Ziarul Unirea

Primarii PDL din Alba disperaţi că trebuie să dea banii înapoi: proiecte, licitaţii sau alegeri compromise

Puţini dintre primarii din judeţul Alba care au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului au reuşit să îi cheltuie în cele doar 30 de zile câte s-au scurs de la alocare. Acum Guvernul Ponta a decis să retragă banii necheltuiţi pentru a putea pune în aplicare promisiunea de mărire a salariilor bugetarilor şi restituire a banilor încasaţi ilegali de la pensionari. În 9 aprilie, Guvernul Ungureanu a alocat unui număr de 52 de primării din judeţul Alba 15.270.000 lei din fondul de rezervă. Atunci au primit bani majoritatea primăriilor cu edili PDL şi au fost ocolite cele cu primari PNL şi PSD. Unii primari se văd puşi în imposibilitatea de a cofinanţa proiecte în curs de implementare, de a organiza alegeri sau de a duce la bun sfârşit proceduri de licitaţie. Edilul din Zltatna, Silviu Ponoran, ia în calcul chiar posibilitatea de a da în judecată Guvernul Ponta.
Primăria Alba Iulia care a primit cea mai generoasă sumă – 2.000.000 lei, este nevoită acum să trimită toţi banii înapoi întrucât nu a reuşit să-i cheltuie. Banii erau necesari pentru achitarea cofinanţărilor la o serie de proiecte europene pe care administraţia locală le implementează. Din cauza procedurilor complicate şi îndelungate banii nu au putut fi retraşi din cont în decurs de o lună. Mai inspirat a fost primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, care a cheltuit banii primiţi de la Guvernul Ungureanu în proporţie de 90%. Edilul spune că 500.000 de lei au fost prinşi în bugetul municipiului şi s-au dus rapid pe plata unor facturi mai vechi. În conturile Primăriei au mai rămas doar vreo 67.000 lei.
Într-o situaţie mai puţin fericită se găseşte primarul din Baia de Arieş, Gheorghe Bora. Acesta şi-a prevăzut o mare parte din suma primită pentru organizarea alegerilor locale, iar acum este îngrijorat că nu mai poate asigura buna desfăşurare a scrutinului. „Ne-am făcut un buget pentru organizarea alegerilor. Nu ştiu ce se va întâmpla acum pentru că nu am de unde să iau alţi bani. O mică parte din sumă am prevăzut-o pentru plata datoriilor de la spital”, a mărturisit Bora. Primăriei Baia de Arieş i-au fost alocaţi în 9 aprilie 500.000 lei.
La Abrud situaţia este oarecum în coadă de peşte. Primarul Tiberiu Raţiu spune că a reuşit să aloce sumele primite de la Guvern, 500.000 lei, pentru plata unor arierate la spital şi salubritate, în acest sens fiind adoptată o hotărâre de consiliu local la sfârşitul lunii aprilie. „Noi am cheltuit banii în proporţie de 100% în sensul că i-am împărţit în baza unei hotărâri a consilului local însă nu ştiu cât de repede s-au mişcat cei de la Trezorerie”, a spus Tiberiu Raţiu.
Mai vehement a fost primarul din Zlatna, Silviu Ponoran. Acesta spune că ia în calcul să dea în judecată Guvernul Ponta pentru măsura de a retrage banii. Ponoran a explicat că a alocat toţi cei 500.000 lei primiţi pentru reabilitarea clădirii fostei şcoli generale din centrul oraşului pentru care a demarat procedurile de licitaţie aflată în plină desfăşurare. „Am demarat licitaţie pentru renovarea clădirii fostei şcoli generale care de altfel reprezintă un pericol public pentru trecători din cauza stării avansate de degradare. Acum suntem în faza contestaţiilor şi peste o săptămână ar trebui să semnăm contractul. Legea nu îmi permite să opresc o licitaţie aflată în desfăşurare. Voi fi obligat să închei acest contract însă nu am alte surse de finanţare în afară de acei bani primiţi de la Guvern. Mă gândesc să dau în judecată Guvernul pentru că mă pune într-o astfel de situaţie”, a declarat Ponoran.

Ioana PITICARIU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

ardeleanul34 10 mai 2012 at 21:35

Foarte bine a facut Guvernul ce le-a luat banii. Oricum ii foloseau doar pentru mita si pentru ei, nicicum pentru oamenii de rand sau pentru cei necajiti. Rusine PD-L pentru ca au distrus aceasta tara!!!

ANI 10 mai 2012 at 21:46

Felicitari guvernului care a hotarit retragerea acestor bani , oricum nu se foloseau in interesul localnicilor ci ei constituia o sursa de bani pentru campania electorala a pedeleilor.

GOGU 10 mai 2012 at 22:40

Foarte bine le-a facut.Banii acestia oricum se foloseau in campanii electorale si spre interesul personal al fiecarui primar.

km0 11 mai 2012 at 12:16

Foarte bine. Sa dispere domni PDListi si sa simta pe propria piele cum e! Toti anii in care ne-au condus nu au facut nimic altceva decat sa fure!

JOS PDL, JOS DUMITREL, JOS HAVA!!!!!

selenaa 11 mai 2012 at 12:40

gluma saptamanii: dumitrel si hava au fost la cursuri de pregatire la bucuresti ca sa invete sa fie mai aproape de oameni. cica natural nu le iese.

Costel* 11 mai 2012 at 15:32

Asa este nu le mai iese, lui Hava ii mai ies inca o luna ceva pavele tip Elis iar Dumitrel-ului un drum de Mogos pe la Intregalde cu o caruta ca de la Ivanis in sus nu se poate merge numai cu TAF-ul asa ca dragi albaiulieni si conjudeteni uitati-va bine atunci cand votati.

unu 14 mai 2012 at 5:52

frustratilor!!!!!!

Dorin 15 mai 2012 at 10:39

Foarte bine …

Comentariile sunt oprite