Rămâi conectat

Ştirea zilei

RĂZBOI în UCRAINA, ziua 9: INCENDIU la Centrala nucleară din Zaporojie, în urma bombardamentelor rusești

Ziarul Unirea

Publicat

în

RĂZBOI în UCRAINA, ziua 9: INCENDIU la Centrala nucleară din Zaporojie, în urma bombardamentelor rusești

În noaptea de joi spre vineri, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, anunță BBC News, care citează declarațiile primarului localității învecinate Enerhodar, potrivit căruia focul de la cea mai mare centrală din Europa a fost rezultatul bombardamentelor rusești.

Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins, potrivit unui comunicat al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

„La ora 06:20, incendiul de la clădirea de antrenament al CNE Zaporojie din Enerhodar a fost stins. Nu există morți sau răniți”, se arată în comunicat, potrivit CNN.

În cea de-a doua rundă de negocieri, Moscova și Kiev s-au înţeles la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetățenilor, livrarea de alimente și medicamente. Zelenski a cerut o întâlnire directă cu Vladimir Putin, pentru „a opri acest război” și a avertizat că „dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est”.

În Mariupol, un port strategic aflat lângă granița Ucrainei cu Rusia, civilii sunt prinși de bombardamente intense. Forţele ruse au preluat controlul în oraşul Herson, în timp ce Kievul rămâne sub control ucrainean.

Noi imagini din satelit arată dimensiunea distrugerilor provocate de bombardamnetele masive în zonele aflate în nord-vestul capitalei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”.

Franţa a avertizat că „ce e mai rău urmează să vină”, după ce preşedintele Emmanuel Macron l-a sunat pe Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin i-a spus omologului său francez că „refuzul Kievului de a accepta condițiile Rusiei” înseamnă că va continua războiul în Ucraina.

Peste un milion de oameni au fugit din Ucraina de la începutul războiului, iar Curtea Curtea Penală Internațională a anunțat că va demara o anchetă în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

După a doua rundă de negocieri, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. O a treia rundă de discuţii este planificată să aibă loc cât mai curând posibil.

Ora 6:30. Zelenski: „Europeni, treziţi-vă, vă rog! Ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina”

Preşedintele Ucrainei a afirmat, într-o înregistrare video postată pe Twitter, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa. Volodimir Zelenski a făcut apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni: „Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat Zelenski, potrivit BBC.

„Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum”, a spus preşedintele Ucrainei, care i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune.

Volodimir Zelenski a amintit de „catastrofa globală” de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave: „Europeni, treziţi-vă, vă rog. Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina”.

„Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a mai spus președintele ucrainean.

Ora 6:01. Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, după un atac al rușilor

Un incendiu a izbucnit la Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sud-estul Ucrainei, după un atac al rușilor, informează BBC News. Dmytro Orlov, primarul localităţii învecinate Enerhobar, a declarat în cursul nopţii că incendiul a izbucnit din cauza „atacurilor continue cu obuze ruse asupra unităţilor complexului nuclear”.

„O ameninţare la adresa securităţii mondiale”, a spus primarul, care a precizat că focul a fost provocat de bombardamentul continuu asupra clădirilor şi unităţilor centralei. Anterior, el anunţase lupte intense între forţele ucrainene şi cele ruseşti la periferia oraşului.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că menține legătura cu autoritățile ucrainene, care au comunicat că că echipamentele „esențiale” de la uzină încă funcționează.

Imaginile capturate de camerele de supraveghere arată cum în jurul centralei cad bombele.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut armatei ruse să oprească imediat atacurile cu obuze, pentru a permite intervenţia pompierilor. „Armata rusă trage din toate direcţiile asupra Centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa. A izbucnit deja un incendiu. Dacă va exploda, va fi de zece ori mai mare amploarea decât la Cernobîl. Ruşii trebuie să oprească imediat atacurile, să permită accesul pompierilor şi să instituie o zonă de securitate”, a declarat Dmytro Kuleba, conform cotidianului Le Figaro.

Situaţia a alarmat inclusiv Casa Albă. Joe Biden a discutat telefonic cu Zelenski, pentru a se pune la curent cu evenimentele. Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii.

Centrala nucleară Zaporojie are șase reactoare și asigură o mare parte din energia Ucrainei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea