Rămâi conectat

Actualitate

Proprietarii de terenuri care ard miriştile rămân fără subvenţia de la APIA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Alba reaminteşte fermierilor care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale că trebuie respectate Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 5 şi 8, prin care nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
„Referitor la GAEC 5 precizăm că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, iar obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor. Agricultorul care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. Referitor la GAEC 8, precizăm că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, iar obiectivul acestei condiţii este menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Agricultorul care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor”, a declarat Felicia Hondola, directorul APIA Alba.
Ea a precizat că APIA a semnat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care are ca scop aplicarea prevederilor legislaţiei europene şi naţionale privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor. Pentru aceasta, APIA pune la dispoziţia utilizatorilor desemnaţi de GNM şi IGSU de la nivel central şi judeţean dreptul accesării aplicaţiei LPISWEB şi asigură instruirea acestora, pentru ca să poată marca zona unde a avut loc arderea.
În situaţia în care există sesizări, echipele de control ale APIA – Centrul Judeţean Alba se deplasează în teren şi întocmesc rapoarte preliminare de control privind respectarea sau nerespectarea GAEC 5 şi/sau GAEC 8, conform procedurii de control pe teren aplicabilă sesizărilor, cu datele de identificare ale fermierului verificat, parcela verificată, schiţa cu măsurătorile executate, constatările rezultate în urma verificărilor şi fotografiile de la faţa locului. Agricultorilor care nu respectă aceste condiţii, li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea