Rămâi conectat

Actualitate

Propunere legislativă adoptată de Senat: Ştampila nu va mai fi obligatorie în instituţiile publice

Ziarul Unirea

Publicat

în

O propunere legislativă prin care este eliminată obligativitatea aplicării ştampilei în instituţiile publice, cu excepţia cazurilor în care utilizarea acesteia este impusă în mod expres, prin legi speciale, a fost adoptată de Senat, în şedinţa plenului de miercuri, cu unanimitate – 75 de voturi ”pentru”.

„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entităţile fără personalitate juridică, precum şi persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice”, se stipulează în proiectul de lege.

De asemenea, actul normativ adoptat de Senat prevede că „fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităţilor fără personalitate juridice, precum şi persoanelor juridice de drept public aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoane din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia”.

Prevederile propuse în proiectul de act normativ nu se aplică persoanelor cărora prin legi speciale li se impune expres folosirea ştampilelor în cadrul exercitării unor profesii reglementate.

În expunerea de motive, iniţiatorii propunerii legislative arată că „la ora actuală, ştampila nu mai reprezintă un garant al veridicităţii actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată, aceasta trebuind înlocuită cu alte metode de identificare, un exemplu în acest sens fiind semnătura electronică”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost iniţiată de un grup de parlamentari de la USR, PSD, PNL şi PMP şi va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade Meteorologii ANM au emis marți, 18 iunie 2024, o atenționare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă pentru ziua de miercuri, 19 iunie, în Alba și alte zone din țară. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea