Rămâi conectat

Actualitate

Proiect AIDA: ”STATUS – Agendele de strategie teritorială pentru sistemele urbane ale orașelor mici și mijlocii”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia anunţă debutul punerii în practică, alături de 21 de parteneri din țară și străinătate, a unui proiect nou finanţat cu fonduri externe nerambursabile, al cărui buget total este de 1.874.105 de euro.

Iniţiativa intitulată „STATUS – Agendele de strategie teritorială ale sistemelor urbane pentru oraşele mici şi mijlocii” este susţinută financiar prin Programul Operaţional de Cooperare Transnaţională Europa de Sud Est, program accesat pentru prima dată în judeţul Alba de către autorităţile publice locale.

Proiectul durează 24 de luni, AIDA având oportunitatea de a face parte dintr-un grup de lucru partenerial format din Municipalitatea din Kavala, Asociaţia „Baia Mare sistem urban” (România), Fundaţia Graphitech Trento (Italia), Institutul Central European al Tehnologiei ALANOVA (Austria), Institutul de planificare Urbană din Slovenia (Slovenia), Provincia Foggia (Italia), Municipalitatea din Schwechat (Austria), Regiunea Abruzzo (Italia), Municipalitatea din Drama (Grecia), Municipalitatea din Satu Mare (România), Municipalitatea din Herceg Novi (Muntenegru), Agenţia de Dezvoltare a Municipiului Temerin (Serbia), Registrul Român de Planificare Urbană (România), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (România), Societatea Internaţională a Planificatorilor Urbani şi Regionali (Olanda), Institutul Naţional de planificare urbană (Italia), Federaţia Internaţională pentru Locuinţe şi planificare (Olanda), Centrul Statal de Tehnică şi Ştiinţă pentru probleme regionale si inter-sectoriale (Ucraina), Institutul Regal al Chartered Surveyors International (Belgia), Global City Indicators Facility (Canada).

Prin intermediul acestui proiect, în Alba Iulia va lua fiinţă un Centrul Urban pilot care va coordona procesul de elborare a strategiei de dezvoltare a municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014 – 2020.

Va fi cadrul de dialog şi decizie pentru identificarea şi selectarea proiectelor pe care le vom depune pentru finanţare în cadrul viitoarei alocări financiare a Comisiei Europene pentru 2014 – 2020, dar şi a altor instrumente care oferă bani pentru dezvoltare. Alături de colegii mei din Consiliul Judeţean Alba şi din autorităţile publice locale membre AIDA, vom putea alege şi pregăti împreună o serie de proiecte care au un impact mare asupra comunităţilor locale pe care le reprezentăm. Alba Iulia nu îşi gândeşte individualist dezvoltarea şi exclusiv în actualele sale graniţe administrativ-teritoariale. Un demers serios, impus de noile realităţi urbanistice, economice sau sociale, dar şi recomandările europene şi modelele de succes asociate acestora, impune o gândire a dezvoltării pe termen mediu şi lung în parteneriat cu localităţile vecine. Un proiect de dezvoltare comună a zonei economice Alba Iulia – Drâmbar, regenerarea fostei platforme industriale a Municipiului Alba Iulia, valorificarea “scenei” Cetăţii Alba Carolina, şoseaua de ocolire a municipiului pe latura de nord-vest, sunt câteva din iniţiativele pe care mi le doresc a fi materializate în comun cu colegii din administraţiile locale AIDA, care vor fi menţionate în viitorul document strategic şi pentru care vom solicita dupa 2014 bani europeni”, a declarat dl. Mircea HAVA, Preşedintele AIDA şi Primar al Municipiului Alba Iulia.

Proiectul îşi propune, de asemenea, să susţină o colaborare a oraşelor din Sud Estul Europei implicate în acest demers cu scopul de a crea şi aplica o strategie teritorială ca instrument pentru dezvoltarea integrată şi sustenabilă aliniată la standardele secolului 21, de a crea o platformă urbană benefică diseminării şi analizării experienţelor, ideilor, cunoştinţelor specifice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea