Rămâi conectat

Curier Județean

Salariul mediu brut în județul Alba a ajuns la 2.851 în luna iulie 2017, mai mare cu 301 lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcția Regională de Statistică (DRS) Alba a transmis ultimele date centralizate și prelucrate pentru județul Alba, cu privire la efectivul de salariați. Potrivit acestora, efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii iulie 2017 a fost de 90.191 persoane (1,7% din total ţară).

În luna iulie 2017, câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 2851 lei, cu 11,8% (301 lei) mai mare decât în luna iulie 2016. 

Câştigul salarial mediu net în luna iulie 2017 a fost de 2044 lei, mai mare cu 11,6% decât cel din luna corespunzătoare din 2016.

Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (2089 lei) şi cei din servicii (2085 lei), în timp ce salariaţii din industrie şi construcţii au înregistrat un câştig salarial mediu net de 2005 lei.

Iulie 2017 comparativ cu iulie 2016
Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii iulie 2017 a fost de 90191 persoane (1,7% din total ţară), în creştere faţă de luna anterioară cu 119 persoane (+0,1%) şi faţă de luna iulie 2016 cu 3685 persoane (+4,3%). Pe cele trei sectoare de activitate, situaţia se prezintă astfel:

– Agricultură, silvicultură, piscicultură +134 persoane
– Industrie şi construcţii +2182 persoane
– Servicii – 1369 persoane

Comparativ cu luna iulie 2016, câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost mai mare cu 301 lei (+11,8%), iar câştigul salarial mediu net a crescut cu 212 lei (+11,6%).

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna iulie 2017 poziţionează judeţul pe locul 19 în ierarhia judeţelor ordonate descrescător.

Câştigul salarial mediu înregistrat la nivel naţional în luna iulie 2017 a fost de 3329 lei brut şi 2391 lei net.
Indicele câştigului salarial real în luna iulie 2017 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a fost de 110,0.
Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna iulie 2017, câştigul salarial a fost mai mic: câştigul salarial mediu brut cu 478 lei, respectiv cu 14,4% şi câştigul salarial mediu net cu 347 lei, respectiv cu 14,5%.

Iulie 2017 comparativ cu iunie 2017
Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii iulie 2017 a fost în creştere faţă de luna anterioară cu 119 persoane (+0,1%).

În luna iulie 2017 faţă de luna anterioară, câştigul salarial mediu brut cât a crescut cu 38 lei (+1,4%), iar cel net cu 28 lei (+1,4%). Indicele câştigului salarial real pe judeţ în luna iulie 2017 faţă de luna anterioară a fost de 101,1%.

Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusive contravaloarea tichetelor de masă).

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului,

contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către agenţii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin şi numărul mediu de salariaţi.

Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele câştigului salarial nominal brut se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal

brut din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual.

Indicele câştigului salarial nominal net se calculează ca raport între câştigul salarial mediu nominal net din luna curentă şi cel din luna de comparaţie, exprimat procentual.

Indicele câştigului salarial real se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal mediu net şi indicele general al preţurilor de consum al populaţiei, exprimat procentual. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea