Sâmbătă: Hodaița, obicei vechi de peste 100 de ani, de postul Paștelui, la Micești. Plăcinte, gogoși și vin în jurul focului la povești, cum era mai demult

Sâmbătă, 17 februarie, în Alba, la Micești, de Lăsata Secului, localnicii se vor strânge cu mic cu mare și vor aprinde focul purificator, reînviind obiceiul Hodaiței, înainte de Postul Paștelui. Tradiția spune că, astfel, duhurile rele sunt alungate.

De luni începe postul Paștelui, iar în mai multe părți ale țării tradițiile vechi de sute de ani au reînviat. Cu toate că și-au mai pierdut din farmec, ritualurile se respectă în fiecare an.

Obiceiul datează de peste 100 de ani, așa spun oamenii în vârstă din Micești, erau și ei copii și își aduc aminte cu drag de prinderea postului. Aceștia se adunau în fiecare an în ajunul postului, la Hodaiță, o tradiție veche prin care erau convinși că alungă spiritele rele.

“Dorim să reînviem tradiția din Micești. Tradiție fiind, mâna de oameni care organizează acest eveniment anunță că este un eveniment NON POLITIC și NON COMERCIAL. Organizăm HODAIȚA doar pentru a reuni cât mai multă lume din comunitatea Micești și pentru a ne aduce aminte de obiceiurile locale care în ultima vreme s-au cam dat uitării, din păcate. Vom întinde o masă mare cu plăcinte, prăjituri, gogoși, vin, toate aduse de persoanele prezente. Vă așteptăm să ne adunăm cât mai mulți în jurul focului la povești, cum era mai demult și pe cât posibil, fără telefoane mobile“, spun organizatorii.

Această tradiție se pornește la început de post arătând oamenilor că este foarte important să își lase toate răutățile, iar focul pe care îl reprezintă Hodaița îi îndeamnă să se îndrepte și să primească lumina Paștelui.

Locul de întâlnire va fi parcarea din fața stadionului din Micești, începând cu ora 18.00.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

plecatdinzona 15 februarie 2018 at 10:30

Foarte frumos, felicitari organizatorilor!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...