Rămâi conectat

Actualitate

Prognoza METEO până în 11 septembrie. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prognoza METEO până în 11 septembrie. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Pentru următoarea perioadă, meteorologii prognozează o răcire a vremii, valorile termice maxime scăzând în unele regiuni chiar și cu 10 grade, devremece în zona montană minimale vor ajunge până la 4 grade.

Conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate luni, pe parcursul următoarelor două săptămâni (29 august – 11 septembrie) probabilitatea de apariţie a ploilor va rămâne foarte ridicată în majoritatea regiunilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Banat, în prima parte a intervalului, valorile termice vor fi în scădere treptată, dar semnificativă faţă de cele din săptămâna anterioară, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27 – 30 de grade şi minime de 15 – 17 grade) se va ajunge în perioada 1 – 6 septembrie la o vreme normală termic şi local chiar răcoroasă, cu temperaturi diurne de 23 – 26 de grade şi nocturne de 11 – 14 grade.

În perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi în încălzire şi se vor înregistra din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 27 – 30 de grade şi ale minimelor de 16 – 19 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 29 şi 31 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitate destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

În Crişana, faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual, cu maxime de 27 – 30 de grade, respectiv minime de 14 – 18 grade, se va ajunge în perioada 1 – 6 septembrie la o vreme normală termic, temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 22 – 26 de grade şi noaptea de 10 – 14 grade, mediat regional. În perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 26 – 30 de grade şi ale minimelor de 15 – 19 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind local excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, însă probabilitatea va fi destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

În Transilvania, în prima parte a intervalului, vremea va fi în răcire treptată, dar accentuată, astfel că de la un regim apropiat sau uşor peste cel mediu multianual (maxime de până la 27 de grade şi minime 17 grade, mediat regional) se va ajunge, în perioada 1 – 6 septembrie, la o vreme în general răcoroasă, cu temperaturi diurne de 20 – 23 de grade şi nocturne de 7 – 11 grade, valori mai mici în zonele depresionare.

Ulterior, în perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi în încălzire şi se vor înregistra valori uşor peste cele climatologic specifice – medii ale maximelor de 23 – 26 de grade şi ale minimelor de 10 – 15 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind în ansamblu excedentar în prima săptămână. Ploile vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 30 august şi 1 septembrie, iar cu probabilitate destul de mare şi în perioada 4 – 5 septembrie şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În primele zile ale perioadei analizate, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

În Maramureş, în comparaţie cu săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel climatologic specific se va ajunge, în perioada 1-6 septembrie, la o vreme apropiată de normal şi temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 21 – 24 de grade şi noaptea de 8 – 11 grade, mediat regional.

În perioada 7 – 10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste mediile multianuale, cu maxime de 23 – 26 de grade şi minime de 10 – 15 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29 – 30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, dar şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

În Moldova, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, cu precădere în sudul regiunii, unde izolat va fi caniculă. Mediile maximelor vor fi de 29 – 35 de grade, iar cele ale minimelor de 15 – 20 de grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi bruscă şi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi în general mai scăzute decât cele climatologic specifice – ziua de 19 – 23 de grade (posibil uşor mai mari în sud în 2 şi 3 septembrie) şi noaptea între 8 – 14 grade.

În perioada 7-10 septembrie vremea se va încălzi şi se vor înregistra din nou valori uşor peste normal, cu medii ale maximelor de 23 – 27 de grade şi ale minimelor de 13 – 17 grade. Va ploua local şi temporar în perioadele 30 august – 1 septembrie, când aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină, şi 4 – 5 septembrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la sfârşitul intervalului de referinţă.

În Dobrogea, la începutul perioadei, vremea va fi călduroasă, caniculară în vestul regiunii, cu medii ale temperaturilor maxime între 30 şi 35 de grade, respectiv minime de 18 – 23 de grade. Din data de 1 septembrie, valorile vor fi în scădere şi va predomina un regim termic apropiat de cel normal – ziua vor fi, mediat regional, 25 – 28 de grade, şi noaptea 13 – 18 grade – fiind posibile şi perioade mai răcoroase. Ulterior, după 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, devenind din nou călduroasă. Între 1 şi 4 septembrie vor fi perioade cu averse locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar în celelalte zile din interval probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Muntenia, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, local caniculară. În acest context, mediile temperaturilor maxime vor fi de 29 – 36 de grade, iar ale minimelor de 15 – 19 grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi apropiate şi temporar chiar mai scăzute decât cele climatologic specifice (22 – 28 de grade, ziua, respectiv 8 – 14 grade, noaptea).

După acea perioadă, vremea va fi în încălzire şi se vor consemna din nou valori peste mediile multianuale, cu medii ale maximelor de 25 – 30 de grade şi ale minimelor de 13 – 18 grade. În perioada 31 august – 2 septembrie, ploile vor fi pe arii extinse şi local în cantităţi însemnate şi vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată atât în jurul datei de 4 septembrie, cât şi la finalul intervalului de referinţă.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă la începutul perioadei analizate, deşi cu temperaturi mai ponderate decât în săptămâna anterioară. Valorile vor fi de 30 – 33 de grade, în timpul zilei, şi de 15 – 19 grade, pe parcursul nopţilor. Din 31 august, scăderea de temperatură va fi semnificativă, regimul termic devenind normal pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi de 24 – 27 de grade, iar cele minime de 12 – 15 grade, mediat regional, fiind posibile şi zile mai răcoroase.

După data de 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, redevenind călduroasă. Între 30 august şi 4 septembrie, probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi vor fi perioade în care aversele (însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, izolat de grindină) vor fi mai frecvente şi local în cantităţi mai însemnate, determinând un regim pluviometric normal şi pe alocuri excedentar. Ploi pe arii relativ extinse sunt estimate din nou pentru finalul intervalului.

La munte, în primele zile ale intervalului vremea va fi relativ caldă, cu temperaturi maxime de 18 – 27 de grade, respectiv cu minime de 9 – 15 grade, dar din 31 august valorile termice vor scădea semnificativ şi se vor situa temporar chiar sub cele climatologic specifice acestei perioade din an. Astfel, ziua vor fi 10 – 18 grade, iar noaptea între 4 şi 11 grade, mai scăzute la altitudini mari.

Vremea va începe să se încălzească, din nou, după 6 – 7 septembrie. În perioada 29 august – 2 septembrie, vor fi ploi pe arii extinse şi local însemnate cantitativ, astfel că regimul pluviometric va fi în ansamblu excedentar. Între 3 şi 5 septembrie va ploua pe spaţii mai mici şi la intensitate mai redusă, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la finalul intervalului de referinţă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

În vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții acestei forme de învățământ vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului încheiat în urma admiterii atrage obligația restituirii, proporțional cu perioada rămasă de executat, a cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

An de an, la data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației, care anul acesta va fi în mijlocul săptămânii, mai exact într-o zi de miercuri. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, la data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Cătălin Drulă, președintele USR, a calificat, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, licitația prin care Poliția Română a încheiat un contract-cadru de maximum 600 mașini BMW cu Automobile Bavaria drept ”licitație cu dedicație”.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație. Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui. Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde. Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€? Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm. Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției. Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini. Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h. Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți. *toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea