România pe locul 3 în UE la absorbţia de fonduri europene pentru dezvoltare rurală

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

România se află pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele efectiv absorbite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), după primele două trimestre din acest an, fiind doar în urma Franţei şi Germaniei, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Alexandru Potor, la conferinţa „PNDR 2014 – 2020 în sprijinul agriculturii şi dezvoltării rurale din România”, organizată la Indagra 2017.

„România este performer european la absorbţia de fonduri europene la dezvoltare rurală, la nivelul lunii iunie, pentru că se află pe locul trei în Uniunea Europeană la sume efectiv absorbite pe Pilonul II prin PNDR”, a spus Potor.

Suntem în urma Franţei şi Germaniei, cu doar vreo 200 de milioane de euro. Acestea sunt cifrele pe care le avem disponibile până la luna a şasea, care nu iau în calcul eforturile făcute de către AFIR, AM-PNDR şi APIA în lunile iulie, august şi septembrie. Eu cred că, după ce vom avea şi aceste sume, România urcă în clasamentul european, dar consider că şi poziţia a treia este extrem de prestigioasă şi de aceea adresez mulţumiri colegilor, beneficiarilor care au făcut eforturi să depună aceste proiecte şi tuturor care au avut o contribuţie la acest progres. Plăţile pentru trimestrul trei se vor deconta în luna decembrie, iar cele din perioada octombrie – decembrie la începutul lunii anului 2018″, a precizat Alexandru Potor.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Acesta a subliniat că orice sumă adusă din fonduri europene sprijină bugetul naţional, iar mecanismul de rambursare este suficient de rapid şi de flexibil, astfel încât să asigure reintroducerea în economia naţională a sumelor care au fost cheltuite ca avans de către statul membru şi nu produce un deficit.

În ceea ce priveşte preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la nivel european în anul 2019 de către România, Potor a menţionat că în prezent se fac eforturi pentru a pregăti preluarea şi „susţinerea în foarte bine condiţii şi cu perfomanţă” pentru gestionarea Consiliul European pe partea de agricultură.

 „Există 27 de grupuri de lucru tehnice în care ne pregătim să avem experţii cei mai buni ai MADR, ai agenţiilor de plăţi, în aşa fel încât, după 2019, să pregătim un program foarte bun pentru perioada 2020 – 2027, un program care să răspundă cu adevărat nevoilor de dezvoltare ale României pe partea de agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit”, a explicat el.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419