Rămâi conectat

Curier Județean

PROGRAMUL Târgului de Crăciun 2017, la Sebeș: Spectacole, vernisaje, concerte de colinde și sosirea lui Moș Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 6 – 31 decembrie 2017, în Parcul Tineretului, Primăria Sebeș încearcă să de-a contur unei povești de iarnă, cu personaje care să aducă bucurie copiilor, un patinoar cu acces gratuit, căsuțe decorate cu produse specifice Crăciunului.

Pe scena montată în parc, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, vor sosi colindători, pentru a colora atmosfera cu cele mai frumoase cântece de iarnă și pentru a le oferi celor prezenți bucuria colindului străbun.

Citește și MESAJE DE CRĂCIUN

Nu va lipsi nici Moș Crăciun la întâlnirea cu cei mai mici locuitori ai Sebeșului; el își va face apariția în seara zilei de 20 decembrie și va oferi cadouri celor prezenți.

Evenimentele vor continua după următorul program:

Duminică, 10 decembrie 2017

Parcul Tineretului

Ora 18.00

Spectacol de Crăciun. Participă trupa de dans Fantasy Dance și formația Our Band.

Luni, 11 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Ora 15.00

Atelier de lucru alături de artistul plastic Marcel Naste oferit beneficiarilor Căminului pentru persoane Vârstnice din Municipiul Sebeș, precum și persoanelor vârstnice care frecventează Centrul de Zi al Serviciului Public de Asistență Socială Sebeș.

Vernisajul expoziției de art decupage Armonie prin culoare” (lucrări realizate în atelierul de creație din cadrul Căminului pentru persoane Vârstnice Sebeș)

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, foaier

Ora 17.00

Vernisajul expoziției „Icoana și revigorarea picturii bizantine”, aparținând artistului plastic Marcel Naste

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Citește și:  felicitări de Crăciun și mesaje de Anul Nou

Marți, 12 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Ora 18.00

Lansarea oficială a calendarului orașului realizat de Asociația Gisas, printr-un proiect  susținut financiar de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș

Defilare de modele vestimentare medievale

Momente de muzică și poezie

Miercuri, 13 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Radu Stanca

Ora 18.00

Florin Coșuleț și invitații săiun spectacol extraordinar de Crăciun oferit de Țesătorul de Vise!

Participă formația de suflători Music-ON Brass Sextet Sibiu, alături de grupul de colindători și promotori ai tradițiilor și valorilor românești – Organizația Tinerilor din Sibiu. Poezie, poveste, cântec, emoție, magia Crăciunului la români.

Duminică, 17 decembrie 2017

Parcul Tineretului

Ora 18.00

Spectacol de Crăciun  (participă trupele locale Next Band și Green Line)

Luni, 18 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Radu Stanca

Ora 17.00

Spectacol de teatru pentru copii: “Mica Vrăjitoare”, Teatrul „Prichindel” Alba Iulia

Marți, 19 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Radu Stanca

Ora 18.00

Concert de iarnă. Colinde Transilvane. Ioan Bocșa și Ansamblul de muzică tradițional românească „ICOANE”.

Joi, 20 decembrie 2017

Parcul Tineretului

Ora 18.00

Concert de colinde și obiceiuri străbune

Adina Hada și Grupul Felician Fărcașu” din Sebeș

Ansamblul Ștefan Vodă din Strășeni, Republica Moldova

Sosirea lui Moș Crăciun, alături de ajutoarele sale, personajele de poveste, care oferă cadouri tuturor copiilor prezenți la eveniment

În perioada 6 – 22 decembrie 2017

Centrul Cultural „Lucian Blaga”, sala de evenimente „Gheorghe Maniu

Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș

Orele 16.00 – 18.00

Ateliere creative pentru copii organizate cu aportul personalului din cadrul Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș; copii se vor bucura de atmosfera Crăciunului, vor primi dulciuri, ceai cald și vor petrece timp de calitate în compania cărților, vizionând filme sau confecționând obiecte de Crăciun.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare