Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul de lege care elimină criteriul celui mai scăzut preț în licitațiile de achiziții publice a trecut, tacit, de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege care elimină criteriul celui mai scăzut preț în licitațiile de achiziții publice și exclude achizițiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei din sistemul electronic (SEAP) a trecut, tacit, de Senat. În locul prețului cel mai scăzut este pregătită introducerea unui nou criteriu.

Astfel, Senatul a aprobat tacit, ca urmare a depășirii termenului de dezbatere, proiectul de lege al PSD și UDMR care elimină criteriul celui mai scăzut preț în licitațiile de achiziții publice și exclude achizițiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei din sistemul electronic (SEAP).

Proiectul fusese în două rânduri propus pentru respingere de senatorii din comisia de spcialitate, dar nu a mai apucat să fie votat în plenul Senatului. Proiectul fusese înscris pe ordinea de zi a Senatului în februarie, cu propunere de respingere, dar majoritatea parlamentară, la solicitatea UDMR, a acceptat retrimiterea proiectului la comisia de specialitate, care și-a menținut propunerea de respingere a proiectului. Între timp, termenul legal de dezbatere și aprobare a proiectului în Senat a fost depășit, astfel că inițiativa este considerată adoptată și va fi transmisă Camerei Deputaților, care va lua decizia finală asupra prevederilor propuse.

Autorii proiectului PSD-UDMR privind achizițiile publice susțin ca lucrările publice și cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preț-calitate pentru că cetățenii „merită produsele cele mai bune”, care nu sunt neapărat și cele mai ieftine. Noile amenzi pentru munca nedeclarată au fost promulgate.

„Experiența de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achizițiile – n.r.) a demonstrat că cetățenii, beneficiarii finali ai serviciilor și bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziționate din banii publici alocați în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au prețul cel mai scăzut”, se arată în expunerea de motive a propunerii. În locul criteriului prețului cel mai scăzut, UDMR și PSD propun introducerea unui nou criteriu, cel al „rentabilității”, iar criteriul celui mai bun raport calitate-preț sau calitate-cost, prezent și în actuala legislație, să fie folosit drept criteriu principal.

De asemenea, autorii proiectului introduc o nouă prevedere potrivit căreia pentru achizițiile directe cu o valoarea mai mică de 10.000 lei, fără TVA, nu va mai fi nevoie de niciun document justificativ și nu va mai fi obligatorie derularea lor prin sistemul electronic național.

Sursa: profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea