Rămâi conectat

Curier Județean

Sâmbătă, Proiectul Roşia Montană scoate oamenii în stradă. Contra în Bucureşti, pro în Roşia Montană

Bogdan Presecan

Publicat

în

Redăm mai jos câteva pasaje din comunicatele organizatorilor celor două mitinguri, Asociaţia Alburnus Maior în capitală şi Sindicatul Viitorul Mineritului în Piata din Rosia Montana.

„Prieteni ai Roşiei Montane, cetăţeni lucizi, conştienţi de pericolul ce planează asupra Apusenilor,
Astăzi, după ani şi ani de rezistenţă civică, prin acţiuni în instanţă, manifestaţii culturale, petiţii, campanii de presă, festivaluri şi mobilizare pe internet, s-a ajuns în situaţia de a nu mai putea ocroti Roşia Montana decât ieşind în stradă. E UN MOMENT CRUCIAL PENTRU SOARTA ROŞIEI MONTANE!

Ministerul Mediului şi Guvernul se pregătesc ca, în dispreţul legilor şi procedurilor necesare, să elibereze acordul de mediu pentru proiectul exploatării de suprafaţă, cu cianuri. Pe de altă parte, în Parlament se doreşte votarea unei legi prin care companiile miniere private ar putea expropria în voie cetăţenii pentru terenurile de care au nevoie pentru proiectele lor! Se pregăteşte pasul decisiv în distrugerea Roşiei, iar dacă acest bastion al rezistenţei se prăbuşeşte, vor urma, alte şi alte exploatări similare în întreaga Transilvanie.

Acum, numai solidaritatea noastră manifestată în stradă mai poate sta pavăză pentru ocrotirea Roşiei Montane şi a României. Roşia ne cheamă să o apărăm şi, prin aceasta, să ne apărăm pe noi înşine! Haideţi să ne unim forţele în cel mai mare marş de protest vreodată organizat de societatea civilă românească!
Manifestaţia va avea loc în Bucureşti, pe 28 IANUARIE, la ORA 11.00, cu plecare din PIAŢA REVOLUŢIEI.
Veniţi să spunem NU unui proiect care va înstrăina aurul României, va distruge patrimoniul naţional, mediul înconjurător şi vieţile semenilor voştri din Roşia Montană! Veniţi să spunem NU cianurii, să spunem NU minciunii Preşedintelui/Guvernului, corupţiei şi nepăsării din Ministerele Economiei, Mediului şi Culturii! Roşia Montană e a noastră şi nu o dăm pentru tot aurul din lume!

Proiectul catastrofă ce vizează distrugerea Apusenilor a avut, dincolo de toate relele, efectul pozitiv de a ne aduce împreună; haideţi să ne respectăm unii pe alţii, gândindu-ne, sâmbătă, 28 ianuarie, la ceea ce ne uneşte şi ne determină să acţionăm împreună – Roşia Montană. Roşia Montană e România. S-o păstrăm întreagă!”

Asociaţia Alburnus Maior

” Rosia Montana iese in piata pentru a-si cere dreptul la locuri de munca si la o viata decentă

Rosia Montana nu e o vorba in vant, pe care activistii cu pretentii de ecologisti o tot rostesc pentru a fi in atentia publica. Rosia Montana suntem noi si copiii nostri, Rosia Montana este inima Apusenilor si inseamna minerit. Sindicatul Viitorul Mineritului organizeaza o adunare publica in Piata din Rosia Montana, pentru a arata tarii intregi ca ne-am saturat sa vorbeasca altii in numele nostru, ca nu mai putem accepta ca altii sa ceara masuri “pentru salvarea noastra”, prin piete pe la Bucuresti, sub pretextul ca ne vor binele!

Rosia Montana se salveaza la Rosia Montana, de aceea ii asteptam alaturi de noi pe toti fratii, copiii si parintii de mineri din zona Rosia Montana, pe toti cei care stiu ca Rosia Montana a trait din minerit si care stiu ca tot mineritul ii va salva.

Ne propunem sa-i transmitem guvernului ca este momentul sa ia decizia repornirii minei, sa nu mai amane si dea dovada de responsabilitate si vointa politica, pentru ca noi dorim sa avem locuri de munca, noi si copiii nostri. Noi dorim ca mineritul sa aiba un viitor, la Rosia Montana si in alte zone ale Romaniei.

La Bucuresti, grupuri organizate de activisti au incercat in ultimele doua saptamani sa confiste manifestatiile din toata tara, sa-i faca pe romani sa creada ca nemultumirile oamenilor legate de salarii si de lipsa locurilor de munca sunt in egala masura legate de oprirea mineritului la Rosia Montana. Noi vrem sa transmitem tarii ca mineritul creaza locuri de munca si aduce bani la buget pentru pensii si salarii.

Sindicatul Viitorul Mineritului isi exprima dezaprobarea si dezamagirea ca o confederatie sindicala precum Cartel Alfa a cazut intr-o capcana a activistilor si se opune unui proiect industrial care creeaza locuri de munca. Daca nici sindicatele nu mai lupta pentru locuri de munca, ce ne ramane de facut? Facem un apel la fratii sindicalisti sa fie alaturi de noi, pentru ca si noi dorim ceea ce isi doresc toti: locuri de munca, paine pentru copii, un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi si pentru tara.

Vremea tacerii a trecut. Rosia Montana isi va face vocea auzita. Va asteptam sambata, incepand cu ora 10.30/11.00, in Piata din Rosia Montana.”

Sindicatul Viitorul Mineritului, Cristian Albu, preşedinte


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea