Rămâi conectat

Ştirea zilei

Producție dublă de grâu în județul Alba. Pentru terenurile date în arendă s-a dat și o tonă sau 700 de lei la hectar

Bogdan Presecan

Publicat

în

Agricultorii din Alba care au cultivat și recoltat grâu în 2013 sunt fericiți. Producția din acest an este cu aproximativ 50 de procente mai bogată decât în anul precedent.

La fel de fericiți sunt și proprietarii de terenuri date în arendă societăților comerciale care desfășoară activități în domeniul agricol, pentru că au beneficiat la rândul lor de mai mulți bani ca și în 2012, sau după caz de o mai mare cantitate de cereale.

La Galda de Jos de exemplu, o firmă care a luat în arendă o mare parte din terenurile agricole din zonă a oferit proprietarilor o tonă de grâu/ha sau suma de 700 de lei la hectar, aproape dublu față de anul trecut.

Producția la hectar realizată în județul nostru este în medie de 4-5 tone de grâu.

La nivelul țării, recoltatul grâului se apropie de final, iar productia pentru 2013 este estimata la circa 7 – 7,2 milioane de tone, potrivit presedintelui Organizatiei Interprofesionale „Cereale si Produse Derivate”(OIPA), Aurel Popescu.
De asemenea, in ceea ce priveste pretul graului, seful OIPA afirma ca se inregistreaza in continuare o tendinta de scadere, in prezent pretul fiind de 680 de lei pe tona pentru graul de panificatie si intre 620 si 650 de lei pe tona pentru graul furajer. in aceasta perioada, pretul graului de panificatie se afla la cel mai scazut nivel comparativ cu perioada similara a ultimilor trei ani.
Daca cifrele estimate de presedintele OIPA se vor confirma in teren, productia de grau din 2013 va fi mai mare decat recolta anului trecut cu aproape 50 de procente, in conditiile in care anul trecut s-au obtinut numai 4,78 de milioane de tone de grau.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea