Rămâi conectat

Actualitate

Proiect AIDA: ”STATUS – Agendele de strategie teritorială pentru sistemele urbane ale orașelor mici și mijlocii”

Publicat

în

Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia anunţă debutul punerii în practică, alături de 21 de parteneri din țară și străinătate, a unui proiect nou finanţat cu fonduri externe nerambursabile, al cărui buget total este de 1.874.105 de euro.

Iniţiativa intitulată „STATUS – Agendele de strategie teritorială ale sistemelor urbane pentru oraşele mici şi mijlocii” este susţinută financiar prin Programul Operaţional de Cooperare Transnaţională Europa de Sud Est, program accesat pentru prima dată în judeţul Alba de către autorităţile publice locale.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul durează 24 de luni, AIDA având oportunitatea de a face parte dintr-un grup de lucru partenerial format din Municipalitatea din Kavala, Asociaţia „Baia Mare sistem urban” (România), Fundaţia Graphitech Trento (Italia), Institutul Central European al Tehnologiei ALANOVA (Austria), Institutul de planificare Urbană din Slovenia (Slovenia), Provincia Foggia (Italia), Municipalitatea din Schwechat (Austria), Regiunea Abruzzo (Italia), Municipalitatea din Drama (Grecia), Municipalitatea din Satu Mare (România), Municipalitatea din Herceg Novi (Muntenegru), Agenţia de Dezvoltare a Municipiului Temerin (Serbia), Registrul Român de Planificare Urbană (România), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (România), Societatea Internaţională a Planificatorilor Urbani şi Regionali (Olanda), Institutul Naţional de planificare urbană (Italia), Federaţia Internaţională pentru Locuinţe şi planificare (Olanda), Centrul Statal de Tehnică şi Ştiinţă pentru probleme regionale si inter-sectoriale (Ucraina), Institutul Regal al Chartered Surveyors International (Belgia), Global City Indicators Facility (Canada).

Prin intermediul acestui proiect, în Alba Iulia va lua fiinţă un Centrul Urban pilot care va coordona procesul de elborare a strategiei de dezvoltare a municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014 – 2020.

Va fi cadrul de dialog şi decizie pentru identificarea şi selectarea proiectelor pe care le vom depune pentru finanţare în cadrul viitoarei alocări financiare a Comisiei Europene pentru 2014 – 2020, dar şi a altor instrumente care oferă bani pentru dezvoltare. Alături de colegii mei din Consiliul Judeţean Alba şi din autorităţile publice locale membre AIDA, vom putea alege şi pregăti împreună o serie de proiecte care au un impact mare asupra comunităţilor locale pe care le reprezentăm. Alba Iulia nu îşi gândeşte individualist dezvoltarea şi exclusiv în actualele sale graniţe administrativ-teritoariale. Un demers serios, impus de noile realităţi urbanistice, economice sau sociale, dar şi recomandările europene şi modelele de succes asociate acestora, impune o gândire a dezvoltării pe termen mediu şi lung în parteneriat cu localităţile vecine. Un proiect de dezvoltare comună a zonei economice Alba Iulia – Drâmbar, regenerarea fostei platforme industriale a Municipiului Alba Iulia, valorificarea “scenei” Cetăţii Alba Carolina, şoseaua de ocolire a municipiului pe latura de nord-vest, sunt câteva din iniţiativele pe care mi le doresc a fi materializate în comun cu colegii din administraţiile locale AIDA, care vor fi menţionate în viitorul document strategic şi pentru care vom solicita dupa 2014 bani europeni”, a declarat dl. Mircea HAVA, Preşedintele AIDA şi Primar al Municipiului Alba Iulia.

Proiectul îşi propune, de asemenea, să susţină o colaborare a oraşelor din Sud Estul Europei implicate în acest demers cu scopul de a crea şi aplica o strategie teritorială ca instrument pentru dezvoltarea integrată şi sustenabilă aliniată la standardele secolului 21, de a crea o platformă urbană benefică diseminării şi analizării experienţelor, ideilor, cunoştinţelor specifice.

Publicitate

Actualitate

Proiect de OUG: Cei pensionați anticipat vor putea să se angajeze în sectorul privat, fără a-și pierde pensia

Publicat

în

Proiect de OUG: Cei pensionați anticipat vor putea să se angajeze în sectorul privat, fără a-și pierde pensia

Un proiect de OUG, care se află la Consiliul Economic Social pentru avizare, prevede, printre altele, că cei care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial pot cumula salariile cu pensia, dacă veniturile de natură salarială provin din sistemul privat.

În contrapartidă, acelorași pensionari li se va suspenda plata pensiei dacă primesc venituri lunare din sectorul bugetar, plătite prin contracte individuale de muncă sau dacă devin funcționari publici.

O altă modificare ce va fi adusă de acest proiect de act normativ vizează că persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare și care lucrează și după împlinirea vârstei standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Pentru ca aceste schimbările pregătite să intre în vigoare, proiectul de OUG trebuie întâi să treacă de votul Guvernului și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Acum, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că beneficiarii pensiei anticipate sau ai unei pensii anticipate parțial pot cumula pensia cu veniturile realizate din activități dependente, cu excepția activităților pe bază de contract individual de muncă, indiferent că este vorba de normă întreagă sau parțială, sau din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.

Notă: După cum apare în Codul fiscal, activitate dependentă este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri.

Același act normativ prevede că acestor pensionari li se suspendă pensia dacă realizează venituri lunare din salarii sau din funcții elective.

De pensia anticipată pot beneficia cei care, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani. În schimb, de pensia anticipată partial pot beneficia cei care, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul complet de cotizare sau au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să fie adoptat de Guvern în ședința săptămânală și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Sănătății DEZVĂLUIE cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „Peste 1.500 de cazuri pe zi”

Publicat

în

Ministrul Sănătății DEZVĂLUIE cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „Peste 1.500 de cazuri pe zi”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat vineri seara, la B1 TV, că cel mai pesimist scenariu privind valul 4 de COVID indică o creștere a numărului de cazuri zilnice de până la 1.500 până la 15 septembrie:

“În acest moment, lucrurile încă arată bine, dar numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 este în creștere. Săptămâna aceasta am primit o estimare, un raport de la INSP unde au fost prezentate patru scenarii, în funcție de rapiditatea cu care creșterea cazurilor se poate instala.

Electrica Furnizare Discount

În scenariul cel mai pesimist ne putem aștepta la o creștere rapidă a cazurilor, ajungând până în 15 septembrie să avem peste 1.500 de cazuri pe zi.

Raportul INSP calculează și nevoile de resurse în ceea ce privește numărul paturilor și se estimează că în plin val 4 pandemic s-ar putea să fie nevoie de 500 de paturi de ATI. Sunt estimări”, a declarat ministrul Sănătății.

Citește mai mult

Actualitate

Începe cea mai FIERBINTE săptămână a verii. Temperaturi de 40 de grade la umbră – avertismentul directorului ANM

Publicat

în

Începe cea mai FIERBINTE săptămână a verii. Temperaturi de 40 de grade la umbră – avertismentul directorului ANM

Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează asupra faptului că va începe o săptămână extrem de fierbinte în România, cu temperaturi care vor ajunge și la 40 de grade.

„Chiar de la începutul acestei săptămâni vorbim de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării și dacă mâine (luni – n.r.) considerăm că vremea va fi caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei – acolo unde și disconfortul termic va fi accentuat, pentru că este posibil ca indicele temperatură-umezeală să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități -, ei bine, de marți valul de căldură se va intensifica în partea de vest, sud, local în restul teritoriului, iar la mijlocul săptămânii să vorbim deja de val de căldură persistent, nu în ultimul rând, temperaturile resimțite să fie semnificative”, a declarat duminică la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Cum va fi vremea până în 1 august 2021, în Alba. Temperaturi crescute cu șanse de furtuni izolate, la nivel județean

Luni se vor înregistra deja în partea de vest și sud-vest a țării valori de temperatură de 35-36 de grade, dar începând de marți, de la o zi la alta, valorile vor fi în creștere: 37-38 de grade, posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării, a precizat Elena Mateescu.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea