RMGC: ”Gabriel Resources caută rezolvarea amiabilă a diferendului privind proiectul minier de la Roșia Montană”

Compania Gabriel Resources („Gabriel” sau „Compania”) anunţă noi demersuri pentru iniţierea unui dialog pozitiv cu factorii de decizie din Guvernul României şi cu autorităţile de reglementare competente (denumite „autorităţile române”) direct responsabile de evoluţia procesului de avizare şi autorizare a minei de aur şi argint de la Roşia Montană („Proiectul”).

În acest scop, Compania a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul României, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate (denumite în continuare „Grupul Gabriel”), prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial intr-un proces de consultare („notificarea”) . Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj.

Gabriel îşi menţine angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană şi rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generaţie va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepţiei internaţionale a României, precum şi a creşterii economice, pe durata de viaţă a proiectului, de la primele faze de construcţie până la finalizarea etapei de închidere şi reabilitare a minei. Cu investiţii directe substanţiale în reabilitare şi conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte iniţiative ale economiei locale, inclusiv turismul, şi va accelera curăţarea poluării istorice severe a mediului din Roşia Montană şi din zonele învecinate. Roşia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România şi în Uniunea Europeană.

Proiectul minier este puternic susţinut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor din Roşia Montană şi împrejurimi. Mai mult, Proiectul a fost analizat în detaliu de autorităţile române competente, precum şi de un mare număr de experţi internaţionali iar concluzia a fost că, aşa cum este propus, respectă în totalitate sau chiar depăşeşte cerinţele legislaţiei româneşti şi europene, precum şi cele mai înalte standarde mondiale din industrie.

Prin autorizarea Proiectului, autorităţile române ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne şi responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială şi economică cu protecţia mediului, ar conserva patrimoniul cultural şi ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor ţării, cât şi economiei.
În ultimii 15 ani, Grupul Gabriel a investit sume semnificative în dezvoltarea Proiectului, iar în prezent nu există nicio certitudine cu privire la procedurile care să ducă la autorizarea Proiectului. Grupul Gabriel consideră că a acţionat permanent în spiritul bunei credinţe, al corectitudinii şi al cooperării în toate raporturile sale cu autorităţile române şi cu Statul român, ca partener al său şi acţionar în acest proiect, pentru a înregistra progrese în autorizarea Proiectului.

Pentru a-şi proteja interesele, Gabriel a emis în mod oficial notificarea în conformitate cu prevederile tratatelor internaţionale bilaterale de protejare a investiţiilor pe care România le-a încheiat cu Canada, Olanda şi Regatul Unit (împreună denumite „Tratatele”). Tratatele există pentru a încuraja şi a proteja reciproc investiţiile convenite între state suverane, iar fiecare stat oferă diverse metode de protecţie pentru investitorii străini din celălalt stat pentru ca ambele părţi să aibă încredere în drepturile lor, procesul de investiţie şi în rezultatul aşteptat.

Compania este în măsură să evidenţieze un număr semnificativ de întârzieri persistente în procesul de autorizare, provocate în mod nejustificat de către autorităţile române. Nu în ultimul rând, Proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de către autorităţile competente însărcinate cu evaluarea sa; în schimb, a devenit victima conflictelor dintre facţiuni politice rivale şi a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacităţii de dezvoltare a Proiectului.

Gabriel a emis notificarea deoarece consideră că tratamentul aplicat de către autorităţile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaţionale de protecţie a investiţiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanţiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanţă cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluţie decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor.

Grupul Gabriel prin reprezentanţii săi la cel mai înalt nivel îşi menţine disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autorităţile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât mai curând posibil, în beneficiul tuturor părţilor implicate.

În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obţine o soluţie satisfăcătoare pentru un parcurs clar şi solid de progres în autorizarea şi construcţia Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înţelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-şi prezinte pretenţiile în cadrul arbitrajului internaţional, pentru a obţine compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel îşi rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile.

Jonathan Henry, Preşedinte şi CEO al Gabriel, a declarat:
„Sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoia de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorinţa a Grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasă mondială, în beneficiul României si al tuturor părţilor implicate.
Suntem ferm angajaţi în dezvoltarea Proiectului si, în general, în lansarea unei industrii miniere moderne în România. Suntem în continuare siguri că prin construirea minei utilizând tehnologii de ultimă generaţie îi vom convinge pe toţi cei care au îngrijorări, atât nefondate cât si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru întreaga ţară. Suntem gata să cooperăm cu România, pentru atingerea acestui obiectiv.”

Biroul de presă al RMGC

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Pașaportul de vaccinare anti-Covid, DISCRIMINARE sau nu? Șeful CNCD: Prin legile UE se pot impune restricții pentru sănătate

Pașaportul de vaccinare anti-Covid se consideră DISCRIMINARE sau nu? Șeful CNCD spune că prin legile UE se pot impune restricții… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

horia 20 ianuarie 2015 at 15:53

in locul lor, eu nici n-as mai fi avut rabdare. Investesc o gramada si nu sunt tratat cu respect. Cine sa mai vrea sa investeasca astfel in Romania, sa aud?

aurica 20 ianuarie 2015 at 20:04

Frectie la picior de lemn.Mai deschideti voi mina cand o sa-mi vad eu ceafa.Nu ati inteles ca trebuie sa va luati jucariile si sa plecati acasa ?
Game over !!!!

Alex 20 ianuarie 2015 at 22:12

Adevarul e ca Romaniei i-a convenit sa ia banii, dar sa faca si proiectul nu le-a mai convenit. Scartari, profitori mai sunt romanii.

mihnea 20 ianuarie 2015 at 22:21

Rezolvarea asta trebuia ceruta de mai mult timp. Ca nu e vorba la mikloc doar de aur ci si de mineri si alti angajati de-ai lor, adica romani, care au nevoie de bani si de locuri de munca.

Lol 21 ianuarie 2015 at 11:15

RMGC e mort si ingropat. Actiunile astea de tip zombie sunt zero. Au investit bani? Au facut-o sperand ca spagile grase pe care le-au platit anumitor autoritati romane vor da roade: nu au dat. Iar de pierdut nu au pierdut nimic: banii castigati pe piata de capital sunt de multe ori mai multi decat cei investiti. Romania nu e Bananaland, asa cum goldistii au crezut. Iar actionarea Romaniei la Curtea de Arbitraj nu are absolut nici o sansa, din varii motive. Unul fiind acela ca o companie privata nu poate derula programe economice de interes public.
Ziarul Unirea, oficios al RMGC, ar putea publica si declaratia comisarului european pentru comert, care explica de ce pretentiile Gold-ului sunt nejustificate.
Userii Horia, Alex si Mihnea – care pun pariu ca au acelasi ip de utilizator – ar trebui sa citeasca carti inainte de a trage concluzii betege, bazate pe impresii proprii eronate si pe urechisme.

Maria 22 ianuarie 2015 at 11:41

nehotararea si nepriceperea politicienilor au generat toate aceste probleme. daca isi inchipuie cineva ca la acest nivel, Romania va scapa fara sa plateasca despagubiri, se inseala amarnic. iar despagubirile sunt platite de noi, intreaga populatie. fie exploatarea incepe fie ne pregatim sa scoatem banii

Gabriel Florin 24 ianuarie 2015 at 21:11

Rezolvarea asta ar trebui sa fie prioritara. Suntem in 2015 si nu am ajuns la niciun consens ceea ce este absurd avand in vedere cat s-a investit in Rosia Montana fara ca proiectul sa fi pornit.

Lola 24 ianuarie 2015 at 21:14

Lol, Eu nu cred ca e mort din moment ce are bani de investit in continuare. Ce e mort sigur e satul Rosia Montana daca nu se face minerit acolo. Ei nu au cu ce sa se intretina.

Comentariile sunt oprite