Rămâi conectat

Politică Administrație

PROIECT: Șoferii care au mașini cu volanul pe dreapta, să-și obțină permisul într-o țară în care se circulă pe partea stângă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de lege prevede condiții mai stricte pentru cei care vor să circule în România cu maşini cu volanul pe dreapta. Una dintre ele pare a fi foarte greu de îndeplinit: cei care dețin mașini cu volanul pe partea dreaptă să aibă permisul permisul de conducere obţinut într-o ţară în care se circulă pe partea stângă, de pildă Marea Britanie.

volan pe dreaptaDeocamdată este doar un proiect de lege, care urmează să fie discutat în sesiunea parlamentară din februarie.

Iniţiatorul legii a observat că numărul şoferilor care conduc englezeşte – la propriu – în România e tot mai mare. Aşa că, alături de mai mulţi parlamentari, vrea să introducă reguli mai stricte în această privinţă. Motivul…

„Peste 90% din accidentele în care maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt implicate conducătorii auto ai acestor autovehicule sunt şi vinovaţi de respectivele accidente”, a explicat Alexandru Nazare.

Fostul ministru al Transporturilor propune ca, indiferent de experienţă, şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta să treacă mai întâi pe la instructorul auto. Pentru cel puţin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism.

Şoferii profesionşiti cred că aceste cursuri ar trebui să se desfăşoare în poligon.

„Dacă se merge pur şi simplu prin trafic, cum vedem la şcolile de şoferi, multe ore care ar putea să nu ajute foarte mult”, explică Vali Porcișteanu, pilot de raliuri.

Proprietarii de maşini cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi obligaţi şi să îşi doteze maşinile cu oglinzi periscopice. O investiţie ce poate ajunge la 300 de lei.

„În partea stângă, deci uitându-te din dreapta, sunt două oglinzi. Practic, una îţi proiectează imaginea pe care o vede în faţă şi într-o oglinduţă mică vezi după colţ, să zic aşa. Adică dacă te-ai uita peste pasager să vezi ce vede el”, arată Vali Porcișteanu.

Dacă nu sunt respectate aceste reguli, parlamentarii au prevăzut şi amenzi, usturătoare, până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare.

Deocamdată, cei care aduc în ţară un autoturism cu volanul pe partea dreaptă au de îndeplinit o singură condiţie suplimentară.

„La omologarea unui autoturism dotat cu postul de conducere pe partea dreaptă obligă conducătorul să mute fasciculul luminos din partea stângă spre partea dreaptă. E singurul lucru pe care îl face Registrul Auto Român în acest moment”, a precizat George Adrian Dincă, directorul RAR.

Aproximativ 10 mii de astfel de maşini sunt înregistrate în România. Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică. Din februarie urmează să fie discutat în Senat, iar decizional va fi votul deputaţilor. (V.N.)

Sursa Digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea