Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Scandalul gunoiului: de ce plătesc ce nu primesc? „Contractul” nerespectat cu cetățeanul albaiulian

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scandalul gunoiului: de ce plătesc ce nu primesc? „Contractul” nerespectat cu cetățeanul albaiulian

La mai bine de o lună de la inaugurarea „celui mai mare” Centru de Management Integrat al Deşeurilor, de la Galda de Jos, ne aflăm încă într-o situație ce miroase atât la propiu cât și la figurat.

Ar fi în zadar să mai descriem situația pe care o resimt și cei mai indiferenți dintre noi, dimensiunea acestui eșec al autorităților și al terților implicați vorbește de la sine.

Cea mai simplă definiție a unui târg corect spune așa : îți dau un cal, iar tu imi dai un bou la schimb și ambele părți sunt satisfăcute de înțelegere. În cazul de față cetățeanul albaiulian a dat mai mulți boi și nu a primit nici măcar un cal !

De ce achită cetățeanul un serviciu prestat parțial sau neprestat?

În relația cetățean – operator de serviciu de salubritate există o înțelegere colaterală, un contract semnat de cetățean cu o persoană juridică, ce prevede un tarif și angajamentul societății de a presta serviciul în condițiile stipulate.

Faptul că în ultima lună acest serviciu nu a fost prestat în condițiile asumate de către operator nu reprezintă o opinie, ci o certitudine dată, printre altele, de miile de fotografii și sutele de plângeri ale cetățenilor.

Astfel se nasc întrebările: de ce achită cetățeanul integral serviciul de salubritate în condițiile în care acesta a fost parțial sau deloc prestat? Ce vină are omul de rând, albaiulian, pentru faptul că societatea nu își respectă pe deplin obligațiile asumate față de acesta?

Așadar albaiulianul de rând dă boul, dar nu primește calul și nimeni nu dă semne că ar face concret, ceva în acest sens, iar societatea prestatoare, ce în curând o să părăsească Municipiul Alba Iulia, chiar și lucrând la foc automat, cu întreg personalul disponibil și mijloacele tehnice din dotare, nu și-a putut onora întelegerea cu cetățeanul.

Astfel societatea prestatoare a dovedit că are o capacitate mai mare de ridicare a deșeurilor din Municipiul Alba Iulia, decât Centrul de Management Integrat al Deşeurilor  a putut prelucra. S-a creat o situație absurdă în care odată ridicat gunoiul acesta nu ar fi avut unde să fie dus.

 

„Contractul” parafat prin vot la alegerile locale este nerespectat de autorități

Între cetățeanul de rând și autoritatea locală există, așa cum este și cazul anterior, un contract. Bunăoară acesta nu presupune aceleași tehnicalități juridice și este mai degrabă unul moral, iar dacă este să revenim la cea mai simplă definiție a unui târg corect: cetățeanul a dat votul ( boul ) și iarăși nu primește calul.

Cetățenii de rând nu au gustat spectacolul în care pisica moartă a fost aruncată dintr-o curte în alta și aceștia doresc soluții concrete înspre rezolvarea situației, arătatul cu degetul către „vecin” nu o să le aducă o stradă mai curată și nu o să elimine pericolul născut de focarele de infecție de pe întreg arealul Municipiului Alba Iulia.

În momentul în care un cetățean votează, atunci când pune ștampila pe buletinul de vot, acesta girează cu încrederea sa că acela pe care l-a ales o să își asume datoria de a cârmui cu responsabilitate urbea. Această alegere de a vota poate fi considerată, deopotrivă, o ștampilă pe acel contract moral ori o semnătura de asumare a garantului de încredere.

Deși legea salubrizării nr. 101 din 25 aprilie 2006, stipulează extrem de clar la capitolul IV alineatul 24 responsabilitățiile autorităților locale, acestea nu doresc să își asume pe deplin problema și declară public că o problemă a trecutului nu le aparține – pe când nimeni nu a fost numit în functia de primar, spre exemplu, ca să conducă trecutul ci ca să administreze prezentul și să deschidă calea către viitor.

În încheiere cu gândul și speranța că o să revenim, cândva, la normalitate, vă lăsăm vouă, cetățenilor și deopotrivă aleșilor locali un motto al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, de la Galda de Jos : „Un viitor curat pentru județul Alba.”, unul ce ar trebui să ne dea de gândit tuturor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea