SILVIU BIAN fost şef al ANOFM – trimis în judecată de procuroii DNA! A luat mită 270.000 Euro de la opt angajaţi

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Procurorii DNA au dispus azi trimiterea în judecată a fostului şef al ANOFM, fost vicepreşedinte al PDL Alba, Silviu Bian, pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea 82.000 lei mită de la subalternii săi de la AJOFM Braşov. Acesta obişnuia să pretindă sume de bani de la angajaţii AJOFM-urilor din ţară, bani proveniţi din proiecte europene. Alături de Bian au mai fost trimişi în judecată directorul OIRPOSDRU din cadrul ANOFM, Alexandra Maria Ţichindelean, pentru luare de mită şi Cristache Ristea, denunţătorul lui Bian, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată

Comunicatul procurorilor DNA

USR - Alegeri parlamentare 2020

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România – ICAR” pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de 5 milioane de euro pentru fiecare proiect.
În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de
1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.
Banii au fost remişi lui Bian Silviu de către inculpatul Ristea Cristache, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

De asemenea, inculpata Ţichindelean Alexandra Maria, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Bian Silviu în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate.

La data de 16 octombrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bian Silviu pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 623/VIII/3 din data de 16 octombrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Dan HENEGAR

4 Comentarii

trala....la 9 noiembrie 2011 at 14:34

oare cei 270.000 euro pe care cei 8 angajati ia-u putut da ca spaga reprezinta tot castigul lor ?
Daca si-au permis sa dea acea spaga, sigur castigul a fost mult mai mare. Oare cum cheltuim de fapt banii europeni ? Doar pl plata unor retributii, fara ca cei carora trebuia sa li se ofere servicii, adica amaritii ramsi someri, nu ramin nici macar cu cursuri de recalificare sau altceva material in orice forma ? Tragic daca e asa si nimeni nu verifica PE CE se cheltuie acesti bani, sau de fapt, la cine ajung ei !!!!

ariciu' 9 noiembrie 2011 at 15:50

am mai pus un link referitor la bian si oameni din ograda lui. stiu ca unii dintre dumneavoastra, domnilor ziaristi, va aflati in relatii cordiale cu unii dintre ei. poate totusi cineva trece peste ele (ce ziceti doamnna Lucia? va rog dati o mana de ajutor) si va prezenta in ziar cateva capturi din link, poate insotite de comentarii. spectacolul are loc in timpul programului intr-o zi de joi. imaginati-va somerii care treceau pe langa sala unde se desfasura. iata link-ul: http://www.antena3.ro/romania/fostul-sef-anofm-silviu-bian-organiza-petreceri-in-institutie-vezi-imagini-140807.html

Costel 9 noiembrie 2011 at 16:24

Pe cand marele specialist in „SPOSORIZARI” … HAVA ????????

si ce-i cu asta? 9 noiembrie 2011 at 20:13

cam repede a fost trimis in judecata….sa nu apuce sa spuna mai multe:)…..

Comentariile sunt oprite