Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Previziuni sumbre pentru 2023: „Mulți români vor ajunge să meargă la hipermarket ca la muzeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Previziuni sumbre pentru 2023: „Mulți români vor ajunge să meargă la hipermarket ca la muzeu”

Românii se vor confrunta și în 2023 cu creșteri de prețuri, mai ales la alimentele de bază, susține analistul financiar Adrian Negrescu.

”Vom înregistra în continuare creșteri de prețuri, mai ales la alimentele de bază, cele care s-au scumpit cel mai mult în 2022. De ce? Pentru că o mare parte dintre ele le aducem din import. Gândiți-vă că am ajuns în situația nedorită de a importa cartofi și mere din Polonia, roșii din Ungaria, ba chiar și brânza o aducem din Bulgaria. De ce? Pentru că în România o mare parte din cultivatori au fost blocați de prețurile în creștere la energie, la gaze, au fost blocați de problemele generate de inflație”, a explicat analistul la Antena3 CNN.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Iată de ce, a continuat Adrian Negrescu, am devenit dependenți de importuri.

”La carnea de porc, spre exemplu, este un lucru deja recunoscut că aproximativ 85% din carnea de porc pe care o punem pe masă vine din importuri. Și, din păcate, ne adâncim în această situație, în condițiile în care nu avem soluții pentru a stimula producția internă de lactate, de brânzeturi, de legume, de fructe. Ne uităm în magazine și vedem cum tot mai multă lume cumpără la bucată: o portocală, o banană. Cam la nivelul acesta am ajuns.

Am spus, dar repet: mulți români vor ajunge să meargă la hipermarket ca la muzeu. Vor admira produsele și vor cumpăra cu suta de grame sau doar se vor mulțumi cu admiratul, pentru că nu avea cu ce să le cumpere”, a apreciat analistul.

”Totul depinde de modul în care vor evolua prețurile la energie, în primul rând, apoi la carburanți. Și atenție: când vorbim despre carburanți, nu trebuie să excludem posibilitatea unor noi scumpiri începând din primăvară.

Nu în ultimul rând, alt factor de influență este rata de schimb euro-leu. Pentru că mă uitam pe estimările multor analiști care arată că euro s-ar putea duce în cinci lei în 2023, ceea ce va influența prețurilor tuturor produselor pe care le aducem din import, mai ales cele alimentare. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru aceste vremuri, să fim atenți, pentru că vom evolua pe o piață extrem de subțire în 2023, cu prețuri care vor continua să urce, cu inflație, cu probleme economice care vor genera multiple efecte negative în economie”, a concluzionat Adrian Negrescu, conform dcbusiness.ro

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea