Rămâi conectat

Actualitate

România cere ajutor internațional pentru a rezolva criza imunoglobulinei. A fost declanșat Mecanismul european de protecție civilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Sănătății a primit aviz de la premier ca să declanșeze mecanismul special de protecție civilă, România cerând ajutor internațional pentru a rezolva criza imunoglobulinei. Asta înseamnă că solicităm intervenția Uniunii Europene și NATO pentru a rezolva criza.

Ministrul Sănătății spune că, de două săptămâni, a cerut fiole la țările partenere, fără rezultat, în condițiile în care lunar e nevoie de 5 mii de fiole. Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar, a precizat Sorina Pintea.

România cere ajutor internațional pentru a rezolva criza imunoglobulinei.

Ministerul Sănătății a primit aviz de la premier ca să declanșeze Mecanismul european de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații„.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Națională UNIFARM SA, care va acoperi și costurile, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragera de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.

“În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent, continuă criza de imunoglobulină pe piața din România, cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, luni seară, pentru Agerpres, că România a apelat şi la Mecanismul NATO pentru imunoglobulină, în paralel cu Mecanismul de Protecţie Civilă european.

Raed Arafat, secretar de stat: ‘Vom parcurge exact demersurile care se fac în mod oficial. Adică IGSU, care este punctul de contact pentru astfel de mecanisme, o să trimită solicitarea, explicând că noi vom suporta costurile şi vom suporta transportul prin UNIFARM. Singura problemă este să identificăm stocul necesar pentru noi, ca să fie pus la dispoziţie, îl procurăm şi îl aducem de urgenţă în România. Țările care identifică astfel de stocuri vor lua legătura cu noi şi vor pune la dispoziţie stocurile’.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea