Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prima parte a anului 2024 ar putea aduce o inflație sub 10%. Prognoza BNR

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Prima parte a anului 2024 ar putea aduce o inflație sub 10%. Prognoza BNR

Până la finalul anului curent, rata anuală a inflației este așteptată să mai crescă temperat, apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, care coboară la nivelul de o cifră în primul semestru al anului 2023, arată Banca Națională a României.

„Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 şi se accentuează ulterior, rămânând totuşi la capătul orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflaţiei după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022 are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în august 2023 – precum şi manifestarea tot mai pregnantă a unor efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere şi închidere rapidă a excedentului de cerere agregată, urmată de o adâncire relativ mai accelerată a gap-ului PIB în teritoriul negativ începând cu trimestrul IV 2023″, se spune în comunicatul BNR.

Potrivit BNR, escaladarea războiului din Ucraina şi sancţiunile tot mai severe asociate generează însă incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, dar şi prin potenţiala afectare mai severă a economiei europene/globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare.

„Incertitudini şi riscuri majore sunt asociate însă şi conduitei politicii fiscale, având în vedere cerinţa continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al tendinţei generale de creştere a costului finanţării, dar într-o conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populaţie şi firme, cu impact asupra parametrilor bugetari.

Din această perspectivă, importante sunt caracteristicile următoarei rectificări bugetare din acest an, precum şi coordonatele proiectului de buget pentru 2023. Relevante sunt, de asemenea, conduita politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicatul BNR.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

UPDATE VIDEO| EXPLOZIE urmată de INCENDIU la Kronoșpan-Secția MFD din Sebeș. Au intervenit pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

EXPLOZIE urmată de INCENDIU la Kronoșpan-Secția MFD din Sebeș. Au intervenit pompierii

Un incident major ar fi avut loc în cursul serii dinspre luni spre marți, 6 decembrie, în municipiul Sebeș.

Așa cum reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, secția de pompieri Sebeș a fost solicitată să intervină în cooperare cu SPSU Kronosoșpan pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Sebeș.

Este vorba despre un incendiu produs la un buncăr de praf din incinta unui operator economic.

Elit - Gustul Desăvârșit

O flacără de dimensiuni impresionante, precum și un nor foarte des de fum, au rezultat în urma acestui eveniment.

UPDATE: La fața locului s-au deplasat 2 ASAS (Sectia Sebeș), 1 ASAS (SVSU Sebeș), 1 autoscara mecanică(Det Alba) și 1 EPA.

Până la ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării s-au dispus de îndată măsurile de protecție, limitare și lichidare a acestuia de către personalul de la SPSU Kronosoșpan.

Incendiul s-ar fi produs ca urmare a unui defect la un mecanism a unui buncăr de praf.

Forțele prezente la locul solicitării la momentul de față refulează apă pentru răcirea materialului din interiorul buncărului. De asemenea, autoritățile au anunțat că nu au rezultat victime din acest eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| TRAGEDIE pe autostrada A1 sensul de mers Sebeș-Orăștie: Un bărbat a MURIT, după coliziunea dintre două mașini

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT GRAV pe autostrada A1 sensul de mers Sebeș-Orăștie: Două mașini s-au ciocnit, o victimă este încarcerată

Secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe autostrada A1, km 320, sensul de mers Sebeș-Orăștie.

Din informațiile preliminare furnizate de autorități ar fi vorba despre un accident rutier produs între 2 autoturisme.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, din acest eveniment ar fi rezultat o victimă încarcerată, inconștientă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, o persoană de sex masculin, se afla încarcerată într-un autoturism.

Acesta a fost extrasă din autoturism, inconștientă în stop cardio-respirator.

Echipajele medicale au început manevrele de resuscitare.

Totodată, la fața locului s-a deplasat și o ambulanță SAJ cu medic.

UPDATE 23.15: Din nefericire, bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare fiind declarat decesul acestuia de catre echipajele medicale prezente la locul producerii evenimentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Mall-ul din Alba Iulia riscă să fie îngropat în gunoaie, în timp ce Primăria Alba Iulia și ADI Salubris tolerează bătaia de joc a firmei de salubritate RER-VEST

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mall-ul din Alba Iulia riscă să fie îngropat în gunoaie, în timp ce Primăria Alba Iulia și ADI Salubris tolerează bătaia de joc a firmei de salubritate RER-VEST

La mai bine de un an de la preluarea contractului de către firma de salubritate RER VEST, Alba Iulia este îngropată în gunoaie, deși tarifele pentru acest serviciu sunt substanțiale, cele mai mari din Regiunea Centru. Mall-ul din Alba Iulia riscă să fie îngropat în gunoaie, firma de salubritate neridicând deșeurile deloc de câteva zile.

RER VEST profită din plin de indolența Primăriei Alba Iulia, care are în atribuții să urmărească funcționarea serviciului public și ADI Salubris, asociația care a încheiat contractul de salubritare și care ar putea la rândul ei să îi sancționeze.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ca să nu mai amintim de Garda de Mediu Alba, instituție care pare inexistentă. Este o imagine dezolantă ca la Mall-ul din Alba Iulia să vezi munți de gunoaie neridicate. Ce legătură au Primăria Alba Iulia și ADI Salubris cu munții de gunoaie? Vă spunem noi.

Chiar dacă între Alba Mall și firma de salubritate există un contract, acesta este guvernat atât de norme ale dreptului comercial, dar se supune și legii 101 privind salubritatea publică, salubritatea fiind prin excelență un serviciu public. Operatorul de salubritate are un drept exclusiv privind serviciul, dar în același timp, el nu poate refuza ridicarea deșeurilor, potrivit legii, Primăria Alba Iulia având obligația să urmărească modul în care funcționează acest serviciu public și să ia măsuri în cazul în care RER VEST își bate joc de o firmă particulară.

Imaginile nu necesită alte cuvinte, niciodată nu s-a întâmplat în Alba Iulia ca un operator de salubritate, aflat la un an de când derulează contractul, să efectueze serviciul de salubritate atât de dezastruos.

Somn ușor Primăria Alba Iulia și ADI Salubris. Dormiți în pace!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea