Rămâi conectat

Actualitate

PROIECT: Ordin de protecție emis pe loc, la data plângerii, pentru victimele violenței în familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parlamentari de la mai multe partide au inițiat un proiect de lege pentru modificarea a 6 articole din Legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, un fenomen ce a lua amploare în țara noastră, conform inițiatorilor.

Mai mult, parlamentarii consideră că prevederile care se referă la pedepsele și încadrarea în sancțiunile impuse de această lege pentru agresori, sunt prea blânde. Cea mai importantă schimbare se referă la ordinul de protecție, care în acest moment se poate emite într-un termen de 30 zile, perioadă în care victima poate fi agresată, astfel că parlamentarii propun ca acest termen să fie mult mai scurt.

“În majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediat pune victima în situația de a împărți în continuare domiciliul cu agresorul. Din momentul în care autoritățile – poliția, asistența socială, unitățile de primiri-urgență, sunt anunțate despre un caz de violență domestică, și până la emiterea ordinului de protecție, viața victimei este pusă în pericol”, se argumentează în epunerea de motive a proiectului legislativ. Conform propunerii, poliția va avea competența de a evacua agresorul din domiciliul comun cu victima și de a impune păstrarea unei distanțe față de aceasta.

După art. 29 se introduce un nou articol, art. 29 indice 1, cu următorul cuprins:
În caz de pericol iminent, organele de poliție competente pot emite ordinul de protecție de urgență, măsură provizorie care oferă siguranța imediată victimelor violenței domestice, în scopul înlăturării pericolului. Ordinul se emite pe loc, în urma sesizării prin plângere, denunț sau pe orice cale de sesizare a unei infracțiuni de violență domestică, sau din oficiu. Ordinul de protecție de urgență se emite pe o perioadă de până la 5 zile, cu posibilitatea de prelungire de către instanțele de judecată. Totodată, organul de poliție competent poate dispune o sancțiune contravențională sub formă de amendă contravențională și/sau prestarea unor activități în folosul comunității.

Încălcarea acestui ordin de protecție de urgență va constitui infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an.

Un alt articol modificat se referă la împăcarea părților, care va înlătura răspunderea penală a agresorului, așa cum este acum, doar în cazul în care acesta nu are antecedente.

Art. 28 indice 1
(1) Împăcarea părților înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice altă persoană care constată actul de violență.

Proiectul de lege este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea