Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Primarii PDL din Alba disperaţi că trebuie să dea banii înapoi: proiecte, licitaţii sau alegeri compromise

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Puţini dintre primarii din judeţul Alba care au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului au reuşit să îi cheltuie în cele doar 30 de zile câte s-au scurs de la alocare. Acum Guvernul Ponta a decis să retragă banii necheltuiţi pentru a putea pune în aplicare promisiunea de mărire a salariilor bugetarilor şi restituire a banilor încasaţi ilegali de la pensionari. În 9 aprilie, Guvernul Ungureanu a alocat unui număr de 52 de primării din judeţul Alba 15.270.000 lei din fondul de rezervă. Atunci au primit bani majoritatea primăriilor cu edili PDL şi au fost ocolite cele cu primari PNL şi PSD. Unii primari se văd puşi în imposibilitatea de a cofinanţa proiecte în curs de implementare, de a organiza alegeri sau de a duce la bun sfârşit proceduri de licitaţie. Edilul din Zltatna, Silviu Ponoran, ia în calcul chiar posibilitatea de a da în judecată Guvernul Ponta.
Primăria Alba Iulia care a primit cea mai generoasă sumă – 2.000.000 lei, este nevoită acum să trimită toţi banii înapoi întrucât nu a reuşit să-i cheltuie. Banii erau necesari pentru achitarea cofinanţărilor la o serie de proiecte europene pe care administraţia locală le implementează. Din cauza procedurilor complicate şi îndelungate banii nu au putut fi retraşi din cont în decurs de o lună. Mai inspirat a fost primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, care a cheltuit banii primiţi de la Guvernul Ungureanu în proporţie de 90%. Edilul spune că 500.000 de lei au fost prinşi în bugetul municipiului şi s-au dus rapid pe plata unor facturi mai vechi. În conturile Primăriei au mai rămas doar vreo 67.000 lei.
Într-o situaţie mai puţin fericită se găseşte primarul din Baia de Arieş, Gheorghe Bora. Acesta şi-a prevăzut o mare parte din suma primită pentru organizarea alegerilor locale, iar acum este îngrijorat că nu mai poate asigura buna desfăşurare a scrutinului. „Ne-am făcut un buget pentru organizarea alegerilor. Nu ştiu ce se va întâmpla acum pentru că nu am de unde să iau alţi bani. O mică parte din sumă am prevăzut-o pentru plata datoriilor de la spital”, a mărturisit Bora. Primăriei Baia de Arieş i-au fost alocaţi în 9 aprilie 500.000 lei.
La Abrud situaţia este oarecum în coadă de peşte. Primarul Tiberiu Raţiu spune că a reuşit să aloce sumele primite de la Guvern, 500.000 lei, pentru plata unor arierate la spital şi salubritate, în acest sens fiind adoptată o hotărâre de consiliu local la sfârşitul lunii aprilie. „Noi am cheltuit banii în proporţie de 100% în sensul că i-am împărţit în baza unei hotărâri a consilului local însă nu ştiu cât de repede s-au mişcat cei de la Trezorerie”, a spus Tiberiu Raţiu.
Mai vehement a fost primarul din Zlatna, Silviu Ponoran. Acesta spune că ia în calcul să dea în judecată Guvernul Ponta pentru măsura de a retrage banii. Ponoran a explicat că a alocat toţi cei 500.000 lei primiţi pentru reabilitarea clădirii fostei şcoli generale din centrul oraşului pentru care a demarat procedurile de licitaţie aflată în plină desfăşurare. „Am demarat licitaţie pentru renovarea clădirii fostei şcoli generale care de altfel reprezintă un pericol public pentru trecători din cauza stării avansate de degradare. Acum suntem în faza contestaţiilor şi peste o săptămână ar trebui să semnăm contractul. Legea nu îmi permite să opresc o licitaţie aflată în desfăşurare. Voi fi obligat să închei acest contract însă nu am alte surse de finanţare în afară de acei bani primiţi de la Guvern. Mă gândesc să dau în judecată Guvernul pentru că mă pune într-o astfel de situaţie”, a declarat Ponoran.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea