Rămâi conectat

Actualitate

Salariaţii, chemați să protesteze împotriva Guvernului, în 3 septembrie. Nemulțumirile vizează măsurile privind Pilonul II de pensii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociaţia Participanţilor în Fonduri de Pensii şi Fondurile de Investiţii cheamă salariaţii să protesteze, duminică, 3 septembrie. Nemulţumirile sunt provocate de afirmaţiile premierului României, asociația acuzând Guvernul că vrea să ia banii din fondurile de pensii Pilon 2, potrivit unui comunicat emis luni.

„Situaţia este foarte simplă: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul doreşte să îi preia. Şi dacă măsurile radicale de tipul naţionalizării/desfiinţării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicaţii pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părţi a lor”, se arată în comunicatul transmis de asociaţie.

PFP acuză Guvernul Tudose de un „analfabetism economic feroce”, susţinând că efectele se vor remarca la nivelul economiei României.

„Ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? (…) Este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele alocate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiţiei, precum Pilonul 2). Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie”, se precizează în comunicat.

„Sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoare în cifre a deficitului anual atinge cote de 15 miliarde de lei”, precizează PFP.

„În realitate, Guvernul nu este interest nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al fondurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuţii despre modalităţile de îmbunătăţire a activităţii acestor fonduri, pentru a le ajuta să obţină randamente superioare. Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă”, susţine asociaţia.

Întreg scandalul s-a declanşat după ce vineri, după şedinţa CExN al PSD, premierul Mihai Tudose a declarat că, potrivit Ministerului Finanţelor, „randamentul la pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II”, motiv pentru care a cerut o analiză a oportunităţii diminuării contribuţiei virate la fondurile administrate privat. Premierul a revenit însă, sâmbătă, cu explicaţii pe pagina de Facebook, precizând că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%, iar randamentul la care s-a referit viza „suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze-cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II”.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea