Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Românii sacrifică tot mai puțini porci: Importăm din ce în ce mai multă carne

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii sacrifică tot mai puțini porci: Importăm din ce în ce mai multă carne

Numărul porcilor tăiaţi în România a scăzut drastic în ultimii 6 ani, arată Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc.

”Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Clasificare a Carcaselor, în ultimii şase ani numărul porcilor sacrificaţi a scăzut cu 1 milion şi asta înseamnă im­por­turi mai mari cu 1 mil­ion.

Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane. Astfel, ne aşteptăm ca cifra importu­rilor să crească semnifi­cativ, având în vedere că 2021 a fost şi anul cel mai de­zastruos pentru fer­mele comer­ciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane”, a spus Ioan Ladoşi. preşedintele Asociaţiei, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În 2020, importurile de carne au ajuns la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc. Mai exact, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

În 2021, peste 20 de ferme comerciale mari au fost afectate de pestă porcină africană şi câteva sute de animale au fost afectate. La începutul lunii ia­nuarie a acestui an, boala evolua în 16 exploataţii comer­ciale şi circa 300.000 de porci erau afec­taţi, arată datele de la Auto­ritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie Mediafax.
Cea mai mare provocare

”Din păcate, în ultimele opt luni situaţia preţurilor s-a schimbat radical şi din vara anului trecut preţul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producţie al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele. Această creştere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanţ de producţie în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi nu s-a schimbat nimic într-un an”, a explicat Ladoşi.

”Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, înseamnă pierdere constantă.” conform acestuia.

Totuşi, el crede că subiectul preţurilor trebuie discutat din două perspective: perspectiva consumatorului final, cel care merge la galantar şi-şi cumpără carnea de porc şi cea a producătorului, care vinde cu acelaşi preţ din 2016 porcul către abatoare. ”Noi nu putem influenţa preţul la raft şi este cel pe care îl dictează cererea şi oferta, dar probabil va creşte. Problema pe care şi-o pun şi cei din retail este: care este limita suportabilităţi unor asemenea preţuri?”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea