PROIECT: Șoferii care au mașini cu volanul pe dreapta, să-și obțină permisul într-o țară în care se circulă pe partea stângă

Un proiect de lege prevede condiții mai stricte pentru cei care vor să circule în România cu maşini cu volanul pe dreapta. Una dintre ele pare a fi foarte greu de îndeplinit: cei care dețin mașini cu volanul pe partea dreaptă să aibă permisul permisul de conducere obţinut într-o ţară în care se circulă pe partea stângă, de pildă Marea Britanie.

volan pe dreaptaDeocamdată este doar un proiect de lege, care urmează să fie discutat în sesiunea parlamentară din februarie.

ELIT

Iniţiatorul legii a observat că numărul şoferilor care conduc englezeşte – la propriu – în România e tot mai mare. Aşa că, alături de mai mulţi parlamentari, vrea să introducă reguli mai stricte în această privinţă. Motivul…

„Peste 90% din accidentele în care maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt implicate conducătorii auto ai acestor autovehicule sunt şi vinovaţi de respectivele accidente”, a explicat Alexandru Nazare.

Fostul ministru al Transporturilor propune ca, indiferent de experienţă, şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta să treacă mai întâi pe la instructorul auto. Pentru cel puţin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism.

Şoferii profesionşiti cred că aceste cursuri ar trebui să se desfăşoare în poligon.

„Dacă se merge pur şi simplu prin trafic, cum vedem la şcolile de şoferi, multe ore care ar putea să nu ajute foarte mult”, explică Vali Porcișteanu, pilot de raliuri.

Proprietarii de maşini cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi obligaţi şi să îşi doteze maşinile cu oglinzi periscopice. O investiţie ce poate ajunge la 300 de lei.

„În partea stângă, deci uitându-te din dreapta, sunt două oglinzi. Practic, una îţi proiectează imaginea pe care o vede în faţă şi într-o oglinduţă mică vezi după colţ, să zic aşa. Adică dacă te-ai uita peste pasager să vezi ce vede el”, arată Vali Porcișteanu.

Dacă nu sunt respectate aceste reguli, parlamentarii au prevăzut şi amenzi, usturătoare, până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare.

Deocamdată, cei care aduc în ţară un autoturism cu volanul pe partea dreaptă au de îndeplinit o singură condiţie suplimentară.

„La omologarea unui autoturism dotat cu postul de conducere pe partea dreaptă obligă conducătorul să mute fasciculul luminos din partea stângă spre partea dreaptă. E singurul lucru pe care îl face Registrul Auto Român în acest moment”, a precizat George Adrian Dincă, directorul RAR.

Aproximativ 10 mii de astfel de maşini sunt înregistrate în România. Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică. Din februarie urmează să fie discutat în Senat, iar decizional va fi votul deputaţilor. (V.N.)

Sursa Digi24

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

ion,,, 5 ianuarie 2016 at 11:28

Noi putem circula cu masinile noastre in Marea Britanie,dar ei nu pot circula la noi,daca in cazul masinilor cu volan pe dreapta ,90% sunt responsabili conducatorii lor ,dar la cele cu volan pe stanga probabil sunt responsabili100%.Credc ca parlamentarii nostri ar trebui sa se preocupe de masinile inscrise in Bulgaria,care platesc asigurare si impozite in tara vecina.Eu conduc o masina cu volan pe dreapta,este la fel cu ale noastre,eu nu am provocat nici un eveniment rutier,in schimb cei cu volan pe stanga ,vedeti in fiecare zi! E adevarat,parlamentarii nostri sunt preocupati doar de propriile lor afaceri ,,restul lumii poate sa moara”.Aceasta e parerea mea sincera, despre politicienii nostri.

ion 5 ianuarie 2016 at 15:27

trebuie schimbata radical clasa politica sa votam oameni integrii nu oameni politici care executa ordinele date de altii trebuie sa se inplice cati mai multi tineri an special independenti politic sa schimbe raul facut de politiceni din ultimi 25 de ani ca aceste marionete actuale sa dispara din parlament!!!!!

Horea 5 ianuarie 2016 at 17:05

@ion

„trebuie schimbata radical clasa politica”

Nu, nu!
Trebuie schimbata … pozitia volanului.

nelutu 5 ianuarie 2016 at 22:37

cei la care le trebuie volan pe dreapta sa conduca ln tarile unde se circula asa ptr. ca am vazut accident mortal din cauza ca nu vezi cand intri ln depasire deci stop urgent cu prostia asta.

ion,,, 6 ianuarie 2016 at 10:08

Domnule nelutu ,e valabil pentru toate volanele,se intra in depasire doar cand vezi!

ion 6 ianuarie 2016 at 10:48

Englezii ar trebuii sa interzica si ei acesul masinilor cu volan pe stanga si atunci ce faceti domnilor ca o multime de firme transporta marfa an Anglia plus ca sant o gramada de romani plecati la lucru an anglia si sant cu masinile lor cu volan pe stanga de acest lucru ce ziceti!!!!!Sa rezolve parlamentarii problema cu masinile anscrise pe Bulgaria ca este mai grava decat schimbarea volanului!!!Sa faca acesti zisi parlamentari legi an domeniul circulatiei mult mai severe sa nu mai avem curajul sa le ancalcam o lege care ar trebui data ar fi anularea pe viata a permisului daca te prinde baut la volan si anularea permiselor celor care nu au nici macar clasele primare de scoala aceasta e problema!!!!

ion,,, 6 ianuarie 2016 at 11:52

,,,,domnilor daca e lege sa fie lege pentru toti,cum 99% di accidentele rutiere sunt provocate de masinile cu volan pe stanga,eu propun sa le scoatem de pe sosele,,,,,iertatima ,dar gandesc ,ca si acel parlamentar care propune sa obtin permisul in Anglia,,,,

Coincidenta 7 ianuarie 2016 at 1:55

Ce coincidenta , in Anglia 99% din accidente sunt provocate de masinile cu volan pe dreapta

nik 7 ianuarie 2016 at 19:49

Ar trebui interzisa matricularea masinilo cu volan pe dreapta ,sint un pericol public asta dovedeste nr.masinilo implicate in accidente .

Eutuelea 8 ianuarie 2016 at 12:01

Ar trebui radiati din viata de zi cu zi toti incepand de la CIOLANIS LA ULTIMU PORTAR CARE STA DEGEABA PE BANI DIN TAXE!!O ADUNATURA DE INCOMPETENTI!!SI CONGO ARE CONDUCERE MAI CAPABILA CA RO!!!

ion,,, 8 ianuarie 2016 at 12:05

,,,foarte bine gandit,si eu zic sa nu mai ,,matriculam „nimic!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...