Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Salvează vieţi! Centrul de Transfuzii Alba are mare nevoie de sânge!

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum poţi salva vieţi! Centrul de Transfuzii Alba are mare nevoie de sânge. Pe perioada de vară şi numărul donatorilor de sânge scade semnificativ la nivelul tuturor centrelor de transfuzie din ţară. Acest lucru se întâmplă şi la Centrul de Tranfuzie Sanguină Alba (CST).

În ciuda eforturilor depuse de CST, de promovare a donării de sânge, numărul donatorilor a scăzut, în luna iunie, faţă de luna mai, cu 18%, iar în ultimele două săptămâni, scăderea a fost de 30 % faţă de media săptămânală, în timp ce numărul solicitărilor pentru sânge s-a menţinut la acelaşi nivel sau chiar în creştere.

„S-a produs un dezechilibru şi este greu să facem faţă solicitărilor care vin din partea spitalelor. Am făcut o adresă către Spitalul Judeţean Alba, săptămâna trecută, prin care i-am înştiinţat, şi i-am rugat să ia măsuri: limitarea transfuziei de sânge pentru cazurile în care este posibil acest lucru şi amânarea unor intervenţii chirurgicale programate care necesită transfuzie de sânge. Noi trebuie să asigurăm în primul rând urgenţele, dar pe lângă urgenţe sunt şi cazurile cronice. Suntem nevoiţi să refuzăm anumite solicitări de sânge, în funcţie de analizele bolnavului. Toate aceste lucruri au consecinţe negative asupra bolnavilor”, a spus medicul Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.

Reprezentanţii CTS fac un apel la cei care vor să vină în ajutor să se prezinte la sediul din Alba Iulia şi să doneze sânge.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în incinta Direcţiei de Sănătate Publică Alba, şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 – 12.00

Cine poate dona sânge:

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE care are reşedinţa în România, este sănătos şi se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiţii, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate: femei minim 57 Kg; bărbaţi minimu 60 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

 

Dacă sângele este sănătos, se pot salva chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales henmoragii, la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 42 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);

 

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

*7 tichete de masă

*zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

*decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

*reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea