Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Revelionul în epoca comunistă: Ce serveau ”securiștii” la masa festivă și de ce privilegii se bucurau

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Revelionul în epoca comunistă: Ce serveau ”securiștii” la masa festivă și de ce privilegii se bucurau

Penuria de alimente devenise o problemă chiar și pentru Securitate, serviciul de informații interne, care avea și rolul de poliție politică, în ultimii ani ai regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Agenții erau nevoiți să întocmească tot mai numeroase rapoarte, atât privind amploarea crizei și a deficiențelor de aprovizionare, cât și despre înmulțirea reacțiilor ostile ale oamenilor de rând. Pe de altă parte însă, angajații Securității beneficiau în continuare de diverse privilegii, pentru a-i „fideliza”.

Citește și: Mesaje de Anul Nou • Urări de Anul Nou • Felicitari de Anul Nou

În a 2-a jumătate a anilor 80, problema asigurării alimentelor de bază pentru populație, în marile orașe, devenise atât de deficitară, încât Securitatea ajunsese să piardă mai mult timp cu notele privind stadiul stocurilor decât cu alte activități mai aproape de specificul serviciului.

Interesul nu era generat de grija pentru sănătatea oamenilor, ci de faptul că lipsuri și cozile uriașe de la alimentare deveniseră un spațiu al exprimării și propagării unor reacțiile adverse față de „bunăstarea Epocii de Aur”.

Potrivit analizelor adunate în volumul „Amorsarea Revoluției”, toate documentele din arhive indică faptul că exista o politică minuțios orchestrată de către liderii sistemului, în frunte cu Nicolae și Elena Ceaușescu.

Citește și: Mesaje de Anul Nou haioase • Mesaje de Anul Nou amuzante • Mesaje de Anul Nou hazlii

Pe de altă parte, angajații și cadrele Securității beneficiau de o serie de privilegii, aparent minore, care-i plasa pe o treaptă socială „superioară” prin simplu fapt că nu aveau grija procurării mâncării pentru a doua zi. De exemplu, iată ce li se servea „securiștilor” la masa de Revelion.

Programul revelionului ostășesc ce se organizează în unitățile trupelor de Securitate în seara zilei de 31 decembrie 1986

Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. SMS-uri, URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care îşi sărbătoresc ziua numelui

Aperitiv:
cârnăciori de casă – 100g
brânză – 50 de grame
măsline – 50 de grame
salam de vară – 50 de grame
chifteluțe protocol – 74 de grame
1 ou fiert
roșii – 150 de grame
sărmăluțe de porc – 180/230 de grame
friptură de porc -250 de grame
garnitură cartofi piure/murături asortate
cornulețe umplute cu marmeladă – 150 de grame
portocale – 350 de grame
bere – 500 de ml
total 4630 de calorii/ 49,95 lei

În acest timp, oamenii de rând erau nevoiți să aștepte la cozi uriașe, cu speranța că vor cumpăra măcar o parte din alimentele de prima nevesitate.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea