Rămâi conectat

Actualitate

Radu Stroie: Este necesară urgentarea intrării în vigoare a noului Cod rutier din cauza multiplelor accidente de sărbători

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din cauza numărului mare de accidente care au avut loc în perioada sărbătorilor, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroie a declarat luni, că este necesară urgentarea intrării în vigoare a noului Cod rutier, care se află acum în dezbatere în Parlament. Noul Cod rutier prevede amenzi mult mai mari, până la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani.

Radu Stroe a spus că, în condiţiile în care de sărbători, în urma accidentelor rutiere au murit 44 de oameni, iar 200 au fost grav răniţi, „trebuie să ne gândim din nou la celebra ordonanţă, Codul rutier”.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că în perioada sărbătorilor nu s-a reuşit evitarea unui număr mare de accidente rutiere, ceea ce arată că şoferii manifestă în continuare indisciplină în trafic şi conduc agresiv.

„De sărbători au fost organizate 2.483 de acţiuni ale Poliţiei Rutiere, iar poliţiştii au ridicat 2.351 de permise şi au dat peste 52.000 de amenzi contravenţionale, în valoare de 9,6 milioane de lei, fapt care dovedeşte că şoferii sunt indisciplinaţi şi conduc agresiv”, a declarat Radu Stroe, într-o conferinţă de presă la MAI.

Ministrul a adăugat că se analizează la nivelul MAI oportunităţile reluării discuţiilor referitoare la Codul rutier, pentru găsirea unor soluţii de urgentare a intrării în vigoare a proiectului.

„Evident, legea este în Parlament, Parlamentul este suveran, dar realităţile vieţii curente ne obligă să reluăm această discuţie la nivel de Guvern, cu domnul prim-ministru şi să găsim o formulă de urgentare a proiectului în Parlament, fără a da sarcini Parlamentului, sau vom găsi o altă soluţie. Vom vedea”, a mai spus Radu Stroe.

În 16 octombrie, premierul Victor Ponta anunţa că proiectul noului Cod rutier este transmis spre dezbatere Parlamentului, pentru a face parte dintr-o „asumare comună”.

„Astăzi, Codul rutier îl trimitem spre Parlament. Vreau să văd foarte clar o implicare a tuturor celor – nu vreau să fie, dom’ne, «Codul lui Stroe şi al lui Ponta» şi toată lumea contra. Eu vreau să fie vorba despre o asumare comună a lucrurilor esenţiale pe care trebuie să le rezolvăm cât mai rapid, şi anume siguranţă mai mare pe drumuri, sancţiuni mai dure pentru cei care încalcă legea, aplicarea sancţiunilor, că degeaba dăm sancţiuni dacă nu le aplicăm. Eu sunt convins că această asumare comună va avea loc foarte repede, dacă nu, am discutat cu domnul Stroe şi o să ne asumăm doar noi doi, o să fim doar noi doi cei răi şi toţi ceilalţi, buni, dar eu cred că interesul de a avea străzi mai sigure şi pedepse care se aplică este un interes comun şi vreau să cred că Parlamentul ne va sprijini în acest sens”, declara atunci Ponta.

Pe agenda şedinţei de Guvern din 16 octombrie, proiectul noului Cod rutier a fost înscris sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă este de asemenea transmisă spre dezbatere Parlamentului, dar este şi aplicată până la momentul avizului parlamentar, când poate fi completată cu eventuale modificări ulterioare, spre deosebire de un proiect de lege, care poate fi aplicat doar după ce este aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte.

Anterior, Guvernul a amânat de două ori adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

Sursa: Mediafax.ro

Foto arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea