Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Rețeta zilei de vineri, 24 iulie: Dulceață de coacăze (rețetă din bătrâni)

Ioana Oprean

Publicat

în

Dacă-i vară, e timpul dulcețurilor fierte pe-ndelete și-al amintirilor din copilărie, când, în ograda casei bătrânești, sub agudul mai bătrân decât lumea, pregăteam fructele „să le dau la mână” bunicii sau gustam din prima „spumă”, fierbinte, a minunilor ce-aveau să-și afle mai târziu locul în gavanoase.

dulceata de coacazeBunica făcea dulceață din tot ce-i aduceam din larga grădină (și de dincolo de ea, din buza grădinii). Veneau, pe rând, cireșele și vișinele, zmeura și căpșunile, afinele și murele, coacăzele („gard viu” în partea dinspre casă a grădinii; din boabele lor pregătea bunica și-un vin de leac), socul și trandafirii, zarzărele și caisele, de nuci verzi și de măceșe, apoi… prunele mari, zise „băldane” și prunele albe mai mărunțele. Ce mai! – era raiul dulcețurilor, acolo, în casa de pe Valea Tazlăului! Mie mi-a rămas să fac… dulceață de amintiri! Ori.. după rețete „din amintire”. Cum e și aceasta a dulceții de coacăze.

La un kilogram de coacăze (roșii sau negre) ai trebuință de tot atâta zahăr tos, de jumtate de litru de apă (de fântână sau de izvor) și de o jumătate de lămâie.

Desprinse cu grijă de pe ciorchine, coacăzele se spală în apă rece apoi se trece la muncă migăloasă…

Citește rețeta mai departe pe ANTENA SATELOR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Mădălina Opriș

Publicat

în

Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria și tradiția împodobirii bradului Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume. Dacă te întrebi de unde provine acest obicei, se pare că a fost preluat de la triburile germanice, însă în vremurile respective decorațiunile erau mult mai simple decât în […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi

Ioana Oprean

Publicat

în

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

20 decembrie: Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, cel aruncat și sfâșiat de animale sălbatice

Ioana Oprean

Publicat

în

În fiecare an, la data de 20 decembrie Biserica Ortodoxă îl cinstește și prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul.  Acest sfânt se numea “Teoforul”, care înseamnă “purtătorul de Dumnezeu”. Ignatie a fost acel copil pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos îl ia în brațe când spune: “Lăsați pruncii și nu îi opriți să vină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea