Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

PROTEST la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba: Care sunt nemulțumirile angajatilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PROTEST la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba: Care sunt nemulțumirile angajatilor si ce cereri au.

Într-un apel către autorități, angajații cer promovarea unui act normativ care să elimine discrepanțele salariale existente între APIA Central și Centrele Județene și Locale  și asimilarea acestora ca funcții publice de stat,  așa cum s-a promis încă din 2017 în cadrul întâlnirilor sindicale.

Angajații din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Alba și Centrele Locale, au declanșat un protest spontan alături de cel putin alte 26 de Centre Judetene,  în semn de nemulțumire față de apariția unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) ce modifică Legea Cadru 153/2017.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Această modificare nu include centrele județene APIA în prevederile actului normativ, generând un val de nemulțumire manifestat printr-un protest spontan desfășurat la sediile din Alba Iulia și Centrele Locale din Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeș. Angajații s-au angajat să se alăture protestelor colegilor din întreaga țară.

 

APIA reprezintă principala agenție în subordinea Ministerului Agriculturii, responsabilă cu derularea fondurilor europene din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Aceste fonduri, în valoare de peste 12,76 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027, sunt vitale pentru susținerea fermierilor și a agriculturii românești.

Angajații din centrele județene și locale APIA acuză discriminarea și excluderea lor de la orice creștere salarială în baza Legii 153/2017, susținând că există o discriminare gravă în drepturile de salarizare față de colegii lor din APIA Central. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este o singură entitate, conform Legii 1/2004, și, conform angajaților, este inacceptabil să existe discrepanțe atât de semnificative între diferitele sale subdiviziuni.

Citește și: Subvenții pentru fermieri 2023: Cine sunt agricultorii care urmează să primească bani în următoare perioadă. Anunțul APIA

Centrul Județean și Centrele Locale au fost inițial incluse în proiectul de modificare a legii din 26 octombrie 2022, iar scoaterea lor ulterioară din proiectul de OUG trimis în dezbatere publică este considerată un act grav de evitare intenționată a recunoașterii funcțiilor acestor angajați ca funcții publice de stat.

În contextul noii Politici Agricole Comune 2023-2027, angajații APIA Alba și din centrele locale consideră că discriminarea salarială reprezintă un obstacol semnificativ în calea aplicării eficiente a acesteia. Ei susțin că întărirea capacității de absorbție a fondurilor și menținerea unei absorbții de peste 96% a acestora nu poate fi realizată în condițiile perpetuării crizei existente în cadrul APIA din 2017 prin Legea 153 a Salarizării Unitare.

Protestele vor continua până când toate discriminările față de cele 42 de centre județene și cele 262 de centre locale APIA vor fi rezolvate și eliminate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea