Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia și CJ Alba nu ”cotizează” la construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia și Ion Dumitrel, președintele CJ Alba au declarat, pentru ziarulunirea.ro, că este exclus să aloce bani din bugetele locale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și că nu vor întocmi proiecte de hotărâre în acest sens pentru a le supune aprobării Consiliului Local și Consiliului Județean.

Câte 200.000 de lei de la fiecare instituție ar fi urmat să plece spre Patriarhia Română, dacă cei doi șefi de administrații ar fi fost de acord să răspundă pozitiv solicitării transmise de BOR.

Am primit și noi solicitarea, ca toată lumea, și am răspuns politicos că nu putem. Știți și voi, avem bisericile de aici, de la noi pe care avem obligația să le ajutăm. Până la urmă biserica e în sufletul fiecăruia dintre noi, eu nu am de unde să scot 200.000 de lei să-i trimit acolo”, a spus Hava, adăugând însă că nu este exclus ca altcineva din Consiliul local să fie luat de ”valul dorinței de acordare de gratuități”, care pare că a devenit ”noul sport la modă pentru unii politicieni din Alba Iulia”, și să ceară acordarea de bani pentru Parhiatrie. ”Ei propun și eu tai. Nu avem bani pentru așa ceva. Avem altele de făcut în Alba Iulia”, a spus tranșant primarul.

La rândul său, Ion Dumitrel a declarat că bugetul județului poate să susțină, ca în fiecare an, cultele religioase din Alba, însă este insuficient pentru a-și permite să aloce o astfel de sumă pentru o biserică ce se va construi la București. ”Avem nevoie de bani pentru proiectele noastre, nu putem trimite banii în alte părți. Am primit solicitarea, nu o voi supune dezbaterii consilierilor județeni”, a spus președintele CJ Alba.

Recent, Patriarhia Română a trimis solicitări administrațiilor locale din toată țara pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat de presă, că este vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, a precizat Patriarhia Română.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea