Rămâi conectat

Actualitate

Rovinietă 2023: Amenzi mai mari pentru lipsa acesteia. Cât vor scoate șoferii din buzunar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rovinietă 2023: Amenzi mai mari pentru lipsa acesteia. Cât vor scoate șoferii din buzunar

Fiecare conducător auto trebui să plătească rovinieta pentru toate autostrăzile, pentru celelalte drumuri de stat din România, cu excepția celor comunale. În caz contrar, aceștia vor primi sancțiuni din partea autorităților, care, din anul acesta, se vor mări.

Astfel, prin modificările aduse Codului Rutier în martie 2022, Guvernul a majorat amenzile pentru conducătorii auto prinşi fără rovinietă în anul 2023. De aplicarea sancțiunilor în acest caz și de verificarea mașinilor se ocupă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fostul CNADNR).

Pentru a-i verifica pe participanții la trafic dacă dispun de rovinietă, compania CNAIR a amplasat pe drumurile naţionale şi pe autostrăzile din țara noastră peste 100 de camere.

Legislația în vigoare spune că, pentru lipsa acestui document, un şofer poate fi sancţionat în termen de cel mult patru luni. Dacă termenul este depășit, fapta se prescrie, scriu cei de la Antena 3 CNN.
Ce amenzi pot primi șoferi

În funcție de categoria automobilului, șoferii pot primi, în cazul în care sunt prinși fără rovinietă, următoarele amenzi:

a) A: Autoturisme: de la 250 lei la 500 lei;

b) B: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone: de la 750 lei la 1.250 lei;

c) C: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone: de la 1.250 lei la 1.750 lei;

d) D: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone: de la 1.750 lei la 2.250 lei;

e) E: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 2.750 lei la 3.000 lei;

f) F: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 3000 lei la 4.500 lei;

g) G: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.250 lei la 1.750 lei;

h) H: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.750 lei la 2.250 lei.
Care este „traseul” amenzilor

Codul Rutier spune că, dacă un şofer a fost amendat pentru lipsa rovinietei, inspectorii CNAIR au la dispoziţie două luni pentru a-l informa pe conducătorul auto în cauză despre amendă.

De asemenea, în cazul în care același șofer este prins a doua oară fără rovinietă în acest interval de timp (până la comunicarea primei amenzi de către CNAIR), acesta nu mai poate fi sancţionat a doua oară.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie în OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Unde îți poți verifica valabilitatea rovinietei

Reprezentanții CNAIR au oferit șoferilor mai multe modalități prin care aceștia își pot verifica valabilitatea rovinietei.

În primul rând, conducătorii auto pot intra pe site-ul oficial www.cnadnr.ro.

În al doilea rând, aceștia pot intra pe adresa de web erovinieta.ro. Însă, tot pe acest site, șoferii își pot plăti rovinieta sau taxa de pod. Pentru a face acest lucru, cei în cauză trebuie să-și creeze un cont de utilizator.

De altfel, conducătorii auto din țara noastră își pot plăti taxele direct la benzinării sau on-line. De pildă, rovinieta poate fi achitată şi prin SMS, însă doar pentru una sau şapte zile.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea