Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proiectele de modernizare a infrastructurii comunei Pianu continuă: Ce proiecte demarează autoritățile locale

Publicat

în

Anul 2020 a fost unul atipic pentru întreaga omenire. Totuși, la Pianu, ca și prin foarte multe alte părți, viața a mers înainte: pandemie, stare de urgență, stare de alertă, alegeri generale și locale, investiții demarate sau finalizate.

Chiar și la acest început de an, deoarece vremea nu a fost potrivnică, s-au putut derula lucrări contractate anul trecut, astfel încât acum multe dintre acestea sunt aproape de finalizare. Iar după aflarea bugetului de la Guvern, vor mai fi scoase la licitaţie o serie de lucrări sau studii.

Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a explicat pentru Ziarul Unirea că ”a fost finalizat zilele acestea podul de la Oancea. Am început lucrările la podul de la Cozma, cu aceeași echipă care a executat lucrările la podul de la Oancea. Acestea au fost reabilitate pe fonduri guvernamentale, din fondurile pentru calamități, deoarece cele două poduri, alături de multe altele, au fost distruse în urma inundațiilor din 2019. Zilele trecute a început betonarea rigolelor de pe Valea Recii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost decolmatate în zonele de risc, la «Calea Lată» și în «Pitici». Prima din cele cinci punți peste râul Pianu a fost deja instalată în «Pitici»”, Pianu de Jos. Celelalte vor fi amplasate după ce administrația locală va intra în posesia autorizațiilor de construcție.

În ”vinerea verde”, 12 martie, angajații Primăriei Pianu, cu utilajele din dotare, au curățat Valea Pianului pentru prevenirea unor incidente viitoare, în caz de viitură. De asemenea, a fost toaletată vegetația la marginea drumurilor și șoselelor din localitate.
Pentru ca întreaga comună să arate ca la carte, administrația locală a finalizat deja faza DALI a proiectului de asfaltare a străzilor comunale rămase neasfaltate.

Este aproape finalizat și studiul de fezabilitate pentru rețelele de apă și canalizare pe străzile unde nu există această infrastructură. Cel mai probabil, proiectele vor fi depuse spre finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență, a explicat primarul comunei Pianu, Marin Petruse. ”Avem proiectul și vrem să-l depunem la Compania Națională de Investiții pentru obținerea de finanțare în vederea modernizării grădiniței din Pianu de Sus.

Au început deja ridicările topografice pe străzile unde urmează modernizarea infrastructurii, cam pe vreo 3 km de străzi și 5 km de drumuri comunale.
În contextul actual, experiența în administrație are o importanță crucială. Sunt conștient că populația nu trebuie împovărată cu taxe și impozite, iar ca administrator al banilor publici trebuie să identific și alte surse de finanțare pentru dezvoltare. Am reușit să atragem diverse tipuri de proiecte cu finanțare nerambursabilă care au fost disponibile, guvernamentale sau europene, pentru modernizarea comunei”, explică primarul Marin Petruse.

În anii trecuți, rețeaua de apă a fost făcută prin PNDR (aducțiune apă pe 6117 ml de conducte la Pianu de Jos; distribuție pe 4480 ml de conducte la Pianu de Jos; un rezervor de 200 mc în Pianu de Jos; două stații de pompare; 4324 ml de canalizare prin PNDR cu o staţie de epurare cu o capacitate de 150 mc/zi. În etapa a doua a finanțărilor prin PNDR, printr-o alocare de 761.575,71 lei a fost amenajată o rețea de distribuţie a apei pe 2460 ml și canalizare pe 2352 ml cu o staţie de pompare.

Pe strada Principală, prin PNDR, s-au introdus peste 3100 ml de țeavă, distribuție și canalizare, prin OUG 28. Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară au fost realizate reţele de aducţiune şi înmagazinare apă la Pianu de Sus, reţea apă pe strada După Grădini, reţea apă în Gruieţe. A fost construită o reţea de aducţiune şi înmagazinare a apei la Purcăreţi, din surse extrabugetare de 346.851,11 lei fără TVA, o reţea de distribuţie a apei în satul Purcăreţi în valoare de 663.026 de lei.

Centrul de Zi din Strungari a fost amenajat prin PNDR, o investiție în valoare de 527.506,03 lei, fără TVA. Tot prin PNDR a fost realizat Centrul de Informare Turistică, o investiţie în valoare de 418.274,63 lei. Au fost modernizate străzi prin PNDR, în Pianu de Sus – 5.275 m, în Pianu de Jos – 2.917 m. Drumul de 8.192 m între Pianu și Purcăreți a fost modernizat prin LEADER, cu asfalt pe 4700 ml și piatră pe 1800 ml. Tot prin PNDR au fost modernizate o serie de drumuri forestiere, investiție de aproape 6 milioane de lei: drumul Leii, 4 km de asfalt; drumul Hotarului (pe aproape un km a fost pus balast), drumul Măcui (pe aproape 3 km s-a pus balast).

Drumul comunal 170 Strungari – Tonea a fost asfaltat pe 970 ml printr-o finanțare LEADER de aproape 300.000 de lei.

”Am reușit să nu ratez în ultimii 20 de ani finanțările nerambursabile care s-au pliat pe interesul comunei. Comuna Pianu are venituri proprii extrem de reduse. Această situație nu cred că se va schimba. Am fost nevoit să mă axez pe acest gen de finanțare deoarece am văzut că investitorii se îndreaptă cu preponderență spre zonele urbane, nu în rural. Eu am avut încredere că putem atrage fonduri cu ajutorul cărora să dezvoltăm comuna.

Pe piața românească sunt fonduri guvernamentale și neguvernamentale pe care le-am accesat. Trebuie să precizez că nu aș fi reușit să atrag fondurile europene și din țară fără ajutorul crucial al echipei mele din cadrul primăriei, oameni foarte competenți și care au lucrat din greu pentru a face proiecte bune, care au fost aprobate și care ne-au adus banii atât de necesari”, a transmis primarul Petruse.

La Agenția pentru Protecția Mediului a fost depusă și solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul privind înființarea sistemului de distribuție a gazelor prin racordarea la conducta de înaltă presiune Band – Gănești – Botorca – Băcia.

Rețeaua de distribuție gaze naturale cu presiune redusă, de la ieșirea din stația de reglare și măsurare până în comuna Pianu și satele aparținătoare Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari, este în lungime totală de 35.392 metri, cu diametre cuprinse între Dn 63 mm și Dn 200 mm. Au fost luate în calcul 1.039 de branșamente de gaze naturale, iar pentru fiecare branșament s-a luat în calcul montarea unui contor inteligent.

Iar zbaterea administrației locale pentru identificarea oportunităților de finanțare a proiectelor continuă…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Publicat

în

16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 16-18 mai în localităţile Vinţu de Jos, Pianu, Sebeş, Dostat şi Spring, din judeţul Alba.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 16-18.05.2022 este următorul:

– Vinţu de Jos – 16.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Pianu – 16.05.2022, începând cu ora 18.30;
– Sebeş – 17.05.2022, începând cu ora 11.00 (Casa de Cultură);
– Dostat – 18.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Spring – 18.05.2022, începând cu ora 18.30;

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

„Vara asta lansăm o provocare pentru toate tinerele din grupa de vârstă 24-29 de ani, aceea de a avea grijă de propria sănătate!
Astfel, le invităm să pună grija pentru sănătate în topul listei lor de priorități!
Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 16 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 15 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53834 de persoane confirmate, 52431 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 241 teste, 148 PCR, 93 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 465454 mai exact, 356338 de teste PCR și 108968 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 1
CIUGUD – 1
SASCIORI – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 893 2.24 2
RIMETEA 990 2.02 2
OHABA 583 1.72 1
VALEA LUNGĂ 3115 1.28 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13788 0.8 11
METEŞ 2751 0.73 2
LUPŞA 2836 0.71 2
MUNICIPIUL BLAJ 20622 0.68 14
SÂNTIMBRU 3019 0.66 2
ORAŞ TEIUŞ 7148 0.56 4
NOŞLAC 1816 0.55 1
CRICĂU 1965 0.51 1
MIRĂSLĂU 1945 0.51 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76685 0.51 39
LOPADEA NOUĂ 2494 0.4 1
ŞPRING 2537 0.39 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
ORAŞ CUGIR 25354 0.32 8
MIHALŢ 3213 0.31 1
CIUGUD 3293 0.3 1
PIANU 3563 0.28 1
ORAŞ ZLATNA 7779 0.26 2
GALDA DE JOS 4414 0.23 1
ŞONA 4365 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25133 0.2 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 32855 0.12 4
ALBAC 1939 0 0
ALMAŞU MARE 1197 0 0
ARIEŞENI 1533 0 0
AVRAM IANCU 1411 0 0
BERGHIN 1882 0 0
BISTRA 4496 0 0
BLANDIANA 877 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1629 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 227 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3061 0 0
CIURULEASA 1123 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0 0
CUT 1272 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3115 0 0
DOŞTAT 1014 0 0
FĂRĂU 1470 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1157 0 0
HOREA 1898 0 0
IGHIU 7110 0 0
ÎNTREGALDE 551 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MOGOŞ 744 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3743 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
POIANA VADULUI 1041 0 0
PONOR 574 0 0
RĂDEŞTI 1271 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1580 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2690 0 0
SĂLCIUA 1367 0 0
SĂLIŞTEA 2327 0 0
SÂNCEL 2579 0 0
SĂSCIORI 6485 0 0
SCĂRIŞOARA 1486 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1658 0 0
STREMŢ 2419 0 0
UNIREA 4823 0 0
VADU MOŢILOR 1268 0 0
VIDRA 1500 0 0
VINŢU DE JOS 5528 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism

Publicat

în

Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism

Un accident rutier a avut loc duminică, 15 mai, în Abrud, unde un șofer, cu o alcoolemie de 0,80 mg/l a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism.

La data de 15 mai 2021, în jurul orei 04.40, polițiștii din Abrud, au intervenit pe strada Gura Cornei din oraș, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un bărbat de 32 de ani, din comuna Roșia Montană, în timp ce conducea un autoturism, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare