Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

PSD Alba: Introducerea cardului de sănătate va aduce importante economii în sistemul sanitar, care vor fi direcţionate spre modernizarea acestui sector

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Sănătăţii va face economii de sute de milioane de euro odată cu introducerea cardurilor de sănătate, chiar dacă până la implementarea lor vor mai fi probleme în sistem, care se întâlnesc ori de câte ori se implementează o măsură nouă.

În cele câteva zile care au trecut de când se utilizează cardul de sănătate rapoartele zilnice arată că sistemul este funcţional şi că, de la zi la zi, tot mai multe servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate.

Ioan Dirzu02O mare parte din furnizorii de servicii medicale şi asiguraţi au înţeles necesitatea şi importanţa utilizării cardului de sănătate în sistem. Cardul naţional de sănătate, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemlui de asigurări de sănătate.

Cardul de sănătate este un proiect de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea si eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Cardul de sănătate este instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem. El va permite un control foarte bun al utilizării fondurilor din sănătate.

Cardul certifică prezenţa pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice şi astfel vor fi decontate doar serviciile medicale reale, de care a beneficiat asiguratul.

Evidenţele zilnice ale serviciilor medicale acordate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate demonstreaza ca sistemul cardului de sanatate este functional.

Daca in prima zi lucratoare din luna au existat probleme de functionalitate a cardului cauzate de faptul ca o parte dintre furnizorii de servicii medicale utilizau pentru prima data cardul de sanatate, in ultimele doua zile situatia s-a remediat simtitor.

Precizăm totodată că, acest document nu poate fi utilizat în sistem bancar şi nici nu conţine sume de bani destinate asiguraţilor, aşa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse reţele de socializare. Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

În evidenta serviciilor acordate fara a fi validate cu cardul de sanatate sunt incluse si serviciile medicale acordate copiilor si persoanelor neasigurate.

De la finalul anului trecut, CNAS a recomandat utilizarea cardului de sanatate furnizorilor si asiguratilor care au intrat in posesia lui, pentru ca, pana la momentul in care cardul national de sanatate va deveni obligatoriu, asiguratii si furnizorii sa se acomodeze cu acest sistem.

Mai mult, HG49/2015 art.2, prevede faptul ca incepand cu data de 1 februarie 2015, sistemul cardului de sanatate va functiona in paralel cu vechiul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale si farmaceutice, pana la data de 1 mai 2015.

Astfel, a existat o perioada de acomodare, in care cele doua sisteme au functionat in paralel.

Numarul cardurilor activate in sistem s-a dublat de la o zi la alta.

Situaţia cardurilor la nivelul judeţului Alba este următoarea:

  • carduri tiparite: 269,158
  • carduri distribuite de posta: 254,135
  • carduri returnate la cas: 15,023
  • carduri distribuite de m.f. 12,878
  • carduri refuzate din motive religioase sau de constiinta: 146
  • solicitari ptr. eliberarea adev. de inlocuire card: 229
  • adev. de asigurat eliberate: 513
  • carduri persoane decedate din total carduri: 1,395

„PSD Alba consideră că introducerea cardului naţional de sănătate a fost o măsură necesară, care s-a impus pentru a avea transparenţa cheltuielilor efectuate în sistemul asigurărilor de sănătate. Astfel, sumele economisite vor fi direcţionate spre modernizarea sistemului sanitar şi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite. Desigur, sunt probleme inerente oricărui început, dar lucrurile vor intra în normal şi avem convingerea că nici un efort nu e prea mare dacă vrem să avem servicii mai bune, la standarde tot mai apropiate de cele ale Europei”, a precizat deputatul Ioan Dîrzu, liderul PSD Alba

Alba Iulia,

08.05.2015                                                Biroul de Presă al PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea