Rămâi conectat

Politică Administrație

Recepţia clădirilor noi se face doar în perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În atenţia administraţiilor judeţene şi locale: recepţia clădirilor noi – doar în perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire

Noul regulament privind recepția construcțiilor, ce se aplică de la finalul lunii trecute, prevede că recepția la terminarea lucrărilor trebuie să se facă în perioada în care autorizația de construire încă mai e valabilă. La finele lunii iulie au intrat în vigoare o serie de prevederi privind recepția construcțiilor. Noul regulament aduce mai multe schimbări, printre care se află și cea legată de autorizația de construire.

Concret, regulamentul impune expres executantului să comunice și să-i ceară investitorului să facă recepția la terminarea lucrărilor în perioada de valabilitate a autorizației de construire. Executantul trebuie să comunice investitorului, în perioada de valabilitate a autorizației de construire/desființare, data terminării tuturor lucrărilor prevăzute în contract, respectiv a lucrărilor aferente părților/obiectelor/sectoarelor din/de construcție și solicită acestuia, prin document scris cu confirmare de primire, efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, inclusiv stabilirea datei și locului de întrunire a comisiei de recepție la terminarea lucrărilor.

Autorizația de construire trebuie să fie valabilă la momentul efectuării recepției pentru terminarea lucrărilor pentru că, potrivit legis­lației în vigoare, comisia de recepție la terminarea lucrărilor examinează: a) respectarea prevederilor din autorizaţia de construire, precum şi avizele/acordurile şi condiţiile de execuţie impuse de autorităţile competente. Noul regulament nu face decât să prevadă în mod expres problema valabilității autorizației la recepția lucrării, dar acest lucru era impus și până la 29 iulie. Expirarea valabilității autorizației produce efecte echivalente lipsei sale, iar efectuarea recepției la terminarea lucrărilor în condițiile în care autorizația de construire nu mai e valabilă constituie infracțiune sau contravenție, după caz.

Potrivit prevederilor Legii 50/1991, lucrările de construcţii autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizaţie şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor. Fapta de executare a lucrărilor fără autorizație de construire constituie infracțiune, respectiv contravenție, după caz (legea prevede pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la un an sau amenda de la 1.000 la 100.000 de lei). Dacă din orice motiv recepția nu a putut fi efectuată în interiorul perioadei de valabilitate a autorizației, investitorul va fi nevoit fie să solicite o nouă autorizație de construire, fie să solicite prelungirea primei autorizații.

În ceea ce privește perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire, normele metodologice ale Legii construcțiilor vin cu explicații clare. Astfel, perioada de valabilitate a autorizației se constituie din: a) intervalul de timp, de cel mult 12 luni de la data emiterii, în interiorul căruia solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate; b) în cazul îndeplinirii condiţiei specificate la lit. a), începând cu data anunţată a începerii lucrărilor, valabilitatea autorizaţiei se extinde pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzută prin autorizaţie.

În cazul în care investitorul începe lucrările în cele 12 luni de la data emiterii autorizației, așa cum prevede Legea nr. 50/1991, valabilitatea autorizaţiei se extinde pe toată durata de execuţie prevăzută prin autorizație în conformitate cu proiectul tehnic. În mod excepțional, Legea nr. 50/1991 prevede că, în cazul justificat în care lucrările nu au putut fi începute în intervalul de 12 luni de la emiterea autorizației ori în cazul în care, deși începute, acestea nu au putut fi executate integral în perioada stabilită, investitorul poate solicita prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 15 zile înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se poate acorda o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea