Rămâi conectat

Ştirea zilei

Restaurarea Casei Memoriale „Camil Velican” din Alba Iulia: Primăria a lansat licitația de aproape 4 MILIOANE de lei

Publicat

în

Restaurarea Casei Memoriale „Camil Velican” din Alba Iulia: Primăria a lansat licitația de aproape 4 MILIOANE de lei

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Schimb e destinație din casă în Casă Memorială „Camil Velican”, restaurare, punere în valoare și realizare împrejmuire”.

Valoarea totală a investiției este de 3.975.200 de lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Casa de locuit Camil Velican a fost construită în anul 1903. între anii 1915-1920 a fost locuinţa primului primar român al municipiului Alba Iulia. Între anii 1937-1938 s-a realizat o extinderea clădirii. În anul 1950 imobilul a fost naţionalizat, intrând în patrimoniul statului român.

În acest timp a fost utilizat ca sediu al unor firme, şi nu au fost realizate intervenţii majore asupra construcţiei. În anii 1970 şi 1975 clădirea a fost inundată de apele revărsate ale râului Mureş, afectând subsolul şi aproximativ 65 cm din soclul construcţiei.

După anul 1989 imobilul a fost revendicat de urmaşii fostului proprietar, nefiind locuit şi utilizat multă vreme. în această perioadă a început procesul de degradare al obiectivului.

În anul 2010 au fost executate anumite reparaţii pentru protejare şi evitare a distrugerii. A fost înlocuită parţial învelitoarea, s-au reparat unele elemente din lemn ale şarpantei, jgheaburi şi burlane, tencuieli, coşuri de fum. În anul 2016 imobilul a fost achiziţionat de către municipiul Alba Iulia în vederea punerii în valoare.

Degradări pe faţade

–           Suprafeţe mari de tencuieli desprinse, căzute sau exfoliate;

–           Fisuri în zidărie;

–           Elemente decorative deteriorate;

–           Urme de umezeală şi igrasie pe jumătatea inferioară a pereţilor;

–           Streaşină deteriorată şi burlane defecte;

–           învelitoarea din tablă ruginită, degradată;

–           Zidăria corpului ulterior construit prezintă degradări majore: fisuri şi crăpături pronunţate cauzate de calitatea fundaţiilor existente, producând tasări inegale şi implicit neajunsuri structurale grave la clădire.

–           Tiranţi metalici introduşi ulterior pentru consolidarea structurii, încastraţi necorespunzător, netensionaţi, ruginiţi, fără a asigura rolul de tirant pentru care au fost montaţi.

Lucrări de reparații și eliminarea cauzelor degradărilor

Intervenţiile de consolidare – restaurare au ca scop final refîincţionalizarea, asigurarea stabilităţii structurale şi îmbunătăţirea imaginii arhitecturale al obiectivului. Ele se vor realiza pe baza prescripţiilor, standardelor şi codurilor de proiectare în vigoare la data elaborării proiectului tehnic.

Pentru asigurarea unui nivel de protecţie structurală la sarcini gravitaţionale şi dinamice provenite din seism a construcţiei analizate se impune ca lucrările de consolidare – restaurare a clădirii monument să aibă în vedere menţinerea sistemului structural existent prin eliminarea cauzelor degradărilor, sporirea capacităţii portante şi siguranţa elementelor structurale.

Lucrări de intervenţii la faţade

-desfacerea şi îndepărtarea straturilor de tencuieli de pe zonele afectate, excepţie prezentând elementele de ornament nedegradate, sau degradate parţial;

-uscarea şi pregătirea zidurilor pentru consolidare-restaurare;

-retencuirea pereţilor cu mortare speciale pe bază de var hidraulic;

-pentru eliminarea igrasiei şi umezeală excesive din zidurile afectate este necesar a se lua măsuri suplimentare în vederea punerii în siguranţă a structurii, pe lângă metodele folosite în restaurare (desfaceri de tencuieli, refaceri de tencuieli de renovare), adaosuri speciale de îndepărtare a umidităţii noninvazive şi reversibile specifice tehnologiilor modeme;

-consolidarea fisurilor din ziduri prin decopertarea tencuielilor şi realizarea injectărilor;

-refacerea zonelor de streaşină deteriorate şi înlocuirea burlanelor defecte sau lipsă.

Lucrări de intervenţii Ia nivelul demisolului

-îndepărtarea molozului şi deşeurilor;

-curăţirea pereţilor, desfacerea şi îndepărtarea straturilor de tencuieli;

-uscarea şi pregătirea zidurilor pentru restaurare;

-în vederea amenajării demisolului se propune coborârea cotelor de călcare ale încăperilor pentru asigurarea înălţimii libere necesare funcţiunii propuse. Pardoselile vor fi prevăzute cu termo şi hidroizolaţie;

-realizarea golurilor de ventilaţie, desfacerea celor închise în vederea asigurării ventilării spaţiilor, precum şi realizarea sliţurilor de ventilaţie perimetrale la baza zidurilor;

-consolidarea prin injectare a crăpăturii şi a fisurilor.

Intervenţii la parter

-fundaţiile existente din zonele cu adâncimi insuficiente se vor subzidi, până la atingerea cotelor de fundare minime prescrise de Normativul NP 112-2014;

-desfacerea şi îndepărtarea straturilor de tencuieli de pe zonele afectate; -uscarea şi pregătirea zidurilor pentru restaurare;

-consolidarea fisurilor şi crăpăturilor din pereţi prin injectare;

-retencuirea pereţilor cu mortare speciale pe bază de var hidraulic;

-refacerea structurii din lemn ale planşeelor prăbuşite;

-recondiţionarea sau înlocuirea conform modelului original a tâmplăriilor din lemn şi metal degradate;

-noile compartimentări propuse vor fi executate din pereţi nestructurali din zidărie de cărămidă de (7,5-10)cm sau din gipscarton.

Lucrări de intervenţii la pod

-revizuirea elementelor şarpantei.

Elementele degradate ale şarpantei acoperişului vor fi codificate/marcate, relevate bucată cu bucată şi evaluate în funcţie de natura şi gradul lor de uzură.

În raport de starea tehnică constatată acestea vor fi reparate sau înlocuite integral, în primul caz cupoanele proiectate pentru susţinerea părţilor degradate vor fi intercalate în partea păstrată a elementului reabilitat prin legături compatibile cu efortul mecanic transmis de elementul respectiv.

Secţiunile transversale nu vor fl inferioare elementelor supuse reabilitării. în cazul al doilea elementele înlocuite integral vor fi reabilitate identic cu cele pe care le înlocuiesc şi vor fi puse în operă asemenea cu acestea. Operaţiile de reparare menţionate vor face obiectul părţii de rezistenţă a proiectului şi vor cuprinde toate detaliile necesare execuţiei.

Întregul material lemnos va fi tratat ignifug, hidrofug, fungicid şi insepticid.

Lucrări de amenajări exterioare şi sistematizare verticală

-modificarea cotei terenului amenajat în jurul clădirii, creare de pante pentru dirijarea şi evacuarea apelor de pe amplasament la canalizarea oraşului;

-revizuirea sistemului de colectarea apelor pluviale existente;

-eliminarea molozului şi a vegetaţiei de lângă clădire care generează deteriorarea tencuielii;

-revizuirea şi refacerea jgheaburilor şi burlanelor deteriorate;

-revizuirea şi recondiţionarea treptelor, realizarea trotuarelor perimetrale.

Lucrări de intervenţii Ia nivelul instalaţiilor

– se vor realiza instalaţii electrice (de iluminat şi curenţi slabi), sanitare, termice şi de canalizare noi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”, locul din Alba în care pasionații de aeromodelism s-au întâlnit pentru 3 zile. „Oricine poate învăța să zboare”

Publicat

în

Festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”, locul din Alba în care pasionații de aeromodelism s-au întâlnit pentru 3 zile. „Oricine poate învăța să zboare”

Pasionaţi de aeromodelism din toată ţara, dar şi din străinătate, s-au adunat timp de trei zile, la finalul lunii trecute lângă Sebeş, la festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”.

În fiecare an din 2002 încoace, în preajma zilei de 1 mai, la Râpa Roşie, lângă Sebeş, se adună sute de piloţi, pasionaţi de modelism şi iubitori de natură. Evenimentul reușind să promoveze Râpa Roșie și Sebeșul pe harta aeromodelismului din întreaga țară, cât și în alte țări din Europa.

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie este situată la doar trei km de oraşul Sebeş, în partea de nord. Este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa a săpat pe un substrat variat (pietrişuri, nisipuri cuarţoase, gresii) forme ciudate: coloane, turnuri, piramide – toate de culoare roşiatică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-adevăr, am venit la Râpa Roșie pentru prima dată după foarte mulți ani, la o întâlnire cu toți prietenii aeromodeliști și am avut parte de o vreme și de niște condiții frumoase, oameni primitori și ne-am simțit extraordinar de bine. Mă ocup de aeromodelism din 2014, practic de la prima mea vizită aici, la Râpă.

Am pornit pe urmele tatălui meu, care a fost profesor la fosta Casă a Pionierilor din Arad, la Automodele și am continuat pasiunea până acum. Aici, cu mine, sunt 6 aeromodele și mai sunt câteva și acasă.

Fiecare model este unicul în felul lui și fiecare își are utilizarea în funcție de loc, de vreme, inclusiv de companie. Majoritatea sunt cumpărate, dar există opțiunea și de a le construi dintr-un kit. Cumperi un pachet în care materialele sunt pre-tăiate, primești un set de planuri și începi construcția. Eu am cu mine un model construit pe parcursul iernii.

Am desfăcut pachetul de Crăciun și am terminat modelul în martie, când am zburat pentru prima dată.

Am pornit de la o cutie de lemne practic, o rolă de planuri și o rolă de folie de împânzit, am finalizat un model care zboară.

Oricine poate învăța să zboare și personal am învățat mulți copii care puseseră prima oară mâna pe telecomandă. Pentru un copil este mult mai ușor decât pentru un adult, dar sunt convins că oricine, cu puțină dexteritate, poate învăța să piloteze un aeromodel.

Acum, sunt două căi mare prin care poți începe: ori printr-un simulator, ceea ce presupune o telecomandă conectată la un calculator și practic te joci pe acesta folosind telecomanda respectivă și înveți ce face fiecare comandă, sau zborul la dublă-comandă, care presupune două telecomenzi conectate cu un cablu, profesorul și elevul.

Profesorul dă controlul elevului când dorește și, la fel, o ia când consideră necesar. Astfel, elevul zboară cu un model real, în condiții reale și cu riscuri minime pentru model.”, a transmis pentru ziarulunirea.ro Cristian Faur, din Arad.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| O carieră pe tocuri, între note muzicale: Georgiana, tânăra din Alba care își încântă publicul la evenimente, împreună cu trupa sa

Publicat

în

O carieră pe tocuri, între note muzicale: Georgiana, tânăra din Alba care își încântă publicul la evenimente, împreună cu trupa sa

Georgiana Petrescu, o tânără de 24 de ani din Petrești, județul Alba, ne arată cum poți transforma o pasiune frumoasă, cum ar fi cântatul, într-o carieră plină de satisfacții personale și momente memorabile.

Într-un interviu acordat Ziarului Unirea, tânăra artistă a dezvăluit care au fost începuturile sale în lumea artei, precum și parcursul său până în acest moment, ca și cântăreț la diverse evenimente.

Georgiana, spune-ne care a fost primul tău contact cu lumea muzicii.

Totul a început ca o joacă de copil, mai ales luând în considerare faptul că primul meu contact cu muzica a fost la vârsta de 8 ani. La Sebeș s-a organizat un festival concurs destinat copiilor și tinerilor pe data de 1 iunie iar domnul învățător m-a înscris la preselecție, eu urmând studiile la școala din Petrești. I-am spus mamei că o sa particip însă nu m-a luat în seama și uite așa am ajuns în ziua concursului să o sun pe mama de la casa de cultura să îmi facă rost de costum popular deoarece în aceea după-masă urma sa am primul meu contact cu scena.

Elit - Gustul Desăvârșit

Merită precizat faptul că eu nu aveam nicio pregătire muzicală si știam două melodii de muzică populară și cu toate acestea am reușit să mă calific pentru concurs. În urma concursului părinții au conștientizat că am o înclinație puternică spre muzica, așadar mi-am început cu pași mărunți cariera.

Ce anume te-a îndrumat înspre o cariera muzicala?

Cu siguranță pasiunea pentru muzică! De mic copil am iubit muzica și dansul și am fost mereu sufletul petrecerilor. Fără niciun dubiu pot afirma că fiecare individ este menit pentru anumite domenii, iar pentru mine fără echivoc a fost muzica!

Ai avut nevoie să mergi la cursuri de canto înainte sa începi sa cânți profesionist?

Da, bineînțeles, orele de canto m-au ajutat să cânt profesionist. După cum am povestit anterior la vârsta de 8 ani am luat contact cu scena și după 2-3 luni am început studiile muzicale la clasa doamnei profesoare Adina Hada, pe care o stimez și căreia doresc să îi mulțumesc pentru aportul pe care l-a avut asupra carierea mele muzicale. După 3 ani petrecuți în cadrul Ansamblului Lucian Blaga de la Sebeș am decis să urmez cursurile Școlii populare de arte din Alba Iulia la clasa de canto popular a doamnei profesoare Leontina Fărcaș făcând parte din ansamblul Augustin Bena. Această perioadă din viața mea a fost extrem de frumoasă, doamna profesoară Leontina Fărcaș a fost ca o mamă pentru noi toți, mugurii de tezaur și ne-a susținut în cariera noastră și încă ne iubește și ne susține necondiționat. Cu această ocazie vreau să îi mulțumesc și să îi transmit toată prețuirea mea, știe că are un loc special în sufletul meu.

Foarte multe persoane și-au adus un aport important asupra carierei mele și am evoluat ușor și cu siguranță este loc de evoluție constant.

Spune-mi câteva ceva despre trupa ta. Cum ai descrie tinerii alături de care cânți la fiecare evenimente?

Sunt onorată să fac parte dintr-o trupă excepțională, DEVIS MUSIC, oameni talentați si prieteni adevărați. Poate suna ca un clișeu însă chiar îi consider ca o a doua familie. Trebuie să spun câteva cuvinte despre fiecare în parte așadar: Cătălin Hașa este colegul meu drag care vă încântă cu vocea lui de excepție, Ionuț Trif este cu siguranță printre cei mai buni saxofoniști din județul Alba, dar poate sunt subiectivă luând în considerare că urmează să-mi devină soț, Liviu Posteiu este omul ”din spate” care duce greul formației, la clapă, un om talentat și ambițios pe care ne putem baza indiferent de situație iar Marius Stoica este maestru în acordeon și ne transmite mereu energia lui pozitivă.

Cu bune și rele ei îmi sunt alături la bine și rău și împreună cu ei reușim să aducem bucurie la evenimentele frumoase din viața oamenilor.

Care sunt cele mai plăcute aspecte la cariera de cântăreț?

Cariera în sine este extraordinară dar pot afirma cu tărie că nu este pentru oricine. Eu iubesc oamenii, iubesc să comunic să interacționez cu ei și bineînțeles să le cânt. Mă încarc pozitiv  la fiecare eveniment atunci când îi văd că se distrează și se simt bine în preajma noastră așadar nu simt că muncesc. Mă distrez mereu la fiecare eveniment la care particip și cred că acesta este cel mai plăcut aspect. Muzica este o binecuvântare și sunt extrem de fericită că îmi pot expune întregul suflet pentru toți cei care îmi ascultă cântecele mele sau care mă ascultă cântând la evenimente.

Ai vreo amintire memorabila la vreun eveniment la care ai cântat?

Consider că toate evenimentele au ceva special și atmosfera diferă în funcție de oameni și de cum știu să se petreacă alături de noi. Memorabil pot spune că este momentul în care la finalul evenimentului, mirii sau sărbătoriții ne privesc în ochi și ne mulțumesc din suflet pentru seara minunată de care au avut parte. Pentru mine cel mai important lucru este să știu că oamenii sunt mulțumiți și mai mult decât atât, că le-am întrecut așteptările.

Povesteste-mi cate ceva si despre muzica pe care o produci si o lansezi pe youtube, cum ar fi cea mai noua piesa a ta.

Iubesc muzica indiferent de gen și ritm. Deși cariera mea a pornit pe drumul cântecului popular și a folclorului autentic pe care îl respect și îl cânt cu drag de fiecare dată când am ocazia, am ajuns la concluzia că în zilele noastre trebuie să te adaptezi, ca artist, la oamenii pentru care prestezi serviciile muzicale. Prin urmare am început să cânt la evenimente muzică ușoară și de petrecere pentru a reuși să mulțumesc o vastă categorie de ascultători. De asemenea în ceea ce privește piesele proprii, am reușit în ultimii doi ani să aduc noutăți muzicale atât pentru iubitorii de folclor cât și pentru cei care agreează mai degrabă muzica de petrecere.

Ultimul meu cântec, „Inima plină de dor” este total diferit față de cântecele cu care mi-am obișnuit publicul însă îmi este extrem de drag și cu siguranță vor urma numeroase proiecte în care să cuprind toate genurile muzicale.

Ce anume te-ai imagina făcând în următorii zece ani? Muzica ți-ar ocupa același loc în inimă?

Cu siguranță muzica nu o sa lipsească din viața mea nici peste 10 ani și nici peste 30. Îmi doresc din suflet să reușesc să ajung la sufletele multor oameni și să îmi continui drumul frumos pe care am pornit să evoluez în fiecare zi și cel mai important să fiu fericită alături de familie.

Te ocupi exclusiv de cântat sau mai ai un loc de munca pe lângă această pasiune?

Sunt absolventă a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, prin urmare meseria mea de baza este economist cu specializare în management. Am dorit să văd cum este în câmpul muncii și am fost angajată în domeniul meu însă acum îmi doresc extrem de mult să îmi continui studiile și să urmez Școala Doctorală în cadrul aceleiași universități. Mereu am considerat că este extrem de important pentru un artist să aibă oportunitatea să se reprofileze dacă este necesar deoarece domeniul muzical nu prezintă o certitudine extrem de mare și după cum ne-a arătat și pandemia, totul se poate termina într-o clipă.

Este începutul greu in cariera de muzician? Cât timp ti-a luat pana ai devenit cunoscuta printre ceilalți artiști din zona noastră?

Într-o carieră muzicală este greu începutul și extrem de greu să te menții și să rămâi în mintea și sufletele oamenilor. Nu pot spune nici astăzi cu certitudine că sunt cunoscută dar cu siguranță cariera mea a înflorit și evoluez de la an la an. În județul Alba sunt o sumedenie de oameni talentați, soliști vocali și instrumentiști și este dificil să te faci remarcat și să îți fidelizezi publicul însă eu consider că mă aflu pe drumul cel bun.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare