Actualitate
Producătorii de legume și fructe din România vor primi despăgubiri, în limita a 3.000 de tone, în urma prelungirii embargoului rusesc
În urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, producătorii de legume și fructe din România vor primi despăgubiri din fondurile Uniunii Europene în limita unei cantități de 3.000 de tone, pentru retragerile de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere, a anunțat joi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Aplicarea acestor măsuri excepționale începe în 8 august 2015 și se termină la data epuizării cantității de 3.000 tone sau la 30 iunie 2016.
„În urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a stabilit măsurile de sprijin excepțional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe și legume prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 1369/2015 al Comisiei din 7 august 2015 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) nr. 1031/2014 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume. Cantitatea repartizată României este de 3.000 tone. Perioada aplicării acestor măsuri excepționale este de la data de 8 august 2015 și până la data epuizării cantității de 3.000 tone sau până la data de 30 iunie 2016”, se menționează în comunicatul MADR.
Măsurile pentru care se acordă despăgubire din fonduri UE sunt cele prevăzute în Regulamentul Delegat 2015/1369 al Comisiei, respectiv retragerile de pe piață și nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere.
Beneficiarii acestor măsuri de sprijin pot fi organizațiile de producători, precum și producătorii de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători.
În conformitate cu prevederile art. 411 alin. (7) din ordinul nr.694/2008 cu modificările și completările ulterioare, destinațiile permise pentru produsele retrase sunt distribuția gratuită, distrugerea, utilizarea sub formă de hrană proaspătă sau procesată pentru animale, compostare.
Produsele vizate, în conformitate cu Regulamentul UE, sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă, kiwi, lămâile, piersicile și nectarinele.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va monitoriza zilnic cantitățile de produse care fac obiectul măsurilor menționate mai sus și va sista aplicarea acestor măsuri la data epuizării cantității alocate României.
Sursa Agerpres.ro

Actualitate
Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”
Alexandru Rafila, despre şcolile postliceale sanitare: „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că există o problemă la şcolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală”, a afirmat el, potrivit news.ro.
Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seară, că se caută soluţii pentru şcolile postliceale sanitare.
„Avem o problemă, eu am ridicat-o deja şi sper să găsim o soluţie, profesiunea de asistent medical în momentul de faţă se învaţă şi în universităţi şi ăsta este un lucru bun, creşte foarte mult calitatea profesională a asistenţilor medicali, lucrăm foarte bine atât cu Ordinul Asistenţilor Medicali, cât şi cu Sindicatul Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară care reprezintă partea sindicală pentru majoritatea asistenţilor medicali, ei sprijină dezvoltarea calificării profesionale. Acum avem o situaţie moştenită, e adevărat, dar trebuie să vedem cum o clarificăm, în care accesul la şcolile postliceale de asistenţi medicali, pentru că sunt astfel de şcoli numeroase, produc zeci de mii de absolvenţi în fiecare an, se face fără diplomă de Bacalaureat şi lucrul ăsta ar trebui să înceteze, să găsim o soluţie, încât să putem, într-adevăr, să creştem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a explicat că soluţiile sunt de natură legislativă.
„Soluţiile sunt de natură legislativă, Parlamentul trebuie să legifereze în acest sens. Presupune modificări legislative, chiar din toamnă. Eu cred că e ceva foarte serios, mai ales că acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucrează şi asistenţii medicali”, a subliniat Rafila.
Întrebat dacă asistenţii medicali se califică la locul de muncă, Rafila a precizat că acest lucru se întâmplă.
„Din păcate, acest lucru se întâmplă pentru că dacă eu am o şcoală de pregătit asistenţii medicali, care dacă este într-o localitate care, să spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar că e foarte greu de crezut că ei îşi fac o practică reală şi se pregătesc pentru această meserie. Trebuie să găsim, împreună cu ministerul Educaţiei, pârghiile care să crească calificarea profesională pentru asistenţii medicali. Sunt unii foarte buni, excepţionali”, a spus Rafila.
Întrebat, de asemenea, dacă aceste şcoli postliceale de asistenţi se vor desfiinţa, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se pune problema închiderii, dar că ele trebuie adaptate realităţilor actuale.
„Nu se pune problema închiderii, eu cred că ele trebuie adaptate realităţilor şi putem să găsim soluţii legislative. Cred că ar trebui ca absolvenţii să aibă Bacalaureatul. Dacă nu îl au când intră la şcoală, ar putea măcar să obţină diploma de Bacalaureat până termină o astfel de şcoală. Cred că se poate găsi o soluţie. Şcolile postliceale, în general, pregătesc oamenii care nu reuşesc să ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arată cunoştinţe solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Actualitate
TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia
TRAGEDIE în vacanță: Un viceprimar PSD a murit în timpul concediului în Grecia
Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.
Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu șoția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.
Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară.
„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.
Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.
Actualitate
Studenții din România cer 90% reducere la biletele de tren și metrou
Studenții din România cer 90% reducere la biletele de tren și metrou
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune majorarea subvenției acordate la transportul feroviar și cu metroul pentru studenți de la 50%, cât prevede în prezent poroiectul de lege al educației aflat în dezbatere publică, la 90%.
,,În contextul în care România este penultima țară din UE la cheltuieli publice/student și luând în considerare că alte state (precum Slovacia sau Bulgaria) au politici similare sau ponderi net superioare celei de 50% din prezent, credem că toate acestea nu pot reprezenta decât un beneficiu pentru mediul universitar din România”, susține într-un comunicat ANOSR.
Totodată, ANOSR a precizat faptul că dispariția gratuității nu a ajutat în vreun fel semnificativ bugetul de stat, fapt demostrat de datele financiare dar și vizibil cu ochiul liber. ,,O astfel de subvenție reprezintă, într-adevăr, o formă de protecție socială a studenților din România și suntem convinși că, având în vedere specificul socio-economic al mediului studențesc din țara noastră, aceasta este necesară și utilă.”
În contextul scumpirilor din ultima vreme la combustibil și la biletele de tren dar și a măsurilor de protecție pe care statul la ia față de aceste scumpiri, ANOSR consideră că măsura reducerii de 90% pentru studenți este una extrem de inteligentă.
,,Ar putea fi acordată o subvenție direcționată către o categorie specifică a populației, care nu se bucură, în majoritatea ei covârșitoare, de resurse financiare semnificative.” , adaugă ANOSR.
De asemenea, ANOSR consideră că o astfel de măsură ar încuraja mersul cu trenul și cu metroul, tendință pe care statul este direct interesat să o încurajeze.
,,ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă”, declară ANOSR.
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori
-
Actualitateacum 13 ore
Ministrul Educației: „În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România”
-
Actualitateacum 9 ore
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Un bărbat din Alba, MORT de beat, s-a izbit cu mașina într-un cap de pod, la Straja: Ce alcoolemie avea
-
Sportacum 7 ore
Gianni Crețu a preluat naționala Sloveniei și va merge la Campionatul Mondial de volei masculin
-
Sportacum 7 ore
FOTO: Poiana Vadului (seniori) și Albac (copii), laureatele Campionatului Munților Apuseni
-
Actualitateacum 13 ore
Atenție la obiceiurile simple: De ce nu trebuie să îți încarci telefonul pe parcursul nopții?
-
Actualitateacum 8 ore
VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
-
Actualitateacum 4 ore
Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi
-
Curier Județeanacum 6 ore
COD PORTOCALIU de furtuni în Aiud, Ocna Mureș, Teiuș și alte 7 localități: Averse, grindină și descărcări electrice
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?