Rămâi conectat
SP&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Raport CJSU Alba: Pagube de peste 6 de milioane de lei în județ, după inundațiile din luna iulie

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Instituţiei Prefectului Alba au aprobat raportul sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor şi fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în luna iulie, în judeţul Alba.

Potrivit raportului, în perioada 1 iulie – 31 iulie 2018, vremea în judeţul Alba a manifestat un grad de instabilitate atmosferică relativ accentuată (instabilitate caracterizată prin căderea unor averse de ploaie, deseori cu caracter torenţial care au măsurat în medie până la 20-30 l/mp/24 ore şi izolat până 85 l/mp/24 ore).

Valul de instabilitate care a acoperit întregul judeţ, începând cu data de 1 iulie 2018, s-a manifestat prin înnourări temporar accentuate şi precipitaţii abundente sub formă de averse torenţiale însoţite izolat de descărcări electrice, grindină slabă şi intensificări ale vântului. Cantităţile de precipitaţii căzute în interval scurt de timp sau prin cumulare au fost însemnate. Valorile măsurate la posturile pluviometrice au fost în medie de 20-30 l./mp./24 ore, dar pe arii restrânse, îndeosebi în zona colinară a judeţului acestea au cumulat şi cantităţi de 40-50 l/mp/24 ore şi izolat chiar 85 l/mp/24 ore. Cel de-al doilea interval de instabilitate s-a manifestat începând cu a doua jumătate a lunii, aversele de ploaie au acoperit întregul teritoriu, dar cantităţile cumulate pe 24 de ore au fost ceva mai reduse (20 – 25 l/mp/24 ore), cu totul izolat s-au semnalat şi cantităţi de 30 – 40 l/mp/24 ore.

Cele mai importante cantităţi de precipitaţii măsurate la staţiile şi posturile din judeţ, în 24 de ore şi cumulat pentru intervalul 7-13 iulie 2018.

Aceste fenomene au determinat creşterea debitelor cursurilor de apă, activarea unor torenţi, producerea de scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe pâraie şi unele cursuri mici de apă necodificate şi nesupravegheate hidrometric.

Ca şi consecinţe ale acestor fenomene, au fost afectate gospodării ale populaţiei, diferite categorii de drumuri, suprafeţe agricole, etc., de pe teritoriul UAT-urilor Alba Iulia, Gîrbova, Cut, Şpring, Ighiu, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Pianu, Săsciori, Cetatea de Baltă, Jidvei, Şugag, Hopîrta, Stremţ, Rîmeţ, Miraslău, Rădeşti, Sîntimbru, Şona, Livezile, Cugir, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Almaşu Mare, Roşia de Secaş, Valea Lungă, Bucium şi Bistra.

Valoarea totală a pagubelor se ridică la suma de 6395,78 mii lei.

Nu s-au înregistrat victime umane ca efect al fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

Nu există lucrări de apărare în zonele calamitate, prin urmare nu au fost afectate lucrările cu rol de apărare din administrarea S.G.A. Alba.

Fluxul informaţional între Comitetele locale şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a funcţionat în general bine.

S-a propus:

– Alocarea din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului pe administratori de obiective afectate şi ordonatori de credite şi iniţierea demersurilor în vederea cuprinderii în cererea de asistenţă financiară din Fondul de Solidaritate a Uniunii Euzropeme (FSUE), a pagubelor prezentate conform Cap. III, a sumei în valoare totală de 6395,78 mii lei

– Acoperirea cheltuielilor pentru celelalte pagube provocate de către fenomenele hiodrometeorologice periculoase se va face din fondurile publice la nivel local şi central


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea