Actualitate
Publicaţii albaiuliene prestigioase, incluse în cel mai mare fond de carte de Etnologie din România
În perioada 28 – 30 mai 2013, la Râmnicu Vâlcea a avut loc, în organizarea CJCPCT Vâlcea şi a Bibliotecii Antim Ivireanul din Râmnicul Vâlcea, cea de-a XIV-a ediţie a Salonului Naţional al Cărţii de Etnologie. Salonul a fost deschis de directorul CJCPTC Vâlcea, prof. Elena Stoica şi s-a bucurat de prezenta unor somităţi în domeniu cum ar fi prof. dr. Nicolae Constantinescu, prof. dr. Ilie Moise , prof. dr. Ion Şt. Lazăr, cercetător Corina Mihăescu, cercetător Oana Petrică, cercetători ai CNCPTC Bucureşti, ai Muzeului Ţăranului Român, ai Institutului de cercetare Sibiu, ai Academiei Române, ai Muzeului de etnografie Braşov şi mulţi alţii.
Judeţul Alba a fost reprezentat în cadrul acestui salon de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, mai precis de publicaţiile de specialitate editate de această instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Alba.
Caietele colocviilor de etnografie şi folclor, Alexandru Ţitruş – portret din cioburi şi ultimele trei numere ale prestigioasei reviste de cultură “Discobolul” au fost foarte bine primite de cei prezenţi. Volumele au fost prezentate de prof. univ. dr. Ilie Moise şi au fost donate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în cadrul unui schimb interinstituţional de publicaţii, pentru a intra în cel mai mare fond de carte de etnologie din România, Fondul de carte de etnologie „Mihai Pop” al Bibliotecii Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea.
La salon au mai participat judeţele Argeş, Cluj, Bistriţa Năsăud, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Timiş, Iaşi, Tulcea, Sibiu Suceava, Mehedinţi, Bihor, Bucureşti şi Vâlcea.

Actualitate
Luxul se plătește: Peste 1.000 de mașini Tesla au fost rechemate din cauza unei defecțiuni critice
Luxul se plătește: Peste 1.000 de mașini Tesla au fost rechemate din cauza unei defecțiuni critice
Pe 5 noiembrie, doi pietoni, inclusiv un elev de liceu, au fost uciși și trei persoane, inclusiv șoferul, au fost grav rănite în provincia Guangdong din China, când șoferul vehiculului Tesla a pierdut controlul din cauza unei defecțiuni critice.
Rechemarea vehiculelor Tesla Model S și Model X vândute în Australia între 2017 și 2020 ar afecta 1.012 mașini, a raportat postul de televiziune australian ABC, adăugând că rechemarea este cauzată de o defecțiune care ar putea crește riscul unor accidente grave. Potrivit Departamentului de Transport al Statelor Unite, Tesla a rechemat 3,4 milioane de mașini doar în 2022 din diverse motive.
Tesla a fost fondată în 2003 ca dezvoltator și producător de vehicule electrice și tehnologii aferente. Compania are sediul în Austin, Texas.
O anchetă este în desfășurare în China, după ce șoferul unui autoturism Tesla, scăpat de sub control, a ucis două persoane și a rănit alte trei, în provincia Guangdong, scrie Ziarul de Iași.
Incidentul s-a produs duminică dimineață, pe 13 noiembrie, după ce șoferul mașinii Tesla Y, pe nume Zhan, a încercat să parcheze, dar deodată a pierdut controlul și a început să meargă cu o viteză foarte mare pe o distanță de doi kilometri. În goana sa a lovit mai multe mașini, a doborât un biciclist și a omorât două persoane – un bărbat pe motocicletă și o elevă de liceu.
Circumstanțele în care s-a produs accidentul sunt în continuare analizate, iar un raport urmează să fie făcut public, a anunțat poliția locală, scrie Reuters.
Șoferul nu era sub influența alcoolului sau a drogurilor, iar vehiculul urmează să fie analizat. Șoferul a raportat deja accidentul companiei Tesla, iar reprezentanții săi au anunțat că vor asigura asistența necesară.
Tesla cheamă în service un milion de mașini. Care este defecțiunea
Tesla a transmis public că a observat o defecțiune la geamurile a 1,1 milioane de mașini care ar putea agăța ocupanții mașinii în timp ce se închid. Ferestrele ar trebui să se oprească dacă detectează un obstacol în calea lor, dar Tesla a spus că testele au descoperit o posibilă problemă în unele dintre mașinile sale. Problema ar putea fi rezolvată cu o actualizare a software-ului over-the-air și că proprietarii de mașini nu vor trebui să-și aducă mașinile la furnizori sau reprezentanță.
Dosarul Tesla prezent la autoritățile federale de reglementare a siguranței nu prezintă niciun raport al companiei producătoare legat de problemă, cu atât mai puțin legat de răni sau decese, și că problema a fost descoperită doar în timpul testării, scrie CNN. Modelele implicate sunt Modelul 3 2017-2022, Modelul Y 2020-2021 și Modelele S și X 2021-2022.
Tesla (TSLA) a avut mai multe rechemări în care Administrația Națională pentru Siguranța Traficului din SUA i-a ordonat să facă modificări în modul în care a fost proiectată mașina. Spre deosebire de acele retrageri, această problemă a ferestrei provine dintr-un defect în producție.
Actualitate
Cardurile sociale vor fi alimentate înainte de 20 decembrie: Românii cu venituri mici își vor putea cumpăra produse pentru sărbătorile de iarnă
Următoarea tranșă a ajutorului de 50 de euro va fi distribuită înainte de Crăciun, astfel încât beneficiarii, românii cu venituri mici, să își poată cumpăra produse pentru sărbătorile de iarnă.
Guvernul pregătește o ordonanță în acest sens. Mai exact, până pe 20 decembrie ar trebui să fie alimentat cardul social pe care oamenii îl primesc pentru alimente și masă caldă. Vorbim de 2.5 milioane de beneficiari.
Acest card va fi alimentat cu ultima tranșă din acest an, cu 250 de lei înainte de Crăciun pentru a vă putea cumpăra diferite produse pentru masa de Sărbători.
Cine urmează să primească acești bani pe card?
Românii care au venituri sub 1.500 de lei. pensionarii, copiii sau adulții cu handicap, persoanele fără adăpost, dar și familiile cu cel puțin doi copii, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 600 de lei.
Mai primesc bani pe acest card pentru masă caldă și alimente de bază și familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, dar și familiile care primesc ajutor social.
Așadar, toată lumea ar trebui să aibă 250 de lei pe cardul numit Sprijin pentru România începând cu 20 decembrie 2022.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că aceste carduri se mențin și în 2023 pentru alimente și masă caldă.
Așadar, o dată la 2 luni va fi alimentat acest card, presupunem, cu aceeași sumă de 250 de lei.
Coaliția de guvernare poartă discuții să mai ridice plafonul pentru a extinde categoriile de beneficiari.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Ministerul Educației, AMENDAT cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării: Care a fost cauza
Ministerul Educației, AMENDAT cu 10.000 de lei de Consiliul Discriminării: Care a fost cauza
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat Ministerul Educaţiei Naţionale cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza eliminării bursei de ajutor social acordate elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu.
„Fapta Ministerului Educaţiei Naţionale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educaţiei Naţionale, se stabileşte un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, precizează CNCD.
Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenţi, sancţiunea a fost stabilită cu 5 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”. La începutul anului școlar, Ministrul Educației a emis un ordin prin care se elimină bursele sociale pentru elevii școlarizați într-o altă unitate de învățământ decât cea din comuna lor. Ordinul respectiv a fost semnat de ministrul de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu. Mai multe asociații de elevi au atacat dur măsura ministerului și au amenințat că vor da instituția în judecată.
„Astfel, elevii care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu, neexistând un liceu sau o unitate de învăţământ cu specializarea dorită, sunt nevoiţi să plătească o sumă imensă pentru a ajunge la şcoală într-o altă localitate sau să o abandoneze, din lipsa banilor”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC). Conform sursei citate, un elev domiciliat într-o comună din apropierea municipiului Constanţa, este nevoit să plătească lunar peste 350 de lei pentru a ajunge la cel mai apropiat liceu.
„Bătaia de joc a Ministrului Educaţiei a atins apogeul, astfel încât nu numai că nu li se respectă dreptul elevilor la transport gratuit, dar, se şi taie singurul venit pe care elevii îl aveau pentru a ajunge la şcoală. Rata de abandon şcolar va creşte considerabil”, spune AEC.
Asociaţiile de elevi consideră inadmisibil ca elevii din mediul rural să fie nevoiţi să plătească sume imense de bani pentru un drept al lor, astfel că solicită acordarea transportului gratuit şi demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu.
„Bursa socială pentru mediu rural mă ajuta atât pe mine cât şi pe familia mea, să ne descurcăm financiar. Fară acesta, părinţii mei sunt nevoiţi să facă compromisuri pentru cei trei fraţi ai mei, pentru a-şi permite să îmi ofere o educaţie minimă”, spune Ioana Stamatin, vicepreşedinte AEC, beneficiara unei burse sociale.
sursa: gandul.ro
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Scene DE GROAZĂ în Tulcea: Un bărbat a tăiat gâtul unui copil de numai 7 ani, cu o DRUJBĂ
-
Actualitateacum 24 de ore
O fabrică din România își reia producția în 2023! Produsul lor se găsește în mai multe magazine din țară
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Una din marile universități din România trece la cursuri ONLINE din cauza COSTURILOR la energie
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO| ACCIDENT RUTIER la Sebeș: O femeie a fost lovită pe trecerea de pietoni de o mașină. Trafic îngreunat
-
Sportacum 21 de ore
Daria Remete (LPS Alba Iulia) a cucerit două medalii de argint și două medalii de bronz, la Campionatul Național în bazin de 25 metri
-
Economieacum 24 de ore
De ce e bine să transmiți lunar indexul autocitit? (P)
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Românii ar putea primi 700 de lei pentru plata facturilor la energie, gaze sau achiziționarea lemnelor. Cine ar putea beneficia de ajutor