Rămâi conectat

Actualitate

Țara din Europa care acordă concediu menstrual: Femeile care suferă de dureri severe vor putea să stea acasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Țara din Europa care acordă concediu menstrual: Femeile care suferă de dureri severe vor putea să stea acasă

Femeile din Spania vor avea dreptul să-și ia concediu menstrual. O lege în acest sens a fost votată, joi, de Parlamentul de la Madrid.

Astfel, femeile care suferă de dureri severe în perioada ciclului vor putea să stea acasă. Spania este prima țară din Europa și una dintre puținele din lume care a introdus această măsură în legislația sa. Tot Parlamentul de la Madrid a aprobat și legea prin care tinerele de 16 și 17 ani nu vor mai avea nevoie de acordul părinților pentru avort, informează Agerpres.

Legea care le permite femeilor „concediu menstrual” a fost adoptată cu 185 de voturi „pentru”, 154 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Inițiativa, în premieră pentru Europa, are ca scop, potrivit Guvernului de stânga de la Madrid, să spargă un tabu, informează AFP.

„Este o zi istorică pentru progresele feministe”, a declarat pe Twitter ministrul spaniol pentru Egalitate, Irene Montero.

Prin această lege, concediul medical din perioada menstrei va fi „recunoscut ca o situaţie specială de incapacitate temporară” de a lucra.

„Este vorba despre a asocia această situaţie patologică cu o reglementare adaptată cu scopul de a elimina orice prejudecată negativă” pentru femei „în universul muncii”, precizează noua lege. Concediul va fi acordat de un medic și va fi finanțat din bugetul asigurărilor de sănătate.

Noua lege a provocat, însă, şi reticenţe în rândul aripii socialiste a Guvernului de la Madrid şi chiar a fost criticată de sindicatul UGT, care s-a declarat îngrijorat că angajatorii ar putea renunța la femei de teama că acestea ar putea absenta ulterior de la locul de muncă.

Și Partidul Popular (PP, formaţiune conservatoare), principala forţă a opoziţiei de dreapta, a avertizat în legătură cu un risc de „marginalizare” şi de „stigmatizare”, precum şi în legătură cu „consecinţe negative pe piaţa muncii” pentru femei.

Noua lege le va permite şi minorelor din grupa de vârstă 16-17 ani să avorteze fără aprobarea părinţilor lor, anulând astfel o obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator. Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și legalizat apoi în 2010.

Totodată, statul își dorește o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de mijloace contraceptive și de produse de igienă menstruală în licee.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea