Ziarul Unirea

Primăria Alba Iulia și CJ Alba nu ”cotizează” la construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Hava si DumitrelMircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia și Ion Dumitrel, președintele CJ Alba au declarat, pentru ziarulunirea.ro, că este exclus să aloce bani din bugetele locale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și că nu vor întocmi proiecte de hotărâre în acest sens pentru a le supune aprobării Consiliului Local și Consiliului Județean.

Câte 200.000 de lei de la fiecare instituție ar fi urmat să plece spre Patriarhia Română, dacă cei doi șefi de administrații ar fi fost de acord să răspundă pozitiv solicitării transmise de BOR.

ELIT

Am primit și noi solicitarea, ca toată lumea, și am răspuns politicos că nu putem. Știți și voi, avem bisericile de aici, de la noi pe care avem obligația să le ajutăm. Până la urmă biserica e în sufletul fiecăruia dintre noi, eu nu am de unde să scot 200.000 de lei să-i trimit acolo”, a spus Hava, adăugând însă că nu este exclus ca altcineva din Consiliul local să fie luat de ”valul dorinței de acordare de gratuități”, care pare că a devenit ”noul sport la modă pentru unii politicieni din Alba Iulia”, și să ceară acordarea de bani pentru Parhiatrie. ”Ei propun și eu tai. Nu avem bani pentru așa ceva. Avem altele de făcut în Alba Iulia”, a spus tranșant primarul.

La rândul său, Ion Dumitrel a declarat că bugetul județului poate să susțină, ca în fiecare an, cultele religioase din Alba, însă este insuficient pentru a-și permite să aloce o astfel de sumă pentru o biserică ce se va construi la București. ”Avem nevoie de bani pentru proiectele noastre, nu putem trimite banii în alte părți. Am primit solicitarea, nu o voi supune dezbaterii consilierilor județeni”, a spus președintele CJ Alba.

Recent, Patriarhia Română a trimis solicitări administrațiilor locale din toată țara pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat de presă, că este vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, a precizat Patriarhia Română.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

3 Comentarii

HH 7 februarie 2014 at 22:57

„CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI” ESTE UN PROIECT MEGALOMANIC , ABSURD PLASAT CAT SE POATE DE NEFERICIT LANGA „CASA POPORULUI”, ESTE BINE CA NU S-AU DAT BANI, INSA RASPUNSURILE CELOR DOI SUNT NESIMTITE ( NESINCERE) !
1. NU DAU BANI PENTRU CA NU CASTIGA ELECTORAL NIMIC !
2. PENTRU ALTE IMBECILITATI, AU GASIT MEREU BANI SI INCA CU MUUULT MAI MULTI !

FUNCTIONAR PUBLIC 8 februarie 2014 at 10:45

cata nerusinare a celor de la BOR . cata nerusinare sa cerseasca bani in halul acesta. STAU PE SPATELE NOSTRU DE ATATIA ANI , SI ACUM VIN CU ACEST PROIECT DE CATEDRALA A DAT BECALII 2 MILIOANE DE EURO , A CREZUT CA-L SCAPA PATRIARHUL . L-A SCAPAT ? NICI GAND ! SA CERSESTI BANI PT NISTE ZIDURI MEGALOMANE? E ABSURD… DE PARCA D-ZEU STA IN ZIDURILE LOR ! RUSINE ! IN 20 ANI BISERICA ORTODOXA VA SCADEA CU 50%. OAMENIII SE VOR DESTEPTA! E PREA MULTA MARSAVIE ACOLO !

lopitau 8 februarie 2014 at 18:53

de acor total cu acesta masura- nici un ban din impozitele celor din AB pentru monstruoasa catedrala- poate vom fi un judet in care, de suparare, popii nu vor mai face campanie electorala uslului…bravo decidentilor

Comentariile sunt oprite