Rămâi conectat

Actualitate

Starea comunei Poiana Vadului – între minciună şi adevăr

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Acum circa 8 ani, cetăţenii comunei Poiana Vadului au ales în fruntea comunei pe „marele gospodar” Avram llie, care a venit la putere pe uriaşul val de simpatie de care se bucura PDL. Acum, într-un dispreţ total faţă de cei ce l-au ales, domnul primar a început să nu mai asculte de glasul celor mulţi, deoarece ajuns în fruntea primăriei, nu mai are nevoie de sfatul nimănui.
A creat în jurul lui un scut aproape ermetic, foarte greu de penetrat. A ignorat alegătorii şi asta îl va costa extrem de mult. A greşit că nu a comunicat suficient şi nu a făcut o permanentă informare a cetăţenilor cu privire la justeţea acţiunilor sale. A greşit că a susţinut oameni care au dăunat imaginii comunei prin incompetenţa lor.
Timp de aproape 8 ani, alesul comunei nici nu a pomenit prin ziare de drumurile comunale şi săteşti, iar acum îşi smulge părul din cap de grija acestor drumuri desfundate de topirea zăpezilor. Spre exemplu, în articolul „Poiana Vadului – comuna cu cele mai bune drumuri vicinale”, din ziarul Unirea, primarul Avram llie face un bilanţ al mandatului său de 8 ani, prin care îşi atribuie multe „bile albe” referitoare la „guvernarea” sa. Din păcate pentru domnul primar, majoritatea dintre aceste „realizări” nu îi aparţin şi nu au necesitat aproape niciun efort pentru dânsul!
Exemple sunt multe! Reabilitarea drumurilor comunale şi săteşti nu a făcut-o dânsul, ci oamenii din cele 11 sate au pus banii lor pentru reparaţii şi deszăpezire; lăcaşul Bisericii Ortodoxe nu a fost reparat de domnul primar, ci de preotul Ioan Puiuleţ, cu contribuţia bănească şi în alimente a enoriaşilor şi nici măcar troiţa de pe „Dealul Barii” nu a făcut-o primarul, ci un cetăţean din Arad. Tot aşa, şcolile din cătune nu s-au desfiinţat, deşi chiar primarul a solicitat-o, deoarece a intervenit consilierul Toader Beniamin şi astfel elevii pot merge încă la şcolile din Păsteşti şi Morcăneşti.
Culmea este că primarul spune că a primit de la judeţul Cluj suprafaţa de 1391 ha de pădure din totalul de 3132 ha la care comuna Poiana Vadului are dreptul şi mai aşteaptă şi reconstituirea diferenţei de 1174 ha pădure. Matematica sa din birou nu se aseamănă cu cea din teritoriu deoarece 1391 ha + 1174 ha = 2565 ha şi nicidecum 3132 ha. Astfel, prin însăşi bunăvoinţa sa, recunoaşte că, fără ştirea Consiliului local şi a cetăţenilor, a înstrăinat ilegal către comunele Măguri Răcătău, Gârda şi OS Someşul Rece suprafaţa totală de 567 ha pădure.
Prin hotărârea nr.39 din 13. 09.2005, Consiliul local Poiana Vadului l-a împuternicit pe primar, la cererea sa, să facă toate demersurile necesare pe lângă autorităţi în vederea redobândirii dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere ce au aparţinut comunei şi de care aceasta a fost deposedată. Au trecut ani buni şi primarul nu a făcut niciun demers la Tribunal pentru obţinerea pădurii.
Domnule primar, vă informez că principala problemă a cetăţenilor este pădurea comunală. Oare ştiţi domnule primar că, în acest moment, Consiliul local al comunei Măguri Răcătău are intenţia de a face demersuri privind întabularea lor pe suprafaţa de pădure de 1741 ha pe care trebuia să o primim şi pentru care nu aţi depus acte doveditoare? Chiar dumneavoastră aţi menţionat în promisiunile electorale din 2004 că „pădurea este bunul cel mai de preţ pentru comună” şi aţi promis, dar în realitate aţi minţit, că veţi lua, citez „Măsuri urgente de preluare a pădurii comunale din munţii Făget-Negre-Dumitreasa, conform Legii 1/2000 de la Direcţia Silvică Cluj”. De ce nu aţi făcut demersuri de preluare a restului de pădure? De ce vă bateţi joc şi minţiţi cetăţenii acestei comune? De ce le luaţi dreptul de a trăi şi refuzaţi sprijinirea şi ajutorarea unor cetăţeni, care nu au alt venit şi încearcă şi ei să mănânce o pâine din repartizarea legală a materialului lemnos pe fiecare familie?
Tot în articolul din ziarul Unirea, menţionat mai sus, aţi promis că dacă locuitorii comunei vă vor da votul şi pentru al treilea mandat, veţi face multe alte lucruri. Ciudat este că aţi revenit cu aceleaşi promisiuni din 2004, pe care nu le-aţi rezolvat nici în prezent. Să nu mint, aţi făcut ceva în comună, şi anume construirea unei expoziţii etnografice, unde aţi angajat-o pe soţia dumneavoastră şi aţi administrat această comună împotriva intereselor cetăţenilor.
Nu vi se pare că aţi oprimat aceşti oameni şi nu i-aţi ascultat? Nu vi se pare că aţi pierdut contactul real cu cetăţenii? Ce interese apăraţi dumneavoastră şi partidul din care faceţi parte?
Vă reamintesc că până în prezent aţi condus această comună datorită cetăţenilor şi că trebuia să fiţi în slujba comunităţii şi nu împotriva ei. Dumneavoastră v-aţi întors împotriva noastră, prin faptul că aţi administrat prost această comună refuzându-ne drepturile garantate de Constituţie. Vă dau un sfat: nu mai încercaţi să manipulaţi cu aerul dvs. de filozof această comunitate, deoarece nu ne vom mai lăsa fraieriţi!
FLOCA NELU – Candidat la Consiliul Local al comunei Poiana Vadului (PRM)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.

Proba de evaluare a performanţei fizice va fi susţinută indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, astfel:

* Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;

* Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea