Rămâi conectat

Actualitate

Reprezentanții CFR susțin că excelează privind absorbția fondurilor europene

Publicat

în

Directorul general al CFR SA, Marius Chiper, a declarat că CFR SA înregistra în august un grad de absorbție a fondurilor europene de peste 2,5 miliarde de lei, acest lucru datorându-se și semnării unor contracte noi și alocării avansului pentru acestea.

„Anul acesta pot spune că excelăm la capitolul absorbție fonduri europene. Avem un grad de absorbție de peste 2,5 miliarde de lei. Suntem în plin avânt al execuției lucrărilor. Acum vorbim despre facturi de lucrări decontate la nivelul lunilor iulie-august, când s-a lucrat mai intens, dar avem un grad de absorbție, zic eu, satisfăcător pentru proiectele de infrastructură, aproape dublu față de anul trecut. Acest lucru se datorează și semnării unor contracte noi și alocării avansului pentru aceste contracte, care au contat foarte mult în ecuația asta a absorbției. Deci, eu zic că stăm foarte bine și va fi bine și pentru România în general, pentru că va putea deconta la Comisie o sumă importantă la sfârșitul acestui an”, a spus Chiper, în marja Summit-ul de Investiții Railway PRO.

Potrivit lui Chiper, compania derulează și proiecte fazate, dar are și proiecte noi.

Electrica Furnizare Discount

„Avem și proiecte fazate, avem și proiecte noi. Când vorbim despre absorbție vorbim, practic, despre plata lucrărilor, pentru că pentru asta ni se dă bugetul. Absorbția nu o facem noi, noi plătim lucrările pe proiectele pe care le promovăm și sunt aprobate de Comisia Europeană”, a precizat el.

Marius Chiper a subliniat că CFR a ajuns la un anumit grad de maturitate „în care înțelegem ce facem și putem să programăm ceea ce facem în viitor”. În privința proiectelor aflate în derulare, șeful operatorului național de administrare a infrastructurii feroviare a menționat că acestea sunt cele „firești” de închidere a Coridorului IV Pan-european, reabilitându-se 400 de kilometri de coridor între Constanța și Predeal și, respectiv, Frontieră — Curtici — Arad. În plus, sunt în execuție în fază avansată aproximativ 180 de kilometri între Simeria și Sighișoara.

„Proiectele pe care le avem în derulare sunt proiectele firești de închidere a Coridorului IV. Au rămas de executat lucrări, dar avem soluții și am identificat și promovat soluții pentru întreg Coridorul IV, între Curtici și Portul Constanța. Ca noutate, pot să spun că am lansat în această vară secțiunea Brașov-Sighișoara, peste 120 de kilometri. S-au depus oferte pe două tronsoane și acum, pe 15 noiembrie, așteptăm depunerea ofertelor pentru cel de-al treilea lot. Am semnat contacte între Simeria, Gurasada și Radna, 140 de kilometri; avem patru loturi acolo în execuție deja. Avem în execuție între Simeria și Sighișoara aproape 180 de kilometri aflați într-un stadiu destul de mare de execuție, peste 75%, iar pe unele porțiuni chiar s-au finalizat în proporție de 95% și probabil le închidem în acest an sau în primăvara anului viitor”, a spus Chiper.

Potrivit acestuia, s-a primit finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru secțiunea Predeal-Brașov și a fost promovat proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare în zona Portului Constanța.

„Am promovat și avem aprobare de finanțare pentru studiul de fezabilitate pentru cea mai grea secțiune a acestui tronson, respectiv Predeal-Brașov, și, totodată, am promovat un proiect nou, poate surprinzător, de reabilitare a infrastructurii feroviare în zona Portului Constanța. În opinia mea, este vital să avem un port bine dimensionat din punct de vedere al infrastructurii feroviare. Portul a avut de suferit și merită să avem o infrastructură bună acolo, pentru că sunt tendințe de dezvoltare a transportului feroviar de mărfuri”, a arătat directorul general al CFR SA.

În plus, s-a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferată București — Giurgiu, inclusiv Podul de la Grădiștea, care ar putea fi dat circulației la sfârșitul lui 2019.

„Am lansat studii de fezabilitate și pregătim proiecte noi care sperăm să înceapă undeva în anul 2019 pe București-Giurgiu, inclusiv Podul de la Grădiștea, pe care în sfârșit l-am identificat cu o soluție fezabilă de finanțare, care este acceptată de toată lumea, și vom avea un pod. Eu sper ca atunci când se împlinesc 150 de ani de la punerea în funcțiune a căii ferate București-Giurgiu să deschidem podul și să circulăm pe această secțiune, urmând faza a doua, să facem dublare și reabilitare. La sfârșitul lui 2019, undeva în octombrie — noiembrie 2019, am vrea să îl deschidem”, a spus el.

De asemenea, linia de cale ferată Cluj — Oradea — Episcopia Bihorului va fi electrificată și dublată, astfel încât va fi asigurată o nouă ieșire spre Ungaria a traficului de mărfuri.

„Totodată, Cluj — Oradea — Episcopia Bihorului. Această secțiune va fi electrificată și dublată și, în felul acesta, asigurăm o nouă ieșire pe granița cu Ungaria, care va fi de un real folos, pentru că vom ajuta o parte din traficul de marfă pe această secțiune nou reabilitată”, a explicat Marius Chiper.

Zilele Feroviare 2017 — Railway PRO Investment Summit reunește, marți și miercuri, la București, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor cu activitate în domeniul feroviar, ai Comisiei Europene și instituțiilor financiare internaționale, operatori de transport feroviar și transport public pe șină, companii din industria feroviară, care vor dezbate noile direcții de dezvoltare din industria de resort.

Summit-ul de Investiții Railway PRO, aflat la cea de-a XII-a ediție, este principalului eveniment feroviar din Europa Centrală și de Est și facilitează dialogul de business în rândul jucătorilor din piață, susține și stimulează o abordare integrată a proiectelor naționale și internaționale care, împreună, accelerează dezvoltarea unui Spațiu Feroviar European Unic.

Evenimentul este structurat pe două zile, în care temele dezbătute sunt diverse și oferă posibilitatea participanților de a-și împărtăși opiniile privind dezvoltarea unui transport feroviar mai eficient și de a afla detalii importante atât despre proiectele în derulare, cât și despre cele viitoare. Fiecare zi se va încheia cu expunerea concluziilor și a propunerilor elaborate în urma discuțiilor.

 

Publicitate

Actualitate

Președinta Comisiei Europene prezintă evaluarea PNRR, în cadrul vizitei în România. Care este agenda oficială de astăzi

Publicat

în

Președinta Comisiei Europene prezintă evaluarea PNRR, în cadrul vizitei în România. Care este agenda oficială de astăzi

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine, luni, într-o vizită oficială la București pentru a prezenta evaluarea Comisiei privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU.

Președinta Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîțu, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Electrica Furnizare Discount

Florin Cîțu: Guvernul este pregătit să atragă fondurile

Cei trei înalţi oficiali vor vizita Spitalul Universitar București, care ar putea beneficia de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Prin PNRR România ar putea beneficia de 29,2 miliarde de euro. „Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci și garanția că investițiile și reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, așa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport și medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noștri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România și determinat să aplice programele de reformă”, a transmis, vineri, premierul.

Planul Național de Redresare și Reziliență este șase piloni, ce includ 15 componente, respectiv:

-tranziția verde
-transformarea digitală
-creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii
-coeziunea socială și teritorială
-sănătate, reziliență economică, socială și instituțională
-politici pentru noua generație

La finalul vizitei, cei trei demnitari vor susține o conferință de presă comună care va fi transmisă în direct pe canalul Ebs, Serviciul audiovizual al Comisiei Europene, pe canalul de Facebook al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dar și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Agenda oficială a vizitei președintei CE:

16:00 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este primită de preşedintele României, Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni
16:05 – Convorbiri tête-a-tête cu președintele Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni, Salonul de Onoare
16:50 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este primită de prim-ministrul României, Florin Cîţu, Palatul Victoria
17:00 – Premierul Florin Citu va prezenta președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, membrii Guvernului
17:15 – Întrevedere tête-a-tête a premierului Florin Cîțu cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
17:45 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Florin Cîțu vizitează Spitalul Universitar de Urgență București.
18:15 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Florin Cîțu, susţin o conferinţă de presă comună, Spitalul Universitar de Urgență

Citește mai mult

Actualitate

CNAIR a pierdut procese pe bandă rulantă cu angajații din cauza nerespectării drepturilor salariale: Peste 260.000 de euro, cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani

Publicat

în

CNAIR a pierdut procese pe bandă rulantă cu angajații din cauza nerespectării drepturilor salariale: Peste 260.000 de euro, cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a plătit peste 1.280.000 de lei (peste 260.000 de euro) cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani, în urma proceselor pierdute cu Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu” care a reprezentat circa 1.500 de angajați, nemulțumiți de nerespectarea contractelor colective de muncă. 

Conducerea companiei de drumuri a avut, în mai multe rânduri, un management defectuos și nu a respectat prevederile contractelor colective de muncă și, din această cauză, angajații au fost nevoiți să își caute dreptatea în instanțele de judecată. În ultimii 10 ani peste 2.000 de membri de sindicat au solicitat asistență juridică, iar în urma acestora au fost deschise peste 1.450 de procese în instanță (în celelalte cazuri, nemulțumirile au fost soluționate pe cale amiabilă).

Compania de drumuri a plătit peste 1.280.000 lei cheltuieli de judecata in procesele pierdute cu sindicatul. La această sumă se adaugă alți bani, reprezentând drepturile salariale. Mai mult decât atât, au fost situații în care, în urma concedierii unui angajat, pe perioada procesului, pe acel post, a fost încadrat un alt salariat. După finalizarea acțiunii în instanță, completul de judecată a hotărât reîncadrarea angajatului concediat și plata tuturor drepturilor salariale. Astfel, incluzând banii dați retroactiv, sunt plătite două persoane și se cheltuie dublu din fondul de salarii.

Electrica Furnizare Discount

Sunt cazuri în care cu bună știință, dar rea credință, este concediat ilegal un salariat incomod. De multe ori incomoditatea este dată de o anumită apartenența politică. După ce se pierde procesul de către companie, această ”procedură” necurată se reia, iar salariatul incomod este din nou concediat. Fondul de salarii este sărăcit și nu mai sunt bani nici măcar pentru majorarea salariilor, în raport cu inflația.

Este o situație pe care sindicatul nu si-o dorește! Dacă conducerea executivă a CNAIR ar respecta clauzele contractuale și prevederile Codului Muncii, nu ar fi nevoie de instanță de judecată și de cheltuirea banilor publici.

Acest lucru se petrece pentru că nici un director nu răspunde personal, din punct de vedere patrimonial, iar banii sunt plătiți din fondurile de la buget de stat. Considerăm că nu trebuie să fie urmate orbește ordinele acelor directori care se cred mai presus de lege și vor să o aplice după bunul plac.

Această politică de resurse umane este total neproductivă. Salariatul nevoit să își caute dreptatea în instanță resimte stres și presiune, mai ales că procesele durează ani de zile și conduc la îmbolnăviri și scăderea randamentului, implicit scăderea productivității. Atât salariații cât și compania are de pierdut! Este o situație care poate fi evitată prin respectarea legii și a angajaților. Oamenii sunt cea mai importantă resursă pentru companie și pentru țară!

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”

Citește mai mult

Actualitate

Tinerii români și munca: Câți elevi şi studenţi români sunt angajați, față de media europeană?

Publicat

în

Tinerii români și munca: Câți elevi şi studenţi români sunt angajați, față de media europeană?

Potrivit unui studiu prezentat marţi de preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, doar 2,5% din studenţii şi elevii români muncesc în timpul studiilor, în timp ce media europeană a elevilor şi studenţilor care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%, .

El a făcut cunoscute rezultatele studiului în contextul crizei de angajaţi care afectează industria HoReCa.

Deficitul vine în condițiile în care angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, in valoare de 250 lei, pentru fiecare elev si student incadrat in munca pe perioada vacanțelor. Astfel, angajarea elevilor si studentilor se poate realiza pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student pentru care s-a incheiat contract individual de munca. Diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.

Electrica Furnizare Discount

„Am făcut cunoştinţă cu nişte tineri elevi care doresc să facă o conferinţă pe tema ospitalităţii şi pe care vrem să-i sprijinim. Şi acesta poate fi un răspuns (la criza forţei de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job”, a afirmat Călin Ile, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, potrivit Agerpres.

Liderul FIHR a menţionat că antreprenorii din HoReCa trebuie să susţină importul de forţă de muncă din afara ţării.

„E clar că pentru fiecare operator problema forţei de muncă e astăzi cea mai gravă problemă cu care se confruntă după un an şi jumătate de încercări de a ţine oamenii (…). Trebuie să ne batem pentru susţinerea importului forţei de muncă, pentru că e un mix de soluţii, care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze şi nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm”, a precizat Călin Ile.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a apreciat că singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilităţi fiscale pentru domeniu.

„Lucrăm şi cu străini, lucrăm şi cu români, lucrăm şi cu repatriaţi, lucrăm şi cu tineri, şi cu vârstnici, cu oricine îşi doreşte să lucreze în această industrie. Dar, e un mare ‘dar!’ aici, cât de atractivi suntem pentru ei din punct de vedere financiar, al salariilor, în condiţiile în care suntem o industrie în suferinţă. (…) Noi credem că fără o formă de facilităţi fiscale pe această industrie pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi, în condiţiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este, şi tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. Şi atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creştem şi mai mult (salariile, n.r.)? Răspunsul nostru firesc a fost că dacă statul ne-ar ajuta o perioadă de timp, atunci am găsi acele resurse”, a adăugat Călin Ile.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare