Rămâi conectat

Actualitate

Serviciul militar ar putea fi reintrodus. Ce solicitare are ministrul Apărării pentru parlamentari  

Ziarul Unirea

Publicat

în

Serviciul militar ar putea fi reintrodus în România, însă nu va fi obligatoriu ci pe bază de voluntariat, scrie ziarulevenimentul. Mircea Duşa, ministrul Apărării, le cere parlamentarilor să treacă rapid legea prin care armata ar putea să pregătească voluntari.

Rezerviştii voluntari vor fi oamenii pe care armata se va baza în cazul în care se declară stare de mobilizare, de asediu sau de război. Cei care vor să aibă acest statut trebuie să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe, să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore şi să păstreze cu stricteţe secretul militar. Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi remuneraţi, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate, vor încasa primă de fidelitate şi vor primi drepturi de echipare şi de hrană. De asemenea, rezerviştii voluntari vor putea fi selectaţi cu prioritate în cazul în care vor dori să intre în rândul cadrelor militare active.

Mircea Duşa a participat vineri, la Sibiu, la ceremonia de depunere a jurământului a 200 de soldaţi profesionişti. Ministrul Apărării a fost întrebat dacă se impune sau nu stagiul militar obligatoriu. Duşa s-a limitat însă să vorbească doar despre legea rezervistului militar şi la necesitatea ca actul normativ să treacă rapid prin Parlament.

Alte ţări de pe flancul estic al NATO deja au trecut la stagiuil militar obligatoriu. Parlamentul din Lituania a votat din martie legea privind militarii în termen, iar tinerii deja au primit ordinul de încorporare. În mai şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi 3000 de oameni cu vârste între 19 şi 26 de ani. O situaţie similară şi în Norvegia. Aici însă armata a devenit obligatorie şi pentru femei dar şi pentru bărbaţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea