Rămâi conectat

Actualitate

Sorin Cîmpeanu: „Cel puțin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sorin Cîmpeanu: „Cel puțin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România”

„Veți vedea că în fiecare clasă de 28 de elevi aveți cel puțin 12 elevi care vor lua bursă în fiecare clasă din România, iar cuantumul acestor burse va fi motivant”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Forumul Educației la Iași 2022.

Acesta a pus că măsurile în privința burselor școlare vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Exemplul oferit de ministrul Cîmpeanu este următoarul: „Raportați, vă rog, o clasă de 28 de elevi pentru a fi cât se poate de clar: 28 de elevi de liceu. Veți ști că, pentru acea clasă, bugetul de burse, dacă vrei să coboram de la nivel de școală la nivel de clasă, este de 1.500 de lei înmulțit cu 28 de elevi, 42.000 de lei. Împărțiți la numărul de luni de școală. Veți vedea că aveți peste 4.800 de lei pe lună burse. Dacă media între 500 de lei bursă de performanța școlară sau 300 de lei minim bursă socială este de 400 de lei, veți vedea că în fiecare clasă de 28 de elevi aveți cel puțin 12 elevi care vor lua bursă în fiecare clasă din România, iar cuantumul acestor burse va fi motivant.”

Acesta a explicat în ce constă propunerea de lege: „Vrem să dăm putere școlilor, vrem să avem un management profesionist în școli. Propunerea din lege este următoarea: pentru fiecare elev al acestei țări din cei 871.000 elevi din învăţământul primar – o alocație de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale în primar. Pentru învăţământul gimnazial este vorba cei 751.000 elevi – alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal și este vorba de cei 573.000 elevi în liceu, grupați în două categorii, alocaţia este de 1.500 lei pentru licee teoretice şi vocaţionale și, pentru că vrem să susținem învățământul profesional cu adevărat, alocația este de 3.000 de lei per elev.”

Sorin Cîmpeanu: „Avem și a treia categorie de măsuri care intră în vigoare încă de la 1 ianuarie 2023, spre exemplu, bursele elevilor. Bursele elevilor au un impact de peste 8% din tot impactul Legii învățământului preuniversitar. Și să fac legătura aici între nevoia de susținere a burselor elevilor și partea de echitate. Bursele elevilor sunt unul dintre cei patru piloni care pot reduce cu adevărat abandonul școlar. (…)

Există schimbat principiul de alocare a burselor. Bursele sunt de două feluri mari și late, se adaugă burse profesionale, se adaugă, sigur, burse pentru excelență olimpică. Totuși, marea parte a burselor sunt fie pentru susținerea performanței școlare, studiul pentru susținerea performanțe școlare, că le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru obținerea performanțe școlare, că tot vorbeam de excelență, și sunt pentru susținerea elevilor cu nevoi sociale. Sunt două categorii.

Vrem să dăm putere școlilor, vrem să avem un management profesionist în școli. Propunerea din lege este următoarea: pentru fiecare elev al acestei țări din cei 871.000 elevi din învăţământul primar – o alocație de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale în primar. Pentru învăţământul gimnazial este vorba cei 751.000 elevi – alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal și este vorba de cei 573.000 elevi în liceu, grupați în două categorii, alocaţia este de 1.500 lei pentru licee teoretice şi vocaţionale și, pentru că vrem să susținem învățământul profesional cu adevărat, alocația este de 3.000 de lei per elev.

În acest fel, fiecare şcoală va şti exact care este bugetul pe care îl are la dispoziţie, va putea să-şi pună în practică propria politica de susținere a performanței și echității, vom putea să transferăm principiul de la nivel național, la nivelul fiecărei școli, va avea un buget. Vă dau un exemplu, un colegiu care are și gimnaziu, are patru clase de gimnaziu, are 100 de elevi ori 900 de lei înseamnă 90.000 de lei, mai are și 1000 de elevi în liceu, teoretic, înseamnă 1,5 milioane de lei. Aveți 1.590.000 RON la dispoziție fondul de burse, nu vă spune nimeni să dați burse de performanță școlare de la 7 – 8 – 9 – 9.50 – 9.73 sau 9.25, vă puteți adapta specificului școlii, aveți resurse de 10 ori mai multe decât ați avut în 2020 (…).

Singurul lucru pe care statul român îi face, conform proiectului acestui proiect de legi, este să asigure resursele și să stabilească un cuantum minim, să nu puteți coborî bursa de performanță școlară sub 500 de lei, bursele de excelență olimpică fiind 1000 de lei pentru palierul internațional și 700 de lei pe lună pentru palierul național. Raportați, vă rog, o clasă de 28 de elevi pentru a fi cât se poate de clar: 28 de elevi de liceu.

Veți ști că, pentru acea clasă, bugetul de burse, dacă vrei să coboram de la nivel de școală la nivel de clasă, este de 1.500 de lei înmulțit cu 28 de elevi, 42.000 de lei. Împărțiți la numărul de luni de școală. Veți vedea că aveți peste 4.800 de lei pe lună burse. Dacă media între 500 de lei bursă de performanța școlară sau 300 de lei minim bursă socială este de 400 de lei, veți vedea că în fiecare clasă de 28 de elevi aveți cel puțin 12 elevi care vor lua bursă în fiecare clasă din România, iar cuantumul acestor burse va fi motivant.”


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele mâine, 7 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele EuroIns mâine, 7 decembrie 2023 Polițele de asigurare emise de către Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. își vor înceta valabilitatea automat pe data de joi, 7 decembrie, conform anunțului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un avertisment al ASF, menționează că toate polițele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare