Rămâi conectat

Ştirea zilei

Seceta a secat fântânile! Peste 3.000 de persoane din 5 localităţi din Alba, în pericol să rămână fără apă potabilă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba, prin Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia execută azi, începând cu ora 15.00, o misiune de transport de 5.000 de litri de apă potabilă şi 9.000 de litri de apă menajeră în satul Henig din comuna Berghin, cea mai afectată localitate de seceta care a secat fântânile.

Această acţiune are loc, după ce mai mulţi locuitori din localităţile Ohaba, Henig, Berghin, Ghirbom şi Geomal, au rămas fără apă potabilă după ce seceta le-a secat fântânile. Situaţia s-ar putea înrăutăţii, mai ales în condiţiile în care prognoza meteo pentru următoarele zile anunţă că va reveni canicula iar de ploi nici nu poate fi vorba.

Pe lângă cele peste 3.000 de locuitori ai acestor localităţi care riscă să se confrunte cu o criză gravă a apei potabile, o problemă importantă o reprezintă şi animalele din gospodării care consumă cantităţi mari de apă.

Prefectul de Alba, Dan Simedru a declarat discutată joi în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că a solicitat Consiliului Judeţean Alba ca la următoarea rectificare bugetară să fie alocaţi bani comunelor din Podişul Secaşelor, pentru a putea face faţă din punct de vedere financiar perioadei de secetă.

„Ne-am pregătit şi suntem în alertă dacă seceta se va accentua. ISU va lua legătura cu autorităţile locale pentru stabilirea exactă a situaţiei. La Berghin şi la Henig, primăria comunei a luat deja măsuri şi transportă apă, din Alba Iulia, cu cisterna “, a mai spus Dan Simedru.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Todor Cristian, a declarat că problemele semnalate au fost rezolvate la nivelul comunelor şi că dacă va fi necesar instituţia deţine cinci autospeciale cu cazane de inox care pot fi utilizate. De asemenea, au fost identificate alte 12 autospeciale la societăţi comerciale, care ar putea fi folosite în caz de nevoie.

Până acum, seceta a distrus în judeţul Alba şi culturile agricole de pe o suprafaţă de peste 20.000 de hectare.

Precizări ISU Alba:

„Datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile din ultima perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate înregistrate pe teritoriul judeţului Alba, în data de 19.07.2012 ora 09.00 a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă condusă de domnul prefect Dan Coriolan Simedru.

Urmare a analizei situaţiei din judeţ, reprezentanţii instituţiilor membre ale C.J.S.U. au stabilit măsiri şi acţiuni pe termen scut şi mediu. Dintre aceste măsuri menţionăm:

  • Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor asigura prin mijloacele avute la dispoziţia lor sau a agenţilor economici, transportul apei potabile către populaţie. În cazul în care se impune, la solicitarea C.L.S.U, I.S.U. Alba poate asigura transportul apei folosind 7 autospecialele de stins incendii care au în dotare cazane de inox;
  • S.G.A. Alba monitorizează debitele cursurilor de apă la nivelul judeţului, până în prezent nici un curs de apă principal nu a atins cotele de atenţie în caz de secetă, debitele înregistrate fiind în medie de 3-4 ori mai mare decât cotele de atenţie;
  • Pe raza judeţului Alba s-au înregistrat probleme în alimentarea cu apă a populaţiei, în comunele Stremţ, Ohaba şi Berghin dar prin acţiunile C.L.S.U. aceste probleme au fost soluţionate, nefiind necesară întervenţia I.S.U. Alba;
  • Direcţia de Sănătate Publică Alba în cooperare cu Crucea Roşie Filiala Alba au instituit mai multe puncte de prim ajutor;
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba şi Garda de Mediu au intensificat controalele pentru asigurarea respectării legislaţiei în vigoare, Direcţia Silvică a dispus formrea de patrule zilnice în vederea preîntânpinării unor incendi la fondul forestier;

 Nu sunt raportate defecţiuni la alimentarea cu utilităţi publice (gaz, energie electrică) a consumatorilor din judeţul Alba.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba va transporta în cursul zilei de 19.07.2012 o cantitate de 5.000 litri apă potabilă şi 9.000 litri apă menajeră în satul Henig, comuna Berghin, iar în data de 20.07.2012 va transporta o cantitate de 5.000 litri de apă potabilă în satul Geomal, comuna Stremţ.

Deşi, judeţul Alba nu se mai află sub Atenţionare Meteorologică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba monitorizează în continuare acţiunile de intervenţie, pentru menţinerea climatului de normalitate pe raza judeţului Alba.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea