Rămâi conectat

Politică Administrație

PSD Alba: 55% nivel de absorbție a fondurilor europene în 2014. România este o ţară tot mai sigură, aşa că PNL trebuie să lase demagogia

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD Alba afirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, că fondurile europene reprezintă un subiect de interes naţional, iar miza este dezvoltarea României în următorii 10 ani. Guvernul Ponta a demonstrat că şi-a atins obiectivele şi o va face în continuare.

Dirzu01În anul 2012, când Guvernul Ponta a venit la putere, s-a reuşit deblocarea Programului Mediu, a Programului Operaţional Regional şi a POSDRU. La finele anului 2014, de la 7-8 la sută, cât era gradul de absorbţie a fondurilor europene în mai 2012, s-a ajuns la 44 la sută. Este o creştere destul de mare, dar nu una care să ne mulţumească.

Anul 2014 s-a închis la 55 la sută nivel de absorbţie, iar la finele acestui an vom avea aproape 80% bani încasaţi de România de la UE. Uitând de procentele jalnice de atragere a fondurilor europene, PNL a decis să depună o moţiune ce nu are fundament. Am guvernat alături de vechiul PNL, iar ei acum ne critică pentru că am reuşit să creştem absorbţia de fonduri europene. Grăbiţi să ajungă la guvernare, liberalii calcă totul în picioare şi fac rău ţării la Bruxelles.

Moţiunea simplă a PNL pe tema fondurilor europene a fost iniţiată şi semnată de 109 deputaţi PNL şi a fost respinsă, cu 184 de voturi „împotrivă”, 96 „pentru” şi 21 de abţineri. Remarcăm că 13 deputaţi PNL care au iniţitat moţiunea nu au votat-o. Ne întrebăm atunci, oare unde este seriozitatea celor de la PNL ? Poate este momentul să lase la o parte interesele de partid şi să fie mai preocupaţi de problemele oamenilor care i-au trimis în Parlament! Prin fariseismul de care dau dovadă, liberalii riscă să creeze prejudicii majore României .

Pe lângă creşterea procentului de absorbţie a fondurilor europene mai trebuie subliniat un lucru: economia se dezvoltă, iar o veste îmbucurătoare este aceea că peste un sfert dintre angajatorii din România anunţă că vor să crească numărul de salariaţi în trimestrul al doilea, mai ales în industria prelucrătoare. Doar 6% din angajatori au în vedere o scădere de personal, mai ales în sectorul energetic. Previziunea netă de angajare a crescut cu 11 la sută, înregistrându-se cel mai puternic salt din trimestrul patru al anului 2012 până în prezent.

Un semn important că în ţară lucrurile se îndreaptă pe un făgaş normal este faptul că în acest an, România a încasat peste 565 de milioane de euro de la Comisia Europeană. În luna februarie, ţării noastre i-au fost rambursate fonduri în valoare de peste 460 milioane de euro, iar în primele zile din luna martie fonduri în valoare de aproximativ 104 milioane de euro.

După aproape 3 ani de guvernare, ca urmare a eforturilor echipei Guvernului Ponta, ţara noastră este privită de pieţele externe ca un plasament cu grad mai scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default coborând la cota minimă din ultimii şase ani, ceea ce a încurajat Ministerul Finanţelor să pregătească lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în euro.

În trimestrul IV din 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 3%, însumând 23,056 miliarde lei.  Creşterea a fost susţinută de lucrările de construcţii noi şi de utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,6%, respectiv cu 0,3%.

În opinia PSD Alba, opoziţia nu poate trece cu vederea eforturile Guvernului Ponta pentru realizarea unui echilibru între consolidarea fiscală sustenabilă şi relansarea economică, între economic şi social. Cu toţii avem nevoie de un stat puternic, dar şi de reducere a risipei din banul public.

Totodată, PSD Alba susţine că este momentul să demonstrăm că ştim să construim, nu să demolăm, şi că România este un stat membru al UE matur şi responsabil, nu doar un forum al dezbaterilor derizorii.

Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea