S-a introdus coplata. Din aprilie, pacienţii vor plăti o taxă pentru spitalizare

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Introducerea taxei a fost aprobată prin hotărâre de guvern, au declarat surse oficiale citate de realitatea.net.

Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital. Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

maimuta plictisita 22 martie 2013 at 18:38

bravo !
vor platii tot cei care platesc asigiurari de sanatate! sa-i jupuim tovarasi ! specimenele astea platitoare de asigurari , de taxe si de impozite sa plateasca si taxa pe aerul inspirat !
bravo PSD!bravo USL! de aia v-am votat,sa incurajati lenea !

Comentariile sunt oprite