Rămâi conectat

Curier Județean

SÂMBĂTĂ: „Marşul pentru viaţă”, ediţia 2015, la Alba Iulia şi Ocna Mureş – un eveniment desfăşurat simultan în 60 de oraşe din România

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mars pentru viata la Alba Iulia036Sâmbătă, 21 martie 2015, în 60 de oraşe din România, inclusiv în Alba Iulia şi Ocna Mureş, va avea loc „Marşul pentru viaţă”,  aflat în acest an la cea de-a V-a ediţie. „Fiecare viaţă este un dar” este sloganul marşului din acest an. 

În Alba Iulia, marşul va începe la ora 16.00, cu plecare din Parcul Cetate, zona fântânii arteziene.

Participanţii vor purta bannere, steguleţe, tricouri şi vor împărţi fluturaşi şi broşuri informative. La marş sunt invitaţi locuitorii oraşului care doresc să ajute la conştientizarea concetăţenilor  că „fiecare viaţă  este un dar şi contează”.

În România, Marşul pentru viaţă se află la ediţia a V-a, iar în Republica Moldova la prima ediţie. Până în prezent sunt anunţaţi organizatori în peste 60 de oraşe din România şi, în premieră, în Republica Moldova, la Chişinău şi Orhei, în timp ce anul trecut evenimentul s-a desfăşurat în 40 de oraşe.

CITEŞTE şi FOTO-VIDEO: Marş pentru viaţă, la Alba Iulia. Zeci de persoane au protestat pe străzile din oraş împotriva avortului

Mesajul pe care organizatorii doresc să-l transmită prin tema acestui an, „Fiecare viaţă este un dar”, este că fiecare persoană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea are doar de câştigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi, în particular, dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască şi să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea şi un dar al ei către familie şi către întreaga societate.

În România, a cărei populaţie actuală este de cca. 21.800.000 locuitori, din 1958 până în prezent au fost înregistrate doar în spitalele de stat peste 22.000.000 de avorturi. Se fac circa 400 de avorturi la cerere pe zi doar în spitalele de stat, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nașteri, cea mai mare din Uniunea Europeană și dublă față de cea din SUA. În realitate, rata avorturilor este mult mai mare, deoarece avorturile din clinicile private nu se raportează la stat, iar avorturile făcute de femeile românce din străinătate nu sunt nici ele incluse.

O atenţie specială se doreşte să se acorde cazurilor în care femeia primeşte în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puţine şanse de a se naşte: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticaţi Sindrom Down sunt avortaţi. De aceea am ales, pentru ziua desfăşurării marşului, data de 21 martie, în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down.

„Urmărim astfel să sensibilizăm societatea că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general, începe înainte de naştere. Considerăm că orice viaţă umană este demnă de respect şi ajutor, indiferent de alte criterii: etnie, sex,religie, stare de sănătate, stare de dezvoltare etc. Un copil în prima zi după concepţie nu este mai puţin om decât o persoană în floarea vârstei, o persoană cu Sindrom Down nu este mai puţin om decât un geniu, o persoană imobilizată la pat nu este mai puţin om decât un campion olimpic. Fiecare persoană are de dăruit semenilor ceva unic şi infinit de preţios, iar societatea, pentru a fi cu adevărat umană, are nevoie să se aplece asupra nevoilor specifice ale fiecăruia, cu delicateţe şi respect. Adevărata civilizaţie nu îi exclude şi nu îi discriminează pe cei aflaţi în situaţii defavorabile!

Marşul este neconfesional şi apolitic”, au transmis organizatorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Lucrări de reabilitare la Biserica Reformată din Rădești, un monument cu o vechime de peste 750 de ani!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lucrări de reabilitare la Biserica Reformată din Rădești, un monument cu o vechime de peste 750 de ani! La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de peste 750 de ani. Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea