Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Proiect de modificare a Codului Penal: Închisoarea pe viață pentru cei care ucid polițiști, jandarmi sau militari și înăsprirea pedepselor pentru ultraj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a transmis ministrului Justiției, Tudorel Toader, un proiect de modificare a Codului Penal, care cere închisoarea pe viață pentru cei care ucid polițiști, jandarmi sau militari și înăsprirea pedepselor pentru ultraj. Printre modificările propuse se numără și pedepsirea mai aspră a celor care agresează procurori sau judecători, dar și pedepse mai mari pentru scandalagii și huliganii care tulbură ordinea și liniștea publică.

MAI a elaborat un proiect de lege în care cere închisoare pe viață pentru ucigașii de polițiști, jandarmi, militari, procurori sau judecători aflați în timpul serviciului, dar și pedepse mai aspre pentru ultraj. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a înaintat, miercuri, ministrului Justiției, Tudorel Toader, proiectul prin care solicită modificarea Codului Penal. Documentul a fost postat și pe site-ul MAI.

Concret, propunerile referitoare la amendarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal fac referire la înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi ultraj judiciar, completarea infracțiunii de omor calificat și reconsiderarea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. În context, MAI amintește că, deși în vechiul Cod Penal, exista prevăzută pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru uciderea unui polițist, în Noul Cod Penal aceasta nu a mai fost prevăzută. Totodată, înăsprirea pedepselor este necesară, susțin oficialii MAI, deoarece se constată o creștere a numărului infracțiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Poliției Române. Mai mult, se constată că slăbirea autorităţii statului este resimțită de populaţie şi chiar criticată, iar perpetuarea acestei stări de fapt aduce grave prejudicii în ceea ce privește încrederea în instituțiile de aplicare a legii. MAI apreciază că prevederile din noul Cod penal sunt ineficiente pentru pedepsirea infracțiunilor de ultraj, iar procentul de 85% al autorilor cercetați în stare de libertate influențează în mod negativ autoritatea poliţistului în comunitate.

Referitor la înăsprirea pedepselor pentru cei care tulbură grav ordinea și liniștea publică, precum huliganii din Piața Universității, de exemplu, ori găștile care fac scandal și caută să se răzbune, apoi, pe polițiști și jandarmi, MAI cere pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea