Rămâi conectat

Curier Județean

Sesiune de comunicări ştiinţifice la Sebeș în organizarea Muzeului Municipal: „Multiculturalitate şi patrimoniu istoric în Transilvania”, ediţia a XIV-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sesiune de comunicări ştiinţifice la Sebeș în organizarea Muzeului Municipal: „Multiculturalitate şi patrimoniu istoric în Transilvania”, ediţia a XIV-a

Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfăşura cea de-a XIV-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 39 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara etc.

Lucrările celor trei secţiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, în cadrul căreia vor fi prezentate şi două dintre publicaţiile ştinţifice recente editate de personalul muzeului. Este vorba de anuarul științific al muzeului, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al treisprezecelea număr, și de lucrarea semnată de Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, care prezintă publicului iubitor de artă, în mod exhaustiv, una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henția.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, va avea loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia va fi pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Comunicările participanţilor abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Cercetări arheologice în castrul roman de la Apulum, Despre „frumuseţe” şi trucurile ei la scriitori creştini din secolele II-III (Clement al Alexandriei şi Tertullian), O cronică de familie din Mărginimea Sebeşului, însemnările lui Ioan Dan Jinariu din Şugag, 2050 de ani de la crearea statului centralizat şi independent dac – unele aspecte istorice şi istoriografice, Mărturiile unui arheolog şi aventurier în zona Sebeşului. Sir Arthur Evans şi călătoria sa în Transilvania (cca. 1884), Moşteniri. 150 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Din patrimoniul muzeal albaiulian, Sistematizarea localităţilor în perioada comunistă: între intenţii şi realizări. Cazul oraşului Sebeş (1972-1988), Cimitirele istorice – muzee în aer liber. Între conservare şi valorificare, precum şi altele. Pentru cei interesaţi, programul manifestării ştiinţifice poate fi accesat pe pagina de Internet a muzeului, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea