Rămâi conectat

Actualitate

SURPRIZA alegerilor parlamentare 2020: De unde vine și ce vrea AUR, partidul care a ajuns de la puțin peste zero la pragul electoral

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) este la acest moment marea surpriză a alegerilor parlamentare 2020, reuşind să treacă în mod neașteptat pragul electoral de 5 procente, intrând astfel în Parlament, deşi la alegerile locale a obţinut sub 1%.

Formaţiunea este condusă de George Simion, fost candidat independent la europarlamentarele din 2019, şi de fostul jurnalist Claudiu Târziu. Premierul propus de AUR e Călin Georgescu.

Deşi a fost în mare parte ignorat de către restul politicienilor şi de către presă, AUR a reuşit să facă o surpriză la alegerile parlamentare 2020 reuşind să treacă pragul electoral de 5%. Surpriza este cu atât mai mare având în vedere că formaţiunea a obţinut la alegerile locale scoruri de sub 1%, atât la consiliile locale, cât şi la cele judeţene. Urmaş spiritual al PRM şi cu tente naţionalist-extremiste, AUR a organizat în ultimele luni mai multe proteste în ţară unde s-a remarcat cu discursuri naţionaliste.

AUR s-a lansat în decembrie anul trecut, în Marea Britanie, autoproclamându-se drept partid al diasporei. În descrierea de pe site-ul formaţiunii, AUR precizează că vrea să realizeze „uniunea românilor”, oriunde s-ar regăsi aceştia. „Au trecut 30 de ani de la Revoluţie, 100 de ani de la Marea Unire şi românii sunt tot mai dezbinaţi, pe fondul unor politici ale urii propagate de partidele care s-au succedat la putere. Jumătate din naţiunea română se află peste graniţele actuale ale ţării şi, de la an la an, România se depopulează. Încrederea românilor în cei care ar trebui să le reprezinte interesele scade de la un scrutin electoral la altul. Alianţa pentru Unirea Românilor îşi propune să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceştia, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cernăuţi, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăşi existenţa noastră ca neam”, scrie AUR.

Liderii AUR

Fondator şi co-preşedintele partidului, George Simion, a mai candidat şi la alegerile europarlamentare din 2019, unde a obţinut doar 1,21%. Anterior, George Simion s-a remarcat ca activist civic, organizând de-a lungul anilor o serie de proteste şi marşuri, în România dar şi în Republica Moldova, în care a militat pentur unirea dintre cele două ţări. A fondat Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi Alianţa pentru Centenar, iar în 2018 scrie cartea „Blocaţi în labirint”, volum în care vorbeşte despre apariţia Republicii Moldova.

„Platforma Unionistă «Acţiunea 2012» a luat naştere datorită patosului acelor tineri, în frunte cu George Simion. Până în prezent, «Acţiunea 2012» a organizat sute de manifestări publice de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali din România şi Republica Moldova, precum şi a comunităţii internaţionale, cu privire la necesitatea realizării unităţii naţionale. Cu toate astea, au existat tentative de a-i interzice activitatea. A fost reţinut şi expulzat de autorităţile din R. Moldova pe 13 mai 2015, dar, nici de această dată, nu s-a dat bătut. Ca apoi, pe 5 febuarie 2016, a primit la vama Albiţa-Leuşeni o nouă interdicţie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Până la urmă, acestea au fost anulate prin hotărâri judecătoreşti”, se arată în descrierea lui George Simion din cartea semnată de acesta.

Călin Georgescu, propunerea AUR pentru premier, a fost între 2000 şi 2013 directorul executiv al Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă. Totodată, acesta a fost numit de Guvern pentru a coordona dezvoltarea a două versiuni a Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă, mai întâi în 1999 şi apoi în 2008.

Călin Georgescu a mai fost raportor special al ONU, dar şi reprezentant al Comitetului Naţional UNEP pentru România. Acesta a mai ocupat funcţii de consilier şi de secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe şi secretar general al Asociaţei Române pentru Clubul Romei. În noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv, numele acestuia a fost vehiculat de mai multe ori în presă pentru funcţia de premier.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs de Ziua Națională, la recepția oferită la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat, în discursul rostit, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, deoarece vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Iohannis a precizat că rezultatele acestui vertabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

„Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri”, a spus președintele.

„Votul e singurul instrument democratic prin care decidem viitorul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a atenționat șeful statului.

Citește și: VIDEO| Mugur Mihăiescu, de 1 Decembrie, în orașul Marii Uniri: ”Unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”

Klaus Iohannis a evidențiat importanța strategică, în actualul context, a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.

„România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”, a susținut președintele.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare