Actualitate
Rata anuală a inflației ar putea crește gradual în următoatele luni, depășind valorile prognozate în luna noiembrie. Anunțul BNR
Rata anuală a inflației ar putea crește gradual în următoatele luni, depășind valorile prognozate în luna noiembrie. Anunțul BNR
În următoarele luni, rata anuală a inflației va crește, probabil, gradual, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, depășind valorile evidențiate pe acest orizont de timp de prognoză pe termen mediu din luna noiembrie a anului 2021, arată banca centrală.
Potrivit sursei citate, determinante pentru înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei sunt majorările mai ample de preţuri anticipate a fi consemnate de energia electrică şi gazele naturale – chiar şi în contextul aplicării măsurilor de compensare şi plafonare – precum şi de alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotaţiilor produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare. Impactul acestora este de natură să amplifice şi să prelungească mai mult deviaţia pozitivă a ratei anuale a inflaţiei de la limita de sus a intervalului ţintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, dar şi să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaţioniste”, se precizează într-un comunicat al BNR remis luni AGERPRES.
Potrivit BNR, incertitudini semnificative rămân, totuşi, asociate efectelor măsurilor temporare de compensare şi plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, precum şi modului de evaluare şi de includere a acestora în calculul IPC. Incertitudini şi riscuri continuă, de asemenea, să vină din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice şi agroalimentare, precum şi din situaţia blocajelor în lanţurile globale de producţie şi aprovizionare.
În acelaşi timp, banca centrală menţionează că evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive asociate rămâne o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa previziunilor, cel puţin pe termen scurt, în contextul tendinţei de extindere la nivel naţional a valului pandemic provocat de varianta mai contagioasă a coronavirusului, Omicron, precum şi al progresului insuficient al vaccinării pe plan intern, dar şi prin potenţialul impact exercitat de acest val asupra economiilor europene, afectate puternic şi de criza energetică şi de persistenţa blocajelor în lanţurile de producţie şi aprovizionare.
Incertitudini şi riscuri continuă, de asemenea, să fie asociate conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, deficitul bugetar potenţial inferior ţintei înregistrat în 2021 şi, pe de altă parte, coordonatele programului bugetar aprobat pentru anul în curs, ce vizează o accelerare a consolidării fiscale, conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic şi social dificil pe plan intern şi la nivel global. O sursă de incertitudini şi riscuri rămâne şi absorbţia fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate.
În şedinţa de luni, 10 ianuarie 2022, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
Totodată, Consiliul de administraţie al BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ą1,00 punct procentual, de la ą0,75 puncte procentuale, implicând majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,00% pe an, de la 2,50% pe an şi menţinerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,00% pe an. Aceste decizii se circumscriu procesului de normalizare treptată a conduitei politicii monetare pe care-l parcurge BNR, în condiţii de mari incertitudini. În acelaşi timp, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Deciziile CA al BNR vizează readucerea şi menţinerea ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, şi în condiţii de protejare a stabilităţii financiare.
BNR precizează că monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.
Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de luni va fi publicată pe website-ul BNR în data de 20 ianuarie 2022, la ora 15:00. Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 9 februarie 2022.
Actualitate
Simulare Evaluare Națională 2023, în Alba: Nici 30% dintre elevi NU au luat peste nota 7 la matematică
Matematica se dovedește a fi proba de foc și anul acesta la examenele naţionale.
În țară, note peste 5 la această disciplină au obţinut 59,2% dintre elevi. Mai puţin faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 60,58% de astfel de note. Doar 6.5% dintre elevi au obţinut note mai mari de 9 şi doar 0.8%, adică 1.358 de elevi au luat nota 10.
Simulare Evaluare Națională 2023 în Alba
Limba și literatura română – 1.347 note sub 7 (51,02%)
– 2.640 elevi prezenți din 2.823 înscriși
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 47
2 – 2,99: 160
3 – 3,99: 166
4 – 4,99: 234
5 – 5,99: 349
6 – 6,99: 391
7 – 7,99: 449
8 – 8,99: 514
9 – 9,99: 327
10: 3 note.
Matematică – 1.879 note sub 7 (71,36%)
– 2.633 elevi prezenți din 2.823 înscriși
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 36
2 – 2,99: 179
3 – 3,99: 344
4 – 4,99: 415
5 – 5,99: 527
6 – 6,99: 378
7 – 7,99: 273
8 – 8,99: 260
9 – 9,99: 192
10: 29 note.
Limba și literatura maternă – 82 elevi prezenți
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 0
2 – 2,99: 1
3 – 3,99: 9
4 – 4,99: 7
5 – 5,99: 15
6 – 6,99: 12
7 – 7,99: 21
8 – 8,99: 12
9 – 9,99: 5
10: 0 note.
Următorul pas din acest an pentru elevii de clasa a VIII-a este chiar examenul de Evaluare Naţională 2023 propriu-zis. Înscrierile sunt prevăzute pentru perioada 6 – 9 iunie.
Prima probă scrisă, cea la română, va fi pe 19 iunie. Urmează proba scrisă la matematică, două zile mai târziu, pe 21 iunie. Limba maternă, pentru elevii cu studii la o şcoală într-o limbă a minorităţilor, va avea loc pe 22 iunie.
Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2023 sunt afişate pe 28 iunie. După soluţionarea contestaţiilor, sunt afişate rezultatele finale, pe 4 iulie.
Actualitate
Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase
Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase
Joi, 30 martie, sunt afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare 2023, potrivit calendarului oficial.
Părinții vor afla numărul de clase pregătitoare de la fiecare unitate de învățământ. Aceste informații vor fi postate pe site-ul școlii, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar. Înscrierea în clasa pregătitoare are loc în perioada 3-18 mai.
„30 martie 2023: Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar”, conform calendarului.
Tot astăzi, vor fi publicate și informații referitoare la posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare, după cum se arată în calendar.
„Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.”
Centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor posta, pe 3 aprilie, modelul de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv.
Copiii care au fost în străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic.
3 aprilie 2023: „Postarea pe site-ul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) a modelului de cerere-tip (anexa nr. 2 la Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.445/2022) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv şi care:
nu au frecventat grădiniţa;
s-au întors din străinătate.
Afişarea programului de evaluare a copiilor la avizierul şi pe site-ul CJRAE/CMBRAE.
Postarea pe site-ul inspectoratelor şcolare, respectiv al unităţilor de învăţământ cu nivel preşcolar/primar a modelului de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădiniţa şi care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv.”
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 au nevoie de recomandare de la grădiniță sau de la unitatea de învățământ la care sunt, pentru înscrierea în învățământul primar.
Când și unde se realizează evaluarea copiilor?
Evaluarea copiilor de către CJRAE/CMBRAE este programată în perioada 5 – 26 aprilie 2023. Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din județ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădinițe.
Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, se arată în metodologie.
Actualitate
DEZASTRU la simulare Evaluare Națională 2023: Peste 40% dintre elevi au luat sub 5 la matematică
DEZASTRU la simulare Evaluare Națională 2023: Peste 40% dintre elevi au luat sub 5 la matematică
Matematica se dovedește a fi proba de foc și anul acesta la examenele naţionale.
Note peste 5 la această disciplină au obţinut 59,2% dintre elevi. Mai puţin faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 60,58% de astfel de note. Doar 6.5% dintre elevi au obţinut note mai mari de 9 şi doar 0.8%, adică 1.358 de elevi au luat nota 10.
Rezultate simulare Evaluare Națională. 251 de elevi au obținut nota 10 la limba română
La română situaţia se prezintă mai bine faţă de anul trecut. Vorbim de note mai mari sau egale cu 5 obţinute de 75,3% – cu 5 procente mai mult decât anul trecut. (70,53% în 2022). Note de peste 9 au luat 11,4%, iar 251 de elevi (0,2%) au obținut nota 10.
În ceea ce priveşte limba şi literatura maternă, s-au înregistrat 81.7% note mai mari sau egale dect 5, iar 17 elevi au obţinut nota maximă.
Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a
„Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, aceste note pot fi trecute în catalog. De asemenea, în mod obligatoriu, aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, potrivit ministerului Educației.
Ce urmează după simularea Evaluării Naționale 2023
Următorul pas din acest an pentru elevii de clasa a VIII-a este chiar examenul de Evaluare Naţională 2023 propriu-zis. Înscrierile sunt prevăzute pentru perioada 6 – 9 iunie.
Prima probă scrisă, cea la română, va fi pe 19 iunie. Urmează proba scrisă la matematică, două zile mai târziu, pe 21 iunie. Limba maternă, pentru elevii cu studii la o şcoală într-o limbă a minorităţilor, va avea loc pe 22 iunie.
Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2023 sunt afişate pe 28 iunie. După soluţionarea contestaţiilor, sunt afişate rezultatele finale, pe 4 iulie.
Calendarul Evaluării Naționale 2023
► 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la Evaluarea Națională
► 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
► 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
► 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
► 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
► 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
► 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
► 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
► 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje amuzante de 1 Aprilie: SMS-uri și mesaje pe care le poți trimite prietenilor de Ziua Păcălelilor
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Mama tânărului din Alba Iulia care şi-a omorât copilul de un an, rupe tăcerea: ”Eu le-am zis clar: Spargeți ușa, orice minut contează”. Părinții bebelușului s-ar fi cunoscut pe o platformă de sinucigași
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier la ieșire din Alba Iulia: Trei persoane au ajuns la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| Prezență surpriză în Cetatea Alba Carolina: Mihai Leu și al său Ferrari 458 Challenge au întors toate privirile
-
Curier Județeanacum 20 de ore
VIDEO| Primul candidat, primul admis: Examenul pentru obținerea permisului la noua sală din Alba Iulia, început cu dreptul